Jakie drożdże do zbożówki?
Jakie drożdże do zbożówki?
Witam,
Czytam i czytam i nie mogę znaleźć.
Polećcie jakieś drożdże do zbożówki na słodzie jęczmiennym, nie zależy mi na czasie tylko na czystym smaku. Raz spróbowałem na bayanusach i nie byłem zadowolony. Myślałem już o drożdżach piwowarskich do fermentacji lagerów. Czy to dobry pomysł?
Czytam i czytam i nie mogę znaleźć.
Polećcie jakieś drożdże do zbożówki na słodzie jęczmiennym, nie zależy mi na czasie tylko na czystym smaku. Raz spróbowałem na bayanusach i nie byłem zadowolony. Myślałem już o drożdżach piwowarskich do fermentacji lagerów. Czy to dobry pomysł?
@ Zbyszek T
Ja po kilku destylacjach piwa jestem zadowolony z US-05 oraz s-33
w obu przypadkach było niewiele przedgonu.
na starki nie nadają się w zupełności gorzelniane do zbożówek, natomiast idealnie jak dla mnie są bayanusy
pozdr
mogą być ale będą długo pracować.Myślałem już o drożdżach piwowarskich do fermentacji lagerów.
Ja po kilku destylacjach piwa jestem zadowolony z US-05 oraz s-33
w obu przypadkach było niewiele przedgonu.
na starki nie nadają się w zupełności gorzelniane do zbożówek, natomiast idealnie jak dla mnie są bayanusy
pozdr
Ostatnio zmieniony 2011-10-02, 12:47 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.
a_priv pisze:Chyba nie zrozumiałem, bo według mnie wręcz przeciwnie. Typowebnp pisze:mogą być ale będą długo pracować.[...]
drożdże gorzelnicze pracujące w warunkach dla nich optymalnych
pracują błyskawicznie - 2 góra 3 dni i już po fermentacji. Można destylować.
pzdr
byłeś kolego szybszy odniosłem się do wypowiedzi Zbyszka T o drożdżach lagerowych
już poprawiłem wcześniejszego posta.
A o drożdżach do zbożówek to masz całkowita rację z tym że mi one do starek nie pasują, dają dużo śmieci, wybieram bajyanusy
Zbyszek T
us-05 to me ulubione drożdze do piw
jadę na nich RISy i bożonarodzeniowe z 29 blg do końcowego 6 a czasami nawet 5 blg
No właśnie ze względu na te śmieci starki robione na Fermiolach czy Redethanolach są fajne, tylko rzeczywiście wymagają czasu. Już 3 letnie robią wrażenie, a starsze..... miałem 5L takiej 5-cio letniej i nawet nie zauważyłem jak się skończyła.bnp pisze: [...] mi one do starek nie pasują, dają dużo śmieci, [...]
pzdr
Panowie, a tak szczerze,,, jakie drożdże do zbożówki?...
Dziadek niestety nie żyje, ale dwóch synów nadal ma.. moich wujków..
ale.. oni twierdzą, że jak sie da do zacieru ze zboża słodu 1/4 i po trzech dniach zapałka gasnie to naczy,ze trzeba gonic,....
za okupacji dziadek tworzył i nawet zaborcy nie gardzili, mowili ze "haroszyij".. ale sekretem byl pieprz w calosci,,ale glupie ruskie.. aż do czasu aż miał ciepło... do dziś podobno gdzieś jego flaszki leżą na polu ww ziemi..
Dyiadek bzl w batalionach chopskich...ps. hebel.
zdrowie mimo e nie toast.
jakie drozdze?
Dziadek niestety nie żyje, ale dwóch synów nadal ma.. moich wujków..
ale.. oni twierdzą, że jak sie da do zacieru ze zboża słodu 1/4 i po trzech dniach zapałka gasnie to naczy,ze trzeba gonic,....
za okupacji dziadek tworzył i nawet zaborcy nie gardzili, mowili ze "haroszyij".. ale sekretem byl pieprz w calosci,,ale glupie ruskie.. aż do czasu aż miał ciepło... do dziś podobno gdzieś jego flaszki leżą na polu ww ziemi..
Dyiadek bzl w batalionach chopskich...ps. hebel.
zdrowie mimo e nie toast.
jakie drozdze?
XXX
najlepsze starki mam (już się kończą ) na bayanusach,a_priv pisze:No właśnie ze względu na te śmieci starki robione na Fermiolach czy Redethanolach są fajne, tylko rzeczywiście wymagają czasu. Już 3 letnie robią wrażenie, a starsze..... miałem 5L takiej 5-cio letniej i nawet nie zauważyłem jak się skończyła.bnp pisze: [...] mi one do starek nie pasują, dają dużo śmieci, [...]
pzdr
Miałem kilkuletnia przerwę w destylatach ale w tym sezonie ze @ Zbyszko pogoniliśmy temat i ponownie widzę że bayanusy będą dobrymi drożdżami do starek. Nadzieję widzę też w drożdzach piwnych ale to wymaga eksperymentu. Z drożdzami do typowych zacierów zbożowych mam dystans, gdyby nie przerabiały maltozotriozy to bym stosował t-3
pozdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości