Drożdże T48

Awatar użytkownika
slim24
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2009-12-05, 11:37
Lokalizacja: Polska

Post autor: slim24 » 2011-11-08, 21:42

Jurii, niestety zaproszenia nie mogę przyjąć, nawet za smakosza się nie uważam, choć prawda jest taka że swoje trunki mogę poić 50% bez żadnego popijania i nawet grymasu na twarzy nie zrobię a sklepowej wódki 38% jak nie popiję to aż mi ryja wykręca i na hafta zbiera.

No ale mógłby kolega wyrazić swoją opinię, na których drożdżach jest lepszy smak. Ja kiedyś zrobiłem cukrówkę na bayanusach z dodatkiem mielonej kukurydzy i poszło to na kolumnę i na węgiel a później zatarłem kukurydzę na red ethanol i również kolumna oraz węgiel. Jak to później próbowaliśmy to miałem wrażenie że ten trunek z cukru był łagodniejszy w smaku a ten z zacieru jakby piekący, ale to był tylko jeden taki wybryk i jak wspomniałem że smakoszem nie jestem.

19420082009
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-07-09, 17:18

Post autor: 19420082009 » 2011-11-08, 22:55

No dobra panowie, to najlepiej zakończcie spory o "lepszość", i powiedzcie mi jak smakuje wyrób z bohaterów tego tematu T48. W sieci znalazłem już tempo ich pracy. po 4 dniach pracy mają 1,5blg ze startowych 27,5. Dodam że spiritfermy 8kg extreme w tym czasie zeszły do -1,5blg....

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-11-08, 23:08

19420082009 pisze:i powiedzcie mi jak smakuje wyrób z bohaterów tego tematu T48
A jak może smakować.Przerobiłem już kilka gatunków drożdży gorzelnianych i zawsze smakuje tak samo.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-08, 23:11

Wyrób teoretycznie powinien smakować "niczym" jeżeli sprzęt jak i obsługujący są zgrani...

efektem ubocznym tak szybkiej fermentacji może być co najwyżej większa ilość smrodów przed i po za czym idzie większy odsetek strat do odzyskania w powtórnym przegonie..

Ale jak wiadomo są gusta i guściki a racja jest jak cztery litery... każdy ma swoją, osobiście coraz bardziej odchodzę od turbo, za wysokie temperatury były u mnie w sezonie letnim i wiele grzybków sie ugotowało posostając na +3+4BLG
XXX

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-11-09, 04:17

Hms nie jest tak, że nastaw zrobiony na babuniach i konkretnie odklarowany będzie dorównywał smakiem temu zrobionemu na drożdżach gorzelniczych?
Oczywiście po przegotowaniu na konkretnej aparaturze.
Pozdro dziewczyny...

19420082009
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-07-09, 17:18

Post autor: 19420082009 » 2011-11-09, 07:10

no to jeszcze zostaje kwestia wydajności. u mnie t42+t3 łączone dają przy 63kg cukru i 200l wody (2 nastawy po 31,5kg cukru i 100 l wody 2xt3=1xt24 ) urobek rzędu 67litrów 42-44%. blg -3.5 przy wejściu do gara

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-12, 20:39

A mógłby mi ktoś wytłumaczyć, wiedzą praktyczną. Czy jest różnica miedzy drożdżami turbo 24 a turbo 48. Skoro turbo 24 przerabiają do 14%, a turbo 48% przerabiają do 20%. Mówię o teorii bo nie praktykowałem. Bawię się na razie turbo pure 24h i nastaw na 42l w tym 10kg cukru. Chodzi mi o różnicę w wydajności, bo w teorii powinna być widoczna, a jak jest w praktyce?

19420082009
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-07-09, 17:18

Post autor: 19420082009 » 2011-11-12, 22:03

rzecz jest taka że jak gotujesz nastaw który ma 20% masz większy urobek przy jednym gotowaniu. wydajność ta sama tylko przy t48 masz większe stężenie. chociaż na takie proporcje o jakich mówisz możesz sypać 12kg zamiast 10.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-12, 22:11

@KROPELKA Skoro turbo 24 przerabiają do 14%, a turbo 48% przerabiają do 20%
Z Cukru Nigdy nie zrobisz takiego procentu nawet w 12C przez 4 tyg. fermentacji niezaleznie od drozdzy..

Życzę powodzenia, chyba że masz ekstremalną matke drozdzową. Nie wiem jak to zrobisz,ale nawet miody nie robią 20%.. Taki procent to jedynie na glukozie(teoretycznie) bo sam tego nie robilem jeszcze..

Ogólnie niewykonalne cukrem
XXX

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-13, 08:52

A jakie drożdże lepiej stosować turbo24 czy turbo48, na mój nastaw który jest powtarzalny. Nastaw 42l 10/12kg cukru 34lwody, bo 12kg cukru objętościowo daje 7,9litra. przerobią drożdże? Które lepiej?

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-11-13, 09:00

Bez znaczenia. Wybrałbym tańsze. T48 zaleca się natomiat do większych nastawów (powyżej 100l). T24 mogłyby się w nich podgotować.

Awatar użytkownika
kropelka
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2008-03-27, 21:45

Post autor: kropelka » 2011-11-13, 10:09

czyli proporcje jak najbardziej odpowiednie do nastawu 42l. A jakie proporcje do nastawu 60L, zakładając jedno opakowanie turbo pure24? 50l wody 16kg cukru? Pierwszy nastaw który podałem nie ma za dużo cukru?

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-11-13, 23:32

Przy tej pogodzie i pomieszczeniu o temp 13-14 stopni ja robię 80l wody, 26kg cukru i 2 paczki alcotec 48h. Daje to radę, choć przy 24 kg cukru jest dużo szybciej w moim odczuciu.
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2011-11-14, 00:30

kropelka pisze:A jakie drożdże lepiej stosować turbo24 czy turbo48, na mój nastaw który jest powtarzalny. Nastaw 42l 10/12kg cukru 34lwody, bo 12kg cukru objętościowo daje 7,9litra. przerobią drożdże? Które lepiej?
T24 lubią paść gdzie na T48 jeszcze mi się nie zdążyło.

Awatar użytkownika
boras
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2010-05-09, 23:37

Post autor: boras » 2011-11-15, 15:59

kropelka pisze:bo 12kg cukru objętościowo daje 7,9litra
Troszkę chyba przeszacowałeś, 12 kg to 7,2 litra (12 x 0,6).

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości