Różnica między drożdżami
Różnica między drożdżami
Witam jakis czas temu odnalazlem swietny sklep z artykulami zwiazanymi z naszym hobby. Od jakiegos czasu stosuje tylko drozdze alcotec 48 - musze jezdzic po te drozdze nieco dalej, bo w sklepie 'za rogiem' ich poprostu nie maja, ale nie o tym chcialem pisac. Sprzedawca od jakiegos czasu namawia mnie na inne drozdze, specjalnie wyprodukowane dla sklepu, wziolbym je i sprobowal, ale gdy robie nastaw to zazwyczaj ok.200l nie chce ryzykowac zarowno czasu jak i cukru, raczej mnie nie namowi na to abym sprobowal. Twierdzi rowniez ze niewazne jakie sa drozdze, ze wszystkie sa takie same i nie ma sensu specjalnie kupowac alcotec. Nie wierze ze facet ma zle intencje, wrecz przeciwnie, bardzo sympatyczna i pomocna osoba. Szukam jednak argumentow ktore moglby go przekonac, ze nie wszystkie drozdze sa takie same. Ja to wiem z doswiadczenia, ale jakto wytlumaczyc, gdzie jest roznica, jakies fakty? Bardzo bylbym wdzieczny za wszelkie informacje, lub odnosienia do materialow.
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 18:11 przez kizug, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie chciałbym Kolegi zniechęcać do drożdży proponowanych przez sprzedawcę bo ich nie próbowałem . Mogę się jedynie odnieść do tego , że nie wszystkie drożdże są takie same. Kupiłem ostatnio kilka paczek drożdży ze sklepu w którym kupuję inne akcesoria , a ponieważ sklep ten nie posiada w swojej ofercie drożdży których zawsze używam , dałem się namówić na inne nie mniej z resztą popularne. Pierwszy nastaw zrobiłem jak zwykle z moimi drożdżami czyli 9kg cukru i tyle wody , aby nie przekroczyć krytycznego punktu Blg. Drożdże ochoczo wzięły się do pracy , ale przerobiły tylko do 8 Blg. Pomyślałem że przyczyna leży w zbyt dużej ilości cukru . Drugi nastaw- proporcje takie jak zalecane na paczce i po kilku dniach okazało się ze nastaw ma jeszcze 3 Blg , a nastaw nie pracuje . Mam jeszcze 2 paczki tych drożdży i wiem że już nigdy ich nie użyję , nie mniej jednak w żaden sposób fakt ten nie rzutuje na jakość drożdży polecanych Koledze przez sprzedawcę . Myślę że najlepiej będzie je po prostu wypróbować , ale nie od razu w 200l
Re: Roznica miedzy drozdzami
Nazywają się jakoś , bo nie wiadomo o jakie drożdże chodzi.kizug pisze:Sprzedawca od jakiegos czasu namawia mnie na inne drozdze, specjalnie wyprodukowane dla sklepu.
Tak w sumie to nie wiem po co napisałeś posta :
- chcesz zbyć sprzedawcę
- nie wiesz jak spróbować czy są dobre
- chciałbyś ale się boisz
Gdybyś mógł sprecyzować problem ?
robol
Polak potrafi !!!
Re: Roznica miedzy drozdzami
Mieszkam za granica, drozdze nazywaja sie tak samo jak nazwa sklepu, specjalnie wyprodukowane dla sklepu. Sprobowalem juz na malym nastawie, sa w porzadku, jednak nie zaryzykuje na nastawie 200l, pytam poprostu poto aby koledze ze sklepu przedstawic argumenty, nie tylko na podstawie wlasnych jak i Waszych koledzy doswiadczen. Szukam argumentow na to ze nie wszystkie drozdze sa takie same, w czym jest roznica,itp,etc
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2012-10-10, 22:23 ]
Zwracaj uwagę na cytowanie!
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2012-10-10, 22:23 ]
Zwracaj uwagę na cytowanie!
Ostatnio zmieniony 2012-10-10, 22:23 przez kizug, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie cytuj jeżeli odpowiadasz na post powyżej ,
nie ma takiej potrzeby.
Twoje pytanie nadal brzmi :
mam drożdże x czy one są dobre i dlaczego są złe ?
Jeżeli próbowałeś są w porządku , niestety obawiasz się
to powiedz po prostu człowiekowi :
sa w porzadku, jednak nie zaryzykuje na nastawie 200l,
( zgadnij kto tak napisał)
robol
nie ma takiej potrzeby.
Twoje pytanie nadal brzmi :
mam drożdże x czy one są dobre i dlaczego są złe ?
Jeżeli próbowałeś są w porządku , niestety obawiasz się
to powiedz po prostu człowiekowi :
sa w porzadku, jednak nie zaryzykuje na nastawie 200l,
( zgadnij kto tak napisał)
robol
Polak potrafi !!!
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
Re: Roznica miedzy drozdzami
Biorąc pod uwagę to co napisałeś, to sprzedawca powinien Ci sprezentować 1-2 paczki do testu, jeśli faktycznie zależy mu na promowaniu swojego produktu.kizug pisze: Sprzedawca od jakiegos czasu namawia mnie na inne drozdze, specjalnie wyprodukowane dla sklepu, .........Twierdzi rowniez ze niewazne jakie sa drozdze, ze wszystkie sa takie same i nie ma sensu specjalnie kupowac alcotec. Nie wierze ze facet ma zle intencje, wrecz przeciwnie, bardzo sympatyczna i pomocna osoba.
W ostateczności możecie się też umówić na płatność "po" w przypadku powodzenia.
A mi się wydaję iż tu nie chodzi o cenę drożdży. Tylko kolega obawia się , iż jak zrobi nastaw 200 litrów to nowe drożdże mogą te mu nie podołać. ( 170 litrów wody i 50 kg cukru ). W przypadku porażki szkoda kolejnych porcji na restart. A przy takich proporcjach to ciężko by miały.
Co do sedna tego tematu:
A czy wszystkie są takie same? Chyba nie bo dlaczego alcotek24 robi w 24 godziny, a 48 - w 48 godzin, nie wspomnę o T3, czy innych.
Co do sedna tego tematu:
A czy wszystkie są takie same? Chyba nie bo dlaczego alcotek24 robi w 24 godziny, a 48 - w 48 godzin, nie wspomnę o T3, czy innych.
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
@olo69
Czy próbował ktos zrobić na połowie paczki T24 nataw 42l-wody/12kg-cukru ?Bo drożdży Alcotec turbo 24 wraz z pożywkami jest prawie dwa razy więcej w jednej paczce niż Alcotec turbo 48.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Czytałem temat i każdy miał problemy z przerobieniem takiego nastawu. Dodawano kwasek, przeciery i wtedy było lepiej. Nastaw przy jednej paczce 88l-wody/24kg-cukru pracował 10 dni. Ja od jakiegoś czasu z powodzeniem stosuję paczkę Pure T48 na nastaw 12kg/42l . Pięć dni i -4blg, ale chętnie bym poeksperymentował z innymi nastawami.
Piotrek
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości