Strona 1 z 1

Coobra 6 Magnum i beczka 150L

: 2011-03-30, 07:27
autor: alkoholick
Poszukuje sprawdzonego przepisu na nastaw w beczce o pojemnosci 150L z uzyciem drozdzy Coobra 6 Magnum. Czy ktos z szanownych forumowiczy stawial cos podobnego? Prosze Was o sugestie.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

: 2012-02-10, 14:51
autor: grzybon
Mam beczkę 120l i robię tak, od 20-25 kg cukru, dolewam wody kranowej o temp ok 37-40°C do ilości około 100-105 litrów. Do tego 1-3 paczek wymienionych drożdży przy 1 paczce i 20 stopni temp otoczenia możesz po tygodniu gotować.

[ Komentarz dodany przez: robol69: 2013-02-15, 18:58 ]
[center]Zdanie zaczynamy z dużej litery i kończymy kropką. Używamy również polskich
znaków i przecinków. Generalnie sugeruję więcej staranności w pisaniu.
[/center]

: 2013-02-15, 14:44
autor: sylwiaak50
Poszukuję dobrego przepisu z drożdżami Cobra 7

: 2013-02-15, 14:52
autor: OLO 69
Wsypujesz 12 kg cukru, dodajesz 36-38 litrów wody, tak aby uzyskać temp. nastawu 25-27°C. Do tego wsypujesz jedną paczkę Coobra 7 i mocno mieszasz napowietrzając tym samym nastaw.
Pzdr.

: 2013-02-15, 14:55
autor: sylwiaak50
Dzięki OLO69 ja mam dobry na t24

: 2013-02-15, 15:11
autor: Citizen Kane
Zdradzisz nam 8)

: 2013-02-15, 17:10
autor: sylwiaak50
10 kg cukru, 36l wody i 1/2 paczki T 24 (turbo star), z samoróbki wyszło 10l 50% alk.
POZDRAWIAM

: 2013-02-17, 18:38
autor: sylwiaak50
OLO69 mam pytanie a ile tego specyfiku wyszło ? :nie_wiem

: 2013-02-17, 21:05
autor: OLO 69
Z 12 kg cukru wychodzi po pierwszym gotowaniu około 6.5 litra spirytusu 96%. Plus przedgon około 250 ml i trochę pogonu.
Pzdr.

: 2013-02-17, 22:10
autor: Rover
OLO - Dokładnie tak mam , ale nie 96% a 95% . Sprawdź dokładnie

: 2013-02-17, 22:16
autor: OLO 69
Dokładnie to mam 96,5%.

: 2013-02-17, 22:27
autor: Rover
To gratuluję masz lepsze osiągi niż przemysłowe kolumny rektyfikacyjne . Spróbuj podgrzać i wtedy zmierzyć - na pewno będzie 98%

: 2013-02-18, 19:38
autor: sylwiaak50
Dzięki OLO jestem zobowiązana. :oops:

: 2013-02-18, 20:08
autor: peterx
Z 12 kg cukru wychodzi po pierwszym gotowaniu około 6.5 litra spirytusu 96%. Plus przedgon około 250 ml i trochę pogonu.
OLO 69 - chciałbym sie odnieśc do ilości przedgonu. 250 ml to ok.3% całości. Czy to troszkę nie za mało.
Pozdrawiam

: 2013-02-18, 21:58
autor: OLO 69
U mnie tyle jest. Choć za pierwszym razem odbieram ten najbardziej śmierdzący przedgon. W drugim i trzecim przebiegu już znacznie lepiej się przykładam do odbioru przedgonu.

Jeśli ktoś się będzie mocniej przykładał za pierwszym razem to może uzyskać nawet 400-500 ml z 12 kg cukru.
Pzdr.