TS 24

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

TS 24

Post autor: sylwiaak50 » 2012-06-01, 21:50

Ja testowałam sama ts 24 i jestem zadowolona, jaka powinna być temperatura wody na starcie ? bo to też jest zależne raz mi wychodzi towar 85,90% a raz 75% czy jest jakaś inna przyczyna ?
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 15:52 przez sylwiaak50, łącznie zmieniany 2 razy.

wajzer

Post autor: wajzer » 2012-06-01, 22:08

Hej Sylwia
Drożdże typu Turbo przeważnie startuje się przy 30 C*. I nie jest uzależniona moc od temp startu :wink:
Wyniki % które podajesz odnoszą się pewno do destylacji metodą potstill (zwykła ,garnek z chłodnicą ) Natomiast przy kolumnach wskazane jest 96% od początku do końca ,może być różnica jedynie w litrażu uzyskanego spirytusiku :mrgreen:

PS TS24 to pewno nowy program TV śląskiej
Ostatnio zmieniony 2012-06-01, 22:09 przez wajzer, łącznie zmieniany 1 raz.

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

ts 24

Post autor: sylwiaak50 » 2012-06-01, 22:09

ts 24 to turbo star 24, a jeśli chodzi o wodę to w jakiej powinno się rozpuszczać cukier?
sory może nie piszę tak jak tutejsi smakosze, a te procenty to towar jaki wychodzi mi z destylacji najpierw leci 85% ale bywa że mniej i chciałam zdiagnozować jaka jest przyczyna

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

ts 24

Post autor: sylwiaak50 » 2012-06-01, 22:23

nastaw był z 1/2 paczki ts 24 ,36 l wody i 10 kg cukru. destylowałam w garnku ze stali nierdzewnej z dorobionymi odstojnikami i chłodniczką, tylko najpierw zrobiłam nastaw w domu gdzie było bardzo ciepło , a kolejnym razem w innym miejscu i myślałam że to temperatura wody ma znaczenie żeby dobrze wystartowało

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2012-06-01, 22:23

Również witaj :wink: !
TS 24 to prawdopodobnie jakieś drożdże turbo 24h, "temperatura na starcie" to zapewne początkowa temperatura wody użytej do nastawu, natomiast stężenie tego, co Ci wychodzi zależy wyłącznie od tego jakiego rodzaju aparatury używasz i czy zgodnie z zasadami.
Jeśli używasz kolumny rektyfikacyjnej to stężenie produktu zależy głównie od szybkości odbioru rektyfikatu - a to z kolei jest wielkość charakterystyczna dla danego zestawu (mocy grzania kotła).

Z Twojego lakonicznego opisu wynika, że chyba jednak nie pracujesz z kolumną, a używasz pot-stilla, czyli aparatury najprostszej; właściwością takiego prostego sprzętu jest ogólnie zależność stężenia na wyjściu od stężenia wsadu, a co za tym idzie - zmienne (spadające) stężenie produktu w miarę upływu czasu pracy kotła i spadku stężenia wsadu.
Ważne jest, że straty etanolu wynikające z używania takiej prostej aparatury dochodzą do 30-35%.
Ostatnio zmieniony 2012-06-01, 22:31 przez Astemio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

Post autor: sylwiaak50 » 2012-06-01, 22:28

Hej masz rację, używam tego najprostszego sprzętu. A jeśli chodzi o temperaturę podczas destylacji to 90'c

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-06-01, 22:29

Masz najprostszą możliwą aparaturę.
Wyniki jakie otrzymałaś są w normie.
I nie zależne od temperatury nastawu.
A że sie różnią to zależy od mocy grzania pod garnkiem i mocy wsadu.
Najlepiej będzie jak już jesteś na forum poszukać w dziale o Destylacji Pot-Still sposobu destylowania bądż przeczytac FAQ na początku każdego działu się znajdującego.
Ten sposób destylowania jest bardzo dobrze opisany na forum.

sylwiaak50
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-06-01, 21:39

Post autor: sylwiaak50 » 2012-06-01, 22:31

oki dzięki

1

Post autor: 1 » 2012-06-02, 00:03

Jeśli chodzi o same TS24 - to bardzo dobre drożdże.
Sama podajesz że 1/2 paczki przerobiła aż 10 kg.
Były testowane też na forum.
Fermentuj conajmniej do -2blg, klaruj nastaw, zmniejsz moc grzania i będzie OK.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-06-03, 15:00

Trata, tata, koleżanka na pewno nie destyluje na prostym aparacie, nie róbcie jaj, takie wyniki to po drugiej destylacji jak wszystko idzie lepiej niż powinno. Stawiam na źle zrobione zimne palce, lub źle obsługiwane.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości