Różnica między drożdżami

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-10-11, 09:18

Spróbuj założyć wpierw połowę albo nawet mniej i stopniowo, w trakcie namnażania się drożdży dolewaj wody z cukrem + jakieś łakocie dla drożdży.
Założyłem tak wino z żyta 20l na paczce drożdży winnych Tokay, co kilka dni w gorącym dundrze (zabrałem się wreszcie za nastaw prawie ok 180l który 'dojrzewał' już od 5 miesięcy) zacieram pszenżyto i dolewam do tego winka, jest już 100l, pracuje piknie a wszystko tylko na tej małej paczce.

lll
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2013-01-05, 14:59
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: lll » 2013-01-14, 15:31

To co polecacie
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1243 takie używam
a może te leprze ?
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... rod_id=848

i jeszcze pytanie do fachowców zamierzam zrobić nastaw do beczki max 100l oraz 50l podać proporcje drożdży oraz jakie, cukier i woda

dzieki

andrea
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2012-03-01, 14:46

Post autor: andrea » 2013-01-14, 18:51

III
Ty już może nie pij więcej..... :D
Spróbuj tych wg. mnie te są LEPSZE
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1494

Marek Zegarek
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-02-26, 23:02

Post autor: Marek Zegarek » 2013-01-17, 22:58

Witam,
jakie drożdże polecacie do cydru?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marek Zegarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-01-17, 23:21

Na przykład takie
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości