Nowe drożdże
Drożdże dotarły do mnie po kilku dniach. Do listu dołączony był miły i przydatny gratis:)
Użyłem zestawu: 21 litrów wody na 7kg cukru.
Po niecałej godzinie od wymieszania drożdzy, na powierzchni nastawu pojawiła się sporawa piana.
Drożdze pracują jak burza. Podczas fermentacji wydzielają przyjemny zapach.
48 godzin od startu fermentacji cukromierz pokazywał 4 Blg.
Po 3ech dniach Blg wynosiło 1,5, więc wszystko odbywało się w dobrym tempie.
Efekt końcowy jest również zadowalający. Potwierdzam opinie przedmówców, jeśli chodzi o słodkawy smak destylatu. Mnie on również odpowiada:)
Serdecznie polecam te ,,Żarłoczki"
Użyłem zestawu: 21 litrów wody na 7kg cukru.
Po niecałej godzinie od wymieszania drożdzy, na powierzchni nastawu pojawiła się sporawa piana.
Drożdze pracują jak burza. Podczas fermentacji wydzielają przyjemny zapach.
48 godzin od startu fermentacji cukromierz pokazywał 4 Blg.
Po 3ech dniach Blg wynosiło 1,5, więc wszystko odbywało się w dobrym tempie.
Efekt końcowy jest również zadowalający. Potwierdzam opinie przedmówców, jeśli chodzi o słodkawy smak destylatu. Mnie on również odpowiada:)
Serdecznie polecam te ,,Żarłoczki"
-
- 10%
- Posty: 17
- Rejestracja: 2011-02-08, 09:30
Witam
Skończyłem test TS24
Chciałem zobaczyć czy grzybki dadzą radę z podwójną ilością cukru no i przesadziłem .
Rozpuściłem 16kg cukru i uzupełniłem wodą do 50l.(proporcje z przepisu x2) Zapach i smak nastawu bardzo przyjemny.
Zaczęło się klarować po 7 dniach. Ale Blg spadło tylko do 0.
Dałem zbyt mało wody lub za dużo cukru
Muszę zrobić zakupy u kolegi ,dać mniej cukru i się przekonać jaki będzie wynik
Podziękowania dla STAROWARA za gratisowe grzybki.
Skończyłem test TS24
Chciałem zobaczyć czy grzybki dadzą radę z podwójną ilością cukru no i przesadziłem .
Rozpuściłem 16kg cukru i uzupełniłem wodą do 50l.(proporcje z przepisu x2) Zapach i smak nastawu bardzo przyjemny.
Zaczęło się klarować po 7 dniach. Ale Blg spadło tylko do 0.
Dałem zbyt mało wody lub za dużo cukru
Muszę zrobić zakupy u kolegi ,dać mniej cukru i się przekonać jaki będzie wynik
Podziękowania dla STAROWARA za gratisowe grzybki.
Witam
I ja , kilku zdaniach przedstawię swoją opinię o TurboStar 8.
Początkowo miałem wątpliwości czy drożdże w ogóle ruszą przy proponowanej proporcji 8 kg na 25 litrów łącznej objętości, ale zrobiłem zgodnie z przepisem. Nastawiłem wieczorem. Rano w bańce dosłownie gotowało się. Temperatura z ok. 25 st C wzrosła do 35 st C. Postanowiłem czym prędzej zdjąć ocieplenie beczki żeby nie ugotować grzybków. W pomieszczeniu było około 22 - 23 st.C. Burzliwa fermentacja trwała dwie doby , po czym zaczęła zwalniać. Po czterech dniach praktycznie było po robocie.
Gęstość zeszła do około - 3 blg. Stało jeszcze dwa dni i znacznie się wyklarowało, ale nie „ na kryształ”
Efekt destylacji bardzo pozytywny. Alkohol o przyjemnym zapachu, łagodny w smaku. Według mnie dużo lepszy niż moje dotychczasowe wyroby. Uważam że to bardzo dobre drożdże, choć akurat w przypadku TS8 - nie najtańsze, ale może za jakość trzeba zapłacić drożej.
Zdecydowałem że następne nastawy będę na razie robił właśnie na Turbo Star – mi one ( pomijając cenę ) pasują najlepiej z dotychczas używanych.
I ja , kilku zdaniach przedstawię swoją opinię o TurboStar 8.
Początkowo miałem wątpliwości czy drożdże w ogóle ruszą przy proponowanej proporcji 8 kg na 25 litrów łącznej objętości, ale zrobiłem zgodnie z przepisem. Nastawiłem wieczorem. Rano w bańce dosłownie gotowało się. Temperatura z ok. 25 st C wzrosła do 35 st C. Postanowiłem czym prędzej zdjąć ocieplenie beczki żeby nie ugotować grzybków. W pomieszczeniu było około 22 - 23 st.C. Burzliwa fermentacja trwała dwie doby , po czym zaczęła zwalniać. Po czterech dniach praktycznie było po robocie.
Gęstość zeszła do około - 3 blg. Stało jeszcze dwa dni i znacznie się wyklarowało, ale nie „ na kryształ”
Efekt destylacji bardzo pozytywny. Alkohol o przyjemnym zapachu, łagodny w smaku. Według mnie dużo lepszy niż moje dotychczasowe wyroby. Uważam że to bardzo dobre drożdże, choć akurat w przypadku TS8 - nie najtańsze, ale może za jakość trzeba zapłacić drożej.
Zdecydowałem że następne nastawy będę na razie robił właśnie na Turbo Star – mi one ( pomijając cenę ) pasują najlepiej z dotychczas używanych.
Wczoraj rozpoczołem test Turbo Star 24. 14 kg cukru plus 42l wody.Opakowanie drożdzy wsypałem do nastawu o tempereturze 29'C. Pojemnik z tworzywa nieocieplony. W piwnicy stała temperatura ok 18 'C.Dziś w południe temperatura nastawu 29'C i słychać tylko szum pracujących drożdzy.Wydostający sie gaz ma zapach CO2 .
-
- 30%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2011-03-10, 11:51
-
- 30%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2011-03-10, 11:51
Jutro się wybieram w tamte rejony (teściowie tam mieszkają) i nie raz tam piłem . To że nie ma kaca to nic bo wchodzi do żołądka dwa razy więcej ale z tym to już problem bo trzeba dwa razy tyle kasy <hahaha>. A co sądzicie o tych drożdżach ?
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-s ... 06230.html
Wczoraj je zakupiłem na próbę ale balon mam pełny i muszę poczekać aż winne drożdże skończą pracę
http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-s ... 06230.html
Wczoraj je zakupiłem na próbę ale balon mam pełny i muszę poczekać aż winne drożdże skończą pracę
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości