Strona 1 z 1

Alcotec 23% Turbo Yeast

: 2012-01-02, 14:45
autor: lech.zywiec
Witam serdecznie w Nowym Roku!
Do tej pory jechałem na Alcotec Turbo 24 + cukier (40l wody+12kg cukru + 1 paczka drożdżaków), wyniki po dwukrotnej rektyfikacji bez węgla więcej niż zadowalające. Ostatnio byłem przejazdem w Łomży i zakupiłem 150kg glukozy w Pepees-ie. Mam zamiar użyć do niej drożdży Alcotec 23% Turbo Yeast. Ma ktoś już doświadczenia z tymi drożdżakami? Można używać na podwójną ilość cukru tak jak Turbo 24?

: 2012-01-02, 14:47
autor: cemik1
Tak.

: 2012-01-02, 14:49
autor: lech.zywiec
Dzięki Cemik1 za wylewną odpowiedź! :wink: :mrgreen:
Robiłeś też na glukozie? Jak smakowo?

: 2012-01-02, 15:18
autor: cemik1
Robiłem. Dobrze.
Zniechęca mnie rozpisywanie się kolejny raz nad skutkami zamiany cukru buraczanego na glukozę. W uproszczeniu: zamieniaj 1:1, nie przegrzewaj nastawu. Będzie OK.

: 2012-05-07, 23:25
autor: tomch22
witam

ja natomiast mam negatywną opinię co do Alcotec-a 23% Extreme, fermentacja na syropie glukozowym z którego nastaw miał 22 blg po przerobieniu połowy cisza, stoi na 10 blg i teraz pytanie czy padły drożdże czy syrop glukozowy ma w składzie coś niefermentowalnego co zawyża wynik początkowy blg?

Z atetsu mam tylko że współczynnik glukozowy syropu to 36,1 DE a glukozy krystalicznej 99,8 DE, czy chodzić tu może o zawartość cukru, bo jeśli tak to by tłumaczyło zatrzymanie fermentacji na syropie.

: 2012-05-08, 00:44
autor: 98%
Witam i tak na prawdę jest tylko glukozy ~ 35-40% . reszta to maltoza . maltotrioza i inne cukry wyższe które sa ciężko przyswajalne przez drożdże .
jeżeli już to bawić się na glukozie krystalicznej niz na syropach .
pozdrawiam
98%

: 2012-05-08, 16:59
autor: tomch22
w takim razie koledzy co zrobić z 120 kg tego syropu wylać szkoda, czy enzymy nie przerobią tego na coś fermentowalnego ?