Strona 1 z 2

Drożdże T Vodka Star - Perfect Pure

: 2012-03-08, 11:38
autor: lech.zywiec
Dostałem te drożdżaki do testów. Zrobiłem dwa identyczne powiększone nastawy: 12,5 kg glukozy + 38l wody. Do jednego fermentatora poszły T Vodka Star do drugiego Alcotec Turbo 48. Temperatura nastawu w momencie zadania drożdży ok. 27 stopni C. Temperatura otoczenia 21 stopni C. Alcoteki od razu podjęły pracę T Vodka Star wyraźnie się ociągały.
Wynik:
Turbo 48 - po 5 dniach -3Blg.
T Vodka Star - po 2 tygodniach stanęły na 0Blg.
Myślę, że ma to związek z ilością drożdżaków. Zwycięskie mają 135g, te drugie 65g.

: 2012-03-08, 12:12
autor: zwyczajny
Było już o Vodka star że nie lubią nawet podwójnych nastawów...

: 2012-03-08, 12:27
autor: lech.zywiec

: 2012-03-08, 13:24
autor: mapeciontko
Witam. Jar również dostałem saszetkę próbną jednak temat został skasowany nie wiadomo z jakich przyczyn. Zacząłem tam opisywać jak wyglądał nastaw, ale nie o tym miało być. Zrobiłem nastaw z 10kg cukru oraz 40l wody temp. zadania drożdży to okolo 30 stopni. Drożdże nie ruszyły od razu tylko po paru godzinach. Drożdże przerobiły całość w 8 dni do -4. Zapach naprawdę bardzo dobry (porównując do spit ferm t3 o niebo lepszy). Klarowanie po zlaniu z nad osadu trwało tydzień czasu jednak się nie wyklarował na kryształ widać to na zdjęciach poniżej. Ogólnie jestem zadowolony z drożdży jednak 10kg to dla nich już męka było widać jak pod koniec bardzo zwolniły.

Zaraz po dodaniu drożdży

Obrazek

Jakiś dzień po dodaniu drożdży.

Obrazek

Po sklarowaniu grawitacyjnym.
Obrazek
Obrazek

Destylat z tych drożdży w smaku i zapachu wyszedł podobnie do SpiritFerm T3 po dwukrotnej destylacji. Towaru do spożycia odebrałem 5l mogłem jeszcze nieco więcej jednak spóźniłem się z wymianą butelki. Ogólnie jestem zadowolony tylko szkoda że nie wytrzymują końcówki fermentacji z 10 kg. następnym razem spróbuję je namnożyć przed dodaniem i zobaczę jak to wyjdzie ;)

: 2012-03-08, 15:52
autor: zwyczajny
OT

Grzybki vodka jak kazde inne z tym,ze producenci prawdopodobnie uzywaja konkretnej wyselekcjonowanej rasy ktora spelnia konkretne parametry co do ulosci produkiwanych estrow itp itd z tym, ze tutaj waznym czynnikiem jest ich towarzystwo w paczce. jak wiadomo grzybki vodka maja bardzo mala wage a ich wymagania chociazby azotowe moga byc duuzo wyzsze dlatego jezeli juz podwojenie czy tymbardziej potrojenie nastaeu trzeba kpniecznie uzupelniac jedzonko poza cukrem.. wiadome jest to ze nawet 20 g. drozdzy w postaci instant wystarczy na kolonizacje nawet 1hl moszczu.. kwestia przypasowania srodowiska.

: 2012-03-08, 16:47
autor: lech.zywiec
@mapeciontko, mam jeszcze jedną paczkę tych drożdży. Nastawię w najbliższym czasie, zobaczymy czy był to przypadek.

: 2015-09-09, 21:21
autor: Pirat
Temat stary, ale odświeżę.. Kiedyś drożdże TURBO VODKA STAR HYPER PURE stsowałem do bimberku i wychodził całkiem względny, tym razem zrobiłem nastaw do przerobu na kolumnę. Jestem ciekaw czasu przerobu, ilości przedgonu i finalnego destylatu. 92L nastawu-20kg cukru-3 paki drożdży, start poniżej 30°, nastaw pracuje w temp 25°.

: 2015-09-09, 21:24
autor: Citizen Kane
Napisz jak poszło...

: 2015-09-10, 08:51
autor: OLO 69
Moim zdaniem drożdże zdecydowanie nie warte swojej ceny. Zbyt mała ilość drożdży i pożywki w opakowaniu.
Wychodzi na kolumnie to samo co z innych drożdży. Z tym, ze inne drożdże turbo jak np. T 24 czy T 48 przerabiają spokojnie dwa razy tyle cukru a cena ich praktycznie taka sama co Vodka Star.
Ostatnio próbowałem Turbo Star 48 i polecam.

: 2015-09-15, 21:12
autor: Pirat
Czas przerobu 5 dni-nie w 25°, a 22°. Różnica cen 2xT24 a 3xTVS to 4,5zł. Nastaw już się klaruje grawitacyjnie bez klarowinów, na razie będzie gotowane tylko raz ponieważ chcę nastawić trzy takie beczki, więc urobek z całości podzielę na dwa i wtedy ostateczne gotowanie. Dawno już nic nie nastawiałem i tak z ciekawości użyłem tych drożdży, Turbo Star 48 zapewne też kiedyś wrzucę.

: 2015-11-30, 20:41
autor: Pirat
TURBO VODKA STAR HYPER PURE niestety przy końcówce ociągały się, urobek porównywalny z innymi drożdżami. Wiem, że dobre są do nastawów na bimber, bo kiedyś z tych właśnie robiłem. Ostatnio próbowałem Turbo Star 48 i 25kg cukru nie przerobiły w 90L nastawu, ostatecznie na -1 Blg.

: 2015-11-30, 20:54
autor: Citizen Kane
Pirat pisze:Ostatnio próbowałem Turbo Star 48 i 25kg cukru nie przerobiły w 90L nastawu, ostatecznie na -1 Blg.
Powtarzalne, czy raz tak się zdarzyło?

: 2015-11-30, 21:04
autor: Pirat
Dotyczy tylko tych drożdży, próba jednorazowa. Nigdy wcześniej nie miałem przypadku, że jakieś nie przerobiły na -4. Robię 25kg cukru w 90L nastawu, jedynie vodka star pomniejszyłem.

: 2015-11-30, 21:09
autor: Citizen Kane
Może więc coś z drożdżami nie halo było. Miałem kiedyś podobny przypadek z T3.

: 2015-11-30, 21:25
autor: Pirat
Kupiłem 4 paki wiec... ale tym razem dam 23kg cukru. Na 90L daję 2 paki.