Drożdze Kobra 24?

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Post autor: dzinn » 2006-10-25, 08:15

Koledzy
Po 30 h tempo 1 pyk co 0.7
A rano sie budzę (40h) i 1 pyk co 4 sek
dzisiaj też mam zamiar kupić cukromierz
wydaje sie że temp lekko spadła już baniak nie grzeje dłoni
kolor nastawu okolice mleka
dzinn

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Post autor: dzinn » 2006-10-25, 17:40

KOLEDZY PREZESI ITD...... ( cyt od Winiarka)
towar produkował się ok 2 h wyszło 4,5 śr 55-60% smak całkiem całkiem mało syfu słaby aromat bimberku nie ma źle na konsumkcje niestety musze troche poczekać bo po pijaku nie jeźdżę

niestety chemik miał racje w 24 h nie da rady ale w 40 juz tak
może gdyby to w stałej temp w optymalnych warunkach a zamiast cukru z tesco glukoze to by i dało także mało opłacalne lepiej kupic te drożdze z 6 zeta bo pracuja pewnie tak samo
mam klia pytań zadam je w nowych wątkach prosze o odpowiedź

pozd Dzinn

Admin: Znasz taki znak ","

tadwoj
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-06-03, 15:18

Post autor: tadwoj » 2006-10-28, 19:49

Citizen Kane pisze:
dzinn pisze:co do cukru nie mam miernika
Polecam kupić, koszt kilka plnów. Mierzenie stopnia ubytku cukru z nastawu jest o wiele lepszym wykładnikiem tempa fermentacji niż liczenie bąbelków (dokładające to tego fakt, że przy intensywnej fermentacji zliczenie bąbelkowana jest awykonalne). Jak zacier przestanie pracować, będziesz mógł się upewnić, że cały cukier został zjedzony.
Mam pytanie , czy powstały alkohol po fermentacji nie fałszuje wyniku,jeśli nie wiem ile go jest.Cukromierz pokaże nam jeszcze niecukry , które też zafałszuja wynik. Z kolei pomiar alkoholu będzie zafałszowany pozostałością cukru. Chyba że coś pokręciłem.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

drozdże

Post autor: 98% » 2006-10-28, 20:12

Witam - jeśli chodzi o powyższe pytanie - to najlepszy wynikiem co "siedzi " w finalnym produkcie - jest analiza na hromatografie cieczowym wtedy wiemy ile jest :
-etanolu
- glukozy
- maltozy
- maltotriozy
- fruktozy
- dextryn
- kwasu mlekowego
- kwasu bursztynowego
- kwasu propionowego
- glicerolu
- i jeszcze innych rzeczy :wink: .
zresztą jakby ktoś miał ochotę na taka "analizkę " swojego specyfiku to - prosze pisać na p.w .
pozdrawiam 98%

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-10-28, 20:23

tadwoj pisze:czy powstały alkohol po fermentacji nie fałszuje wyniku
Oczywiście, że zafałszuje, ale można wprowadzić odpowiednie poprawki do wskazania. Taki pomiar, będzie jednak i tak obarczony pewnym błędem... ale kogo obchodzi czy drożdże zrobiły 14,1 czy może 15,3% etanolu 8) Kiedy mierzę zacier cukrowy i biowinowski cukromierz pokazuje mi -3°Blg, to jestem już raczej zadowolony z pracy naszych małych pomocników :D
Ostatnio zmieniony 2006-10-28, 20:28 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2006-10-28, 20:27

dokładnie zgadzam się z C.K. kto będzie patrzył "okiem" - co to tam jest i z czego zrobione :wink: :?: .
ważne aby walor smakowy wynosił na wyżyny i był zwiczeniem naszych artystycznych doznań i dokonań :lol: .9 niekoniecznie doznań dnia następnego - :oops: )
pozdrawiam 98%

korekta: kowal

aker
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2006-08-07, 21:01

Post autor: aker » 2006-11-10, 12:51

Jestem po testach kobra pure. Oto wyniki :
1. Zacier - w instrukcji jest napisane, że 1 opakowanie wystarcza do zrobienia 25 l zacieru. Ja poszedłem na całość i zrobiłem z 1 opakowania 50 l zacieru. Chciałem zobaczyć jak mocne są te drożdże, więc na 50l zacieru (gotowego) dałem jedynie cukier (22 blg zmierzone - czyli około 12 kg cukru) plus drożdże. Wszystko to umieściłem w beczce, którą wcześniej odkaziłem piro, nawet nie zakręcałem szczelnie, tylko przykryłem. Temperatura startu to 30 C. Wody do zacieru nie gotowałem.
2. Nastaw ruszył po kilku godzinach i tak intensywnie gazował, jakbym nalał do beczki coli. Przez pierwsze dwa dni temp nastawu wynosiła 25 C, potem spadła do 20 C. Po 7 dniach wszystko się skończyło (blg = -3 ).
3. Żeby sprawdzić czystość przepuściłem niesklarowany zacier (nie klarowałem, ale też nie wzburzałem tego co jest w beczce - żeby unaocznić jego klarowność powiem, że czarna łyżka włożona do zacieru była widoczna do 6-7 cm) przez kolumnę. W efekcie dostałem:
150 ml przedgony - w kanał
0,4 l początek - pachnie bardziej owocowo niż bimbrowo, moc 80 % (pewnie z powodu "strojenia" kolumny)
4,5l środek - zapachu prawie nie ma, moc 95 %
1 l koniec - śmierdzi, moc 78 %
reszty nie zbierałem, bo kolumna mi się "rozchwiała" i to co leciało bardzo śmierdziało. Poza tym zbierał się silny wiatr itp.
Z mojej ubogiej dotychczasowej praktyki widzę podstawowe dwie zalety - zacier ładnie startuje i dochodzi do końca (z tą końcówką różnie u mnie bywało), w porównaniu z drożdżami piekarskimi widać dużą różnicę w braku smrodu i wyżej wspomnianej końcówce. Jutro robię następny test - nastawiam na tych samych drożdżach mocniejszy nastaw (dodam cukier po 2-3 dniach od startu) i ładnie go sklaruję przed destylacją - wyniki za półtora tygodnia.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-11-10, 17:54

aker pisze:w instrukcji jest napisane, że 1 opakowanie wystarcza do zrobienia 25 l zacieru. Ja poszedłem na całość i zrobiłem z 1 opakowania 50 l zacieru.
Też uważam, że to co piszą w instrukcji to bzdety i taki chwyt marketingowy, żeby więcej opakowań sprzedać, z jednym się mogę jedynie zgodzić, że taka ilość drożdży szybciej opanuje nastaw i zakończy fermentację. Mam takie opakowanie tych kobra pure i jak opróżnię beczkę to zastosuję je do nastawu o pojemności 160 litrów. Jestem pewny, że swoje zrobią, najwyżej potrwa to trochę dłużej ale zazwyczaj to mi się nigdzie nie spieszy.

Winiarek

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2006-11-21, 12:17

witam
jestem wlasnie w czasie testów owych drożdży
rowniez zrobilem nie tak jak pisze producent , czyli:
2 pojemniki fermentacyjne, w kazdym po 5 kg cukru ,
okolo 20 litrow wody(ze studni)
paczke drożdży cobra 24 rozdzielilem na 2 czesci i rozsypalem do pojemników
start przy 22 blg , drozdze ruszyly po kilku godzinach , tempetatura pokojowa okolo 20 st
po 24 godz blg spadlo na 8 kresek , po 48 juz ponizej 0 , ale slychac ze jeszcze cos tam (wrze) wiec poczekam jeszcze ze 2 dni na (oddzielenie alko od reszty :D )
mielem niemile przygody z drozdzami gorzelniczymi , wiec tu sie milo zaskoczylem , mysle jeszcze ze smialo mozna stosowac wieksze ilosci cukru ...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Post autor: dzinn » 2006-11-24, 22:51

trzeba powiedzieć że drożdże są niezłe tylko trochę kasy trzeba wydać właśnie z kumplem jako że piątek i weekend w drodze jesteśmy po degustacji wrażenia bardzo dobre zaraziłem chłopaka do nowego hobby i ma chęć popróbować
także na świeżo to piszę
na stronie wino hobby widzę ze maja promocję na te drożdże i staniały o prawie 10zł także polecam

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-11-24, 23:52

witam a czy paczuszka przerobi 20kg cukru???

Awatar użytkownika
hedonity
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2006-11-23, 18:33
Lokalizacja: pólnocne mazowieckie

Post autor: hedonity » 2006-11-25, 15:57

Ja też tak robiłem - kupiłem na Allegro Drożdże Kobra coś tam i miały być one na 6 kg cukru. Rozdzieliłem je na dwie części i zaraziłem dwa baniaki po 5kg cukru w każdym + 20 litrów wody. Nie sprawdzałem dokładnie ale po 3-4 dniach było po wszystkim. Sprzęt - mocno tradycyjny tzn bańka po mleku + jeden odstojnik + chłodnica. Wrażenia - smak troche jakby "chemiczny" i według mnie gorszy niż na piekarniczych. Ale piekarnicze (daje ich dużo mniej niż 1410 bo 10 dkg na 5 kg cukru) pracują przeważnie ok. 3 tygodni a te 3 dni i fertig :lol:

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Post autor: dzinn » 2006-11-30, 08:18

wieniu26 pisze:witam a czy paczuszka przerobi 20kg cukru???

może i przerobi ale nie w 2-3 dni
i zależy w jakim stężeniu
na takiej ilości podejrzewam że ze 2 tyg będą pracować
paczka jest ustawiona na ok 20-23 l zaczynu

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2006-12-17, 10:29

W niedzielę paczkę kobra podzieliłem równo na trzy pojemniki w każdym po 6kg cukru (25 litrów nastawu w pojemniku) czyli łącznie 18 kg jedzonka. W czwartek Blg 3°, w piątek już -3°. Chciałem jeszcze sklarować bentonitem ale chyba nastaw trudno się klaruje ponieważ w sobotę brak było wyraźnych efektów. Nie miałem czasu czekać więc przepuściłem nastaw częściowo sklarowany. Gotuję zwykle na dwa razy, wczoraj przepuściłem bez wypełnienia na żywioł. Nie liczyłem dokładnie uzysku, ale na oko wynik musi być zadowalający (skoro cały cukier został przerobiony ty nie może być źle). Co do jakości destylatu nic na razie nie mogę powiedzieć, choć na węch pachnie ładnie, w przeciwieństwie do nastawu który ostro zalatuje kiszoną kapustą. Mam jeszcze poprzedni odciąg z paczki kobry i 12kg cukru, jak puszczę wszystko na kolumnę i filtr to napiszę o wynikach. Moja ocena tych drożdży jest pozytywna szybko, bez zbytniej opieki i doglądania, cukier przerobiony do końca. Co do jakości produktu końcowego poinformuję później.

romulus13
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2006-10-16, 22:10

Post autor: romulus13 » 2006-12-26, 19:44

Przerobiłem już pare beczek z drożdzami kobra pure i zauważyłem że nieraz zacier pachnie bardzo smakowicie jakby zbożem i unosi sie piana na grubość ok 1 cm. a nieraz na powieżchni piany prawie niema i babelki lecą jakby mniejsze coś jakby w napoju gazowanym a przytym zapach jest gryzący przy mocniejszym wciagnieciu powietrza aż zatyka dech .Beczka 200l. na cukrze.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości