Drożdże piekarniane - fakt czy mit

Awatar użytkownika
zdzichu
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2013-01-21, 22:53

Post autor: zdzichu » 2013-07-15, 05:24

gdymar pisze:Efektów nie jestem wstanie ocenić osobiście, bo trunek się dematerializuje się w szybkim tempie.
W tu jest pies pogrzebany.
A @szybki999'iemu chodziło o to , że fermentując nastaw 1510 uzyskasz lepszy produkt, ale skoro nie umiesz ocenić swoich dotychczas robionych destylatów...to i tak nie będziesz potrafił porównać.
"...cogito ergo sum..."

Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Post autor: gdymar » 2013-07-19, 09:04

Ocenić umiem, receptury, sposbu prowadzenia procesu nie zmieniam od lat.
Chodzi o to, że warunki lokalowe ograniczają ilość nastawu (tylko 28l) :( więc i dobroci mało a amatorów przybywa.
Ostatnio zmieniony 2013-07-19, 09:12 przez gdymar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Post autor: gdymar » 2013-08-07, 22:21

Poszedłem za radą Szybkiego.
Zwiększyłem ilość wody, zmniejszyłem udział drożdży (0,8/kg)
Efekty są zauważalne. Pociągnąłem tylko surówkę, ilość podobna, zapach
jakby, lepszy.
Spróbuję wybrykać, gin z tej surówki.
pozdro
Bimbrofil

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2013-08-08, 06:58

gdymar pisze:warunki lokalowe ograniczają ilość nastawu (tylko 28l)
gdymar pisze:Zwiększyłem ilość wody, zmniejszyłem udział drożdży (0,8/kg)
Mam pytanie: ile drożdży używałeś wcześniej, zanim zmniejszyłeś ich ilość ?
gdymar pisze:Spróbuję wybrykać, gin z tej surówki.
Powodzenia :wink:
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-08-08, 07:33

gdymar pisze:...Zwiększyłem ilość wody, zmniejszyłem udział drożdży (0,8/kg)
...
Czyli jak?
Powiem Ci jedno - dwie kostki piekarniczych - potrafią obsłużyć nawet 12kg cukru i 60 l wody. Tylko na takich proporcjach próbowałem.
Wystarczy o nie w międzyczasie dbać. Po 4 tygodniach fermentacji w temp. otoczenia 2o*C blg był na minusie.
Ostatnio zmieniony 2013-08-08, 09:45 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-08-08, 09:05

lesgo58 pisze:destylat był bardzo łagodny. Mimo, że to tylko cukrówka była.
Znowu... Co Wy macie za traumę z tym cukrem. To, że destylat jest na bazie cukru, nie determinuje tego, że ma być od razu 'ostry' :? Założę się, że w ślepym teście nie rozpoznałbyś ani surowca, ani drożdży na bazie, których zrobiona jest wódka.

Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Post autor: gdymar » 2013-08-08, 09:15

@robol69
Używałem zgodnie z staropolską recepturą, 1410 :mrgreen: :mrgreen:
pozdro
Bimbrofil

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-08-08, 09:46

CK - Masz rację. Już poprawiłem... :D


[ Dodano: 2013-08-08, 09:51 ]
gdymar pisze: Używałem zgodnie z staropolską recepturą, 1410 :mrgreen: :mrgreen:
pozdro
No właśnie w tym szkopuł - ciągle wychodzi jakby nie liczyć - paczka drożdży na 1 cukru. Spróbuj tej jednej paczce dać do pracy nie jeden kg cukru ale aż np. 5 kg. Wtedy poczujesz różnicę.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2013-08-08, 17:54

A ja sądziłem, że 1410, to 1kg cukru + 4l wody + 10dkg drożdży :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-08-08, 18:02

@Wawaldek11
No i mnie się się tak wydawało...Chociaż nigdy nie opierałem się na tych proporcjach, bo robiąc nastawy biorę pod uwagę inne parametry.
Bastek pisze:1410 to kultowa strategia naszych ojców. Ba, myślę, że 90% z pośród nas nas zaczynała zabawę od 1410. Wybacz ale 1410 to 1 paczka + 4 kg + 10 litrów. nie wiem skąd u Ciebie ta pokrętna matematyka.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=680
http://alkohole-domowe.com/destylat/nas ... -1410.html
http://kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=3010
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/1410_(przepis)
Tym razem bez Mea Culpa...
Nikt nie jest doskonały... :oops:
Czas przejść na emeryturę, bo staję się zadrą... :wallangry
Ostatnio zmieniony 2013-08-08, 18:45 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości