Strona 1 z 2
Drożdże T Vodka Star - Perfect Pure
: 2012-03-08, 11:38
autor: lech.zywiec
Dostałem te drożdżaki do testów. Zrobiłem dwa identyczne powiększone nastawy: 12,5 kg glukozy + 38l wody. Do jednego fermentatora poszły T Vodka Star do drugiego Alcotec Turbo 48. Temperatura nastawu w momencie zadania drożdży ok. 27 stopni C. Temperatura otoczenia 21 stopni C. Alcoteki od razu podjęły pracę T Vodka Star wyraźnie się ociągały.
Wynik:
Turbo 48 - po 5 dniach -3Blg.
T Vodka Star - po 2 tygodniach stanęły na 0Blg.
Myślę, że ma to związek z ilością drożdżaków. Zwycięskie mają 135g, te drugie 65g.
: 2012-03-08, 12:12
autor: zwyczajny
Było już o Vodka star że nie lubią nawet podwójnych nastawów...
: 2012-03-08, 12:27
autor: lech.zywiec
: 2012-03-08, 13:24
autor: mapeciontko
Witam. Jar również dostałem saszetkę próbną jednak temat został skasowany nie wiadomo z jakich przyczyn. Zacząłem tam opisywać jak wyglądał nastaw, ale nie o tym miało być. Zrobiłem nastaw z 10kg cukru oraz 40l wody temp. zadania drożdży to okolo 30 stopni. Drożdże nie ruszyły od razu tylko po paru godzinach. Drożdże przerobiły całość w 8 dni do -4. Zapach naprawdę bardzo dobry (porównując do spit ferm t3 o niebo lepszy). Klarowanie po zlaniu z nad osadu trwało tydzień czasu jednak się nie wyklarował na kryształ widać to na zdjęciach poniżej. Ogólnie jestem zadowolony z drożdży jednak 10kg to dla nich już męka było widać jak pod koniec bardzo zwolniły.
Zaraz po dodaniu drożdży
Jakiś dzień po dodaniu drożdży.
Po sklarowaniu grawitacyjnym.
Destylat z tych drożdży w smaku i zapachu wyszedł podobnie do SpiritFerm T3 po dwukrotnej destylacji. Towaru do spożycia odebrałem 5l mogłem jeszcze nieco więcej jednak spóźniłem się z wymianą butelki. Ogólnie jestem zadowolony tylko szkoda że nie wytrzymują końcówki fermentacji z 10 kg. następnym razem spróbuję je namnożyć przed dodaniem i zobaczę jak to wyjdzie
: 2012-03-08, 15:52
autor: zwyczajny
OT
Grzybki vodka jak kazde inne z tym,ze producenci prawdopodobnie uzywaja konkretnej wyselekcjonowanej rasy ktora spelnia konkretne parametry co do ulosci produkiwanych estrow itp itd z tym, ze tutaj waznym czynnikiem jest ich towarzystwo w paczce. jak wiadomo grzybki vodka maja bardzo mala wage a ich wymagania chociazby azotowe moga byc duuzo wyzsze dlatego jezeli juz podwojenie czy tymbardziej potrojenie nastaeu trzeba kpniecznie uzupelniac jedzonko poza cukrem.. wiadome jest to ze nawet 20 g. drozdzy w postaci instant wystarczy na kolonizacje nawet 1hl moszczu.. kwestia przypasowania srodowiska.
: 2012-03-08, 16:47
autor: lech.zywiec
@mapeciontko, mam jeszcze jedną paczkę tych drożdży. Nastawię w najbliższym czasie, zobaczymy czy był to przypadek.
: 2015-09-09, 21:21
autor: Pirat
Temat stary, ale odświeżę.. Kiedyś drożdże TURBO VODKA STAR HYPER PURE stsowałem do bimberku i wychodził całkiem względny, tym razem zrobiłem nastaw do przerobu na kolumnę. Jestem ciekaw czasu przerobu, ilości przedgonu i finalnego destylatu. 92L nastawu-20kg cukru-3 paki drożdży, start poniżej 30°, nastaw pracuje w temp 25°.
: 2015-09-09, 21:24
autor: Citizen Kane
Napisz jak poszło...
: 2015-09-10, 08:51
autor: OLO 69
Moim zdaniem drożdże zdecydowanie nie warte swojej ceny. Zbyt mała ilość drożdży i pożywki w opakowaniu.
Wychodzi na kolumnie to samo co z innych drożdży. Z tym, ze inne drożdże turbo jak np. T 24 czy T 48 przerabiają spokojnie dwa razy tyle cukru a cena ich praktycznie taka sama co Vodka Star.
Ostatnio próbowałem Turbo Star 48 i polecam.
: 2015-09-15, 21:12
autor: Pirat
Czas przerobu 5 dni-nie w 25°, a 22°. Różnica cen 2xT24 a 3xTVS to 4,5zł. Nastaw już się klaruje grawitacyjnie bez klarowinów, na razie będzie gotowane tylko raz ponieważ chcę nastawić trzy takie beczki, więc urobek z całości podzielę na dwa i wtedy ostateczne gotowanie. Dawno już nic nie nastawiałem i tak z ciekawości użyłem tych drożdży, Turbo Star 48 zapewne też kiedyś wrzucę.
: 2015-11-30, 20:41
autor: Pirat
TURBO VODKA STAR HYPER PURE niestety przy końcówce ociągały się, urobek porównywalny z innymi drożdżami. Wiem, że dobre są do nastawów na bimber, bo kiedyś z tych właśnie robiłem. Ostatnio próbowałem Turbo Star 48 i 25kg cukru nie przerobiły w 90L nastawu, ostatecznie na -1 Blg.
: 2015-11-30, 20:54
autor: Citizen Kane
Pirat pisze:Ostatnio próbowałem Turbo Star 48 i 25kg cukru nie przerobiły w 90L nastawu, ostatecznie na -1 Blg.
Powtarzalne, czy raz tak się zdarzyło?
: 2015-11-30, 21:04
autor: Pirat
Dotyczy tylko tych drożdży, próba jednorazowa. Nigdy wcześniej nie miałem przypadku, że jakieś nie przerobiły na -4. Robię 25kg cukru w 90L nastawu, jedynie vodka star pomniejszyłem.
: 2015-11-30, 21:09
autor: Citizen Kane
Może więc coś z drożdżami nie halo było. Miałem kiedyś podobny przypadek z T3.
: 2015-11-30, 21:25
autor: Pirat
Kupiłem 4 paki wiec... ale tym razem dam 23kg cukru. Na 90L daję 2 paki.