Jakie drożdże do zbożówki?

Zbyszek T
30%
30%
Posty: 43
Rejestracja: 2010-04-18, 23:30

Jakie drożdże do zbożówki?

Post autor: Zbyszek T » 2011-10-02, 11:49

Witam,
Czytam i czytam i nie mogę znaleźć.

Polećcie jakieś drożdże do zbożówki na słodzie jęczmiennym, nie zależy mi na czasie tylko na czystym smaku. Raz spróbowałem na bayanusach i nie byłem zadowolony. Myślałem już o drożdżach piwowarskich do fermentacji lagerów. Czy to dobry pomysł?

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-10-02, 11:56

Ja używałem zawsze gorzelniczych. Ostatnio to były Fermiole. Z efektów końcowych jestem zadowolony.

pzdr

bnp

Post autor: bnp » 2011-10-02, 11:58

@ Zbyszek T
Myślałem już o drożdżach piwowarskich do fermentacji lagerów.
mogą być ale będą długo pracować.

Ja po kilku destylacjach piwa jestem zadowolony z US-05 oraz s-33
w obu przypadkach było niewiele przedgonu.

na starki nie nadają się w zupełności gorzelniane do zbożówek, natomiast idealnie jak dla mnie są bayanusy

pozdr
Ostatnio zmieniony 2011-10-02, 12:47 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.

Zbyszek T
30%
30%
Posty: 43
Rejestracja: 2010-04-18, 23:30

Post autor: Zbyszek T » 2011-10-02, 12:01

BNP, a do ilu % dociągają US-05 ?

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-10-02, 12:41

bnp pisze:mogą być ale będą długo pracować.[...]
Chyba nie zrozumiałem, bo według mnie wręcz przeciwnie. Typowe
drożdże gorzelnicze pracujące w warunkach dla nich optymalnych
pracują błyskawicznie - 2 góra 3 dni i już po fermentacji. Można destylować.

pzdr

bnp

Post autor: bnp » 2011-10-02, 12:52

a_priv pisze:
bnp pisze:mogą być ale będą długo pracować.[...]
Chyba nie zrozumiałem, bo według mnie wręcz przeciwnie. Typowe
drożdże gorzelnicze pracujące w warunkach dla nich optymalnych
pracują błyskawicznie - 2 góra 3 dni i już po fermentacji. Można destylować.

pzdr

byłeś kolego szybszy odniosłem się do wypowiedzi Zbyszka T o drożdżach lagerowych

już poprawiłem wcześniejszego posta.

A o drożdżach do zbożówek to masz całkowita rację z tym że mi one do starek nie pasują, dają dużo śmieci, wybieram bajyanusy

Zbyszek T


us-05 to me ulubione drożdze do piw
jadę na nich RISy i bożonarodzeniowe z 29 blg do końcowego 6 a czasami nawet 5 blg :D

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-10-02, 19:45

bnp pisze: [...] mi one do starek nie pasują, dają dużo śmieci, [...]
No właśnie ze względu na te śmieci starki robione na Fermiolach czy Redethanolach są fajne, tylko rzeczywiście wymagają czasu. Już 3 letnie robią wrażenie, a starsze..... miałem 5L takiej 5-cio letniej i nawet nie zauważyłem jak się skończyła.

pzdr

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-10-02, 20:13

Panowie, a tak szczerze,,, jakie drożdże do zbożówki?...


Dziadek niestety nie żyje, ale dwóch synów nadal ma.. moich wujków..

ale.. oni twierdzą, że jak sie da do zacieru ze zboża słodu 1/4 i po trzech dniach zapałka gasnie to naczy,ze trzeba gonic,....


za okupacji dziadek tworzył i nawet zaborcy nie gardzili, mowili ze "haroszyij".. ale sekretem byl pieprz w calosci,,ale glupie ruskie.. aż do czasu aż miał ciepło... do dziś podobno gdzieś jego flaszki leżą na polu ww ziemi..


Dyiadek bzl w batalionach chopskich...ps. hebel.


zdrowie mimo e nie toast.

jakie drozdze?
XXX

bnp

Post autor: bnp » 2011-10-02, 20:42

a_priv pisze:
bnp pisze: [...] mi one do starek nie pasują, dają dużo śmieci, [...]
No właśnie ze względu na te śmieci starki robione na Fermiolach czy Redethanolach są fajne, tylko rzeczywiście wymagają czasu. Już 3 letnie robią wrażenie, a starsze..... miałem 5L takiej 5-cio letniej i nawet nie zauważyłem jak się skończyła.

pzdr
najlepsze starki mam (już się kończą ) na bayanusach,
Miałem kilkuletnia przerwę w destylatach ale w tym sezonie ze @ Zbyszko pogoniliśmy temat i ponownie widzę że bayanusy będą dobrymi drożdżami do starek. Nadzieję widzę też w drożdzach piwnych ale to wymaga eksperymentu. Z drożdzami do typowych zacierów zbożowych mam dystans, gdyby nie przerabiały maltozotriozy to bym stosował t-3

pozdr

Awatar użytkownika
maxcd
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-21, 23:12
Lokalizacja: śląskie

Post autor: maxcd » 2011-10-12, 19:20

Witam. Ja na razie czytam i chciałem sprecyzować czy DROŻDŻE IOC BAYANUS G995 czy DROŻDŻE IOC BAYANUS, bo właśnie mam te pierwsze i zastanawiam się czy sie badają do żytka z enzymami
maxcd

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-10-13, 01:31

zastanawiam się czy sie badają do żytka z enzymami
Jak najbardziej kolego badają się :lol: , badają.
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości