TS 24
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2012-06-01, 21:39
TS 24
Ja testowałam sama ts 24 i jestem zadowolona, jaka powinna być temperatura wody na starcie ? bo to też jest zależne raz mi wychodzi towar 85,90% a raz 75% czy jest jakaś inna przyczyna ?
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 15:52 przez sylwiaak50, łącznie zmieniany 2 razy.
Hej Sylwia
Drożdże typu Turbo przeważnie startuje się przy 30 C*. I nie jest uzależniona moc od temp startu
Wyniki % które podajesz odnoszą się pewno do destylacji metodą potstill (zwykła ,garnek z chłodnicą ) Natomiast przy kolumnach wskazane jest 96% od początku do końca ,może być różnica jedynie w litrażu uzyskanego spirytusiku
PS TS24 to pewno nowy program TV śląskiej
Drożdże typu Turbo przeważnie startuje się przy 30 C*. I nie jest uzależniona moc od temp startu
Wyniki % które podajesz odnoszą się pewno do destylacji metodą potstill (zwykła ,garnek z chłodnicą ) Natomiast przy kolumnach wskazane jest 96% od początku do końca ,może być różnica jedynie w litrażu uzyskanego spirytusiku
PS TS24 to pewno nowy program TV śląskiej
Ostatnio zmieniony 2012-06-01, 22:09 przez wajzer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2012-06-01, 21:39
ts 24
ts 24 to turbo star 24, a jeśli chodzi o wodę to w jakiej powinno się rozpuszczać cukier?
sory może nie piszę tak jak tutejsi smakosze, a te procenty to towar jaki wychodzi mi z destylacji najpierw leci 85% ale bywa że mniej i chciałam zdiagnozować jaka jest przyczyna
sory może nie piszę tak jak tutejsi smakosze, a te procenty to towar jaki wychodzi mi z destylacji najpierw leci 85% ale bywa że mniej i chciałam zdiagnozować jaka jest przyczyna
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2012-06-01, 21:39
ts 24
nastaw był z 1/2 paczki ts 24 ,36 l wody i 10 kg cukru. destylowałam w garnku ze stali nierdzewnej z dorobionymi odstojnikami i chłodniczką, tylko najpierw zrobiłam nastaw w domu gdzie było bardzo ciepło , a kolejnym razem w innym miejscu i myślałam że to temperatura wody ma znaczenie żeby dobrze wystartowało
Również witaj !
TS 24 to prawdopodobnie jakieś drożdże turbo 24h, "temperatura na starcie" to zapewne początkowa temperatura wody użytej do nastawu, natomiast stężenie tego, co Ci wychodzi zależy wyłącznie od tego jakiego rodzaju aparatury używasz i czy zgodnie z zasadami.
Jeśli używasz kolumny rektyfikacyjnej to stężenie produktu zależy głównie od szybkości odbioru rektyfikatu - a to z kolei jest wielkość charakterystyczna dla danego zestawu (mocy grzania kotła).
Z Twojego lakonicznego opisu wynika, że chyba jednak nie pracujesz z kolumną, a używasz pot-stilla, czyli aparatury najprostszej; właściwością takiego prostego sprzętu jest ogólnie zależność stężenia na wyjściu od stężenia wsadu, a co za tym idzie - zmienne (spadające) stężenie produktu w miarę upływu czasu pracy kotła i spadku stężenia wsadu.
Ważne jest, że straty etanolu wynikające z używania takiej prostej aparatury dochodzą do 30-35%.
TS 24 to prawdopodobnie jakieś drożdże turbo 24h, "temperatura na starcie" to zapewne początkowa temperatura wody użytej do nastawu, natomiast stężenie tego, co Ci wychodzi zależy wyłącznie od tego jakiego rodzaju aparatury używasz i czy zgodnie z zasadami.
Jeśli używasz kolumny rektyfikacyjnej to stężenie produktu zależy głównie od szybkości odbioru rektyfikatu - a to z kolei jest wielkość charakterystyczna dla danego zestawu (mocy grzania kotła).
Z Twojego lakonicznego opisu wynika, że chyba jednak nie pracujesz z kolumną, a używasz pot-stilla, czyli aparatury najprostszej; właściwością takiego prostego sprzętu jest ogólnie zależność stężenia na wyjściu od stężenia wsadu, a co za tym idzie - zmienne (spadające) stężenie produktu w miarę upływu czasu pracy kotła i spadku stężenia wsadu.
Ważne jest, że straty etanolu wynikające z używania takiej prostej aparatury dochodzą do 30-35%.
Ostatnio zmieniony 2012-06-01, 22:31 przez Astemio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2012-06-01, 21:39
Masz najprostszą możliwą aparaturę.
Wyniki jakie otrzymałaś są w normie.
I nie zależne od temperatury nastawu.
A że sie różnią to zależy od mocy grzania pod garnkiem i mocy wsadu.
Najlepiej będzie jak już jesteś na forum poszukać w dziale o Destylacji Pot-Still sposobu destylowania bądż przeczytac FAQ na początku każdego działu się znajdującego.
Ten sposób destylowania jest bardzo dobrze opisany na forum.
Wyniki jakie otrzymałaś są w normie.
I nie zależne od temperatury nastawu.
A że sie różnią to zależy od mocy grzania pod garnkiem i mocy wsadu.
Najlepiej będzie jak już jesteś na forum poszukać w dziale o Destylacji Pot-Still sposobu destylowania bądż przeczytac FAQ na początku każdego działu się znajdującego.
Ten sposób destylowania jest bardzo dobrze opisany na forum.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości