SpiritFerm Moskva Style
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
duuureeeexxx: po prostu pisząc swój post trochę zamotałeś i trudno to rozszyfrować bez kalkulatora. Opis swojego nastawu zrobiłeś wychodząc od ilości dodanej wody do cukru a opis z instrukcji drożdży jest o całkowitej objętości nastawu (całkowita objętość nastawu nie równa się ilości dodawanej wody). Rozumiem, że zrobiłeś nastaw z 9,5kg cukru i 25L wody czyli razem objętość nastawu to okło 31L?
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chyba rozcieńczył a nie zagęścił???
Drożdże bez problemu sobie z tym poradzą.
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chyba rozcieńczył a nie zagęścił???
Drożdże bez problemu sobie z tym poradzą.
Czy ja gdzieś napisałem, że zagęściłem??Mr.R pisze: Jeżeli dobrze zrozumiałem to chyba rozcieńczył a nie zagęścił???
Jaki tu kalkulator do czego, 9,5kg cukru i 25l wody to ≈30,70l nastawu.
Są wątki w niektórych tematach takie, że tam naprawdę trzeba mieć kalkulator, a nie przy tak prostych obliczeniach.
Vivenda i Rikmen
Aktywny jestem ponieważ siedzę w domu i z nudów czytam forum oraz zadaję pytania, żeby jak najwięcej się dowiedzieć oraz praktykować, żeby popełniać jak najmniej błędów, bo jak się skończy ''zima'' to już nie będę taki AKTYWNY i ''trochę zwolnię''.
A z liczeniem to u mnie wszystko w porządku, a jak ktoś ma problemy to trzeba się do szkoły wrócić, albo zainwestować w kalkulator.
Ostatnio zmieniony 2013-04-03, 08:32 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Dzięki podpowiedzi kolegi lesgo58 i Citizen Kane , robię teraz już tylko słabsze nastawy.
12,5kg glukozy, rozpuszczam w 44l wody do tego jedna paczka Moskva Style rozpuszczona w o.5litra wody i po 5 dniach pięknie przerobione.
Jakość spirytusu dużo lepsza niż na mocnych nastawach, jest on dużo łagodniejszy w smaku
i zauważyłem iż odbieram trochę mniejsze ilości przedgonów.
Jak komuś zależy na jakości trunku POLECAM... takie proporcje i te drożdżaki
Dzięki PANOWIE....
12,5kg glukozy, rozpuszczam w 44l wody do tego jedna paczka Moskva Style rozpuszczona w o.5litra wody i po 5 dniach pięknie przerobione.
Jakość spirytusu dużo lepsza niż na mocnych nastawach, jest on dużo łagodniejszy w smaku
i zauważyłem iż odbieram trochę mniejsze ilości przedgonów.
Jak komuś zależy na jakości trunku POLECAM... takie proporcje i te drożdżaki
Dzięki PANOWIE....
A ja wręcz nie odpuszczam i robię super mocne nastawy. Wczoraj nastawiłem na Moskva Style (pierwszy nastaw na tych drożdżach) nastaw 52l i w tym 18kg glukozy, przy temp nastawu 30*C pomiar Blg wynosił 25-26. Po 3-4 godź nastaw pięknie się rozhulał, i tak gotuję na 2 razy więc ostrość i zapaszki nie występują.
Ja wczoraj wystartowałem pierwszy raz Moskva style, nastaw w beczce 120 l, upchnięte 34 kg cukru i 1 paczka drożdży Moskva. Muszę przyznać że wariacje w beczce jakby się tam gotowało. Mój cukromierz wczoraj pokazał 26 blg, a dzisiaj rano już 21. Po mojemu będzie to trwało dłużej niż 5 dni, ale nie spieszy mi się tak mocno, a Moskve z czystej ciekawości nastawiłem.
Ostatnio zmieniony 2013-06-04, 07:47 przez runner2, łącznie zmieniany 2 razy.
Przepraszam za post jeden po drugim, ale to jest specjalnie żeby było widać daty:D
Dzisiaj nastaw ma 0 Blg, w sobotę tj 08czerwca dosypałem 3 kg ryżu, troszkę dla smaku, troszkę z nudów i na próbę po części.
W najbliższą sobotę daje na rury. Dla porównania puszcze na pot-stilu i na aabratku jednocześnie, a później puszcze jeszcze na Aabratku ale z filtrem miedzianym, pewnie wszystkiego w sobotę nie zrobię ale dokończę w niedziele.
Jak tylko czas pozwoli opisze smakowe doznania
Dzisiaj nastaw ma 0 Blg, w sobotę tj 08czerwca dosypałem 3 kg ryżu, troszkę dla smaku, troszkę z nudów i na próbę po części.
W najbliższą sobotę daje na rury. Dla porównania puszcze na pot-stilu i na aabratku jednocześnie, a później puszcze jeszcze na Aabratku ale z filtrem miedzianym, pewnie wszystkiego w sobotę nie zrobię ale dokończę w niedziele.
Jak tylko czas pozwoli opisze smakowe doznania
Witam.
Jestem po przerobieniu moskvy na wszystkie dostępne mi sposoby.
Smak destylatu na szkle super, znajomi zachwalali i wołali jeszcze. Jeśli chodzi o destylat z Aabratka (robiłem z miedzianym filtrem), to nie mogę nic zarzucić dobry, dobry. Poszło więc na nalewki.
Moc destylatu na szkle wysoka, i ilościowo też ładnie wyszło więc drożdże przerobiły cały cukier.
Z czystym sumieniem mogę polecić te drożdże.
Jestem po przerobieniu moskvy na wszystkie dostępne mi sposoby.
Smak destylatu na szkle super, znajomi zachwalali i wołali jeszcze. Jeśli chodzi o destylat z Aabratka (robiłem z miedzianym filtrem), to nie mogę nic zarzucić dobry, dobry. Poszło więc na nalewki.
Moc destylatu na szkle wysoka, i ilościowo też ładnie wyszło więc drożdże przerobiły cały cukier.
Z czystym sumieniem mogę polecić te drożdże.
Ostatnio zmieniony 2013-07-30, 19:53 przez runner2, łącznie zmieniany 2 razy.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości