SpiritFerm Moskva Style
Witam ponownie i dziękuję za zainteresowanie tematem
A wiec sam jestem w szoku - nastawiłem w czwartek 28.02 po południu w proporcjach 85 litrów wody + 25 kg cukru + 4 paczki drożdży. Blg startowe w granicach 22-23. W piątek, czyli dzień później wieczorem było już 6-7 blg i temperatura nastawu 30 stopni, otoczenia 5 stopni. Beczka przez pierwsze 16-18 godzin była otulona kocem, który zdjąłem po tym czasie, żeby nie przegrzać drożdży. Dzisiaj mamy 5 marca i nastaw samoczynnie się sklarował, a -1-1,5 blg było już w niedzielę 3.04. Tak wiec ... Bardzo dobry wynik
Pozdrawiam,
Wrobello.
A wiec sam jestem w szoku - nastawiłem w czwartek 28.02 po południu w proporcjach 85 litrów wody + 25 kg cukru + 4 paczki drożdży. Blg startowe w granicach 22-23. W piątek, czyli dzień później wieczorem było już 6-7 blg i temperatura nastawu 30 stopni, otoczenia 5 stopni. Beczka przez pierwsze 16-18 godzin była otulona kocem, który zdjąłem po tym czasie, żeby nie przegrzać drożdży. Dzisiaj mamy 5 marca i nastaw samoczynnie się sklarował, a -1-1,5 blg było już w niedzielę 3.04. Tak wiec ... Bardzo dobry wynik
Pozdrawiam,
Wrobello.
Re: Moskva Style
Citizen Kane pisze: Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?
Oszczędność energii jest niewielka- oszczędzamy tylko energie na rozgrzanie, później i tak musimy zużyć energie na odparowanie. Czy w jednym wsadzie czy w dwóch energia na odparowanie będzie ta sama. Jeszcze zaoszczędzimy trochę czasu na przelewaniu. Tylko jak zauważył Citizen Kane - trzeba też pamiętać o jakości.Wrobello pisze:Oszczędność prądu. Bo skoro mógłbym puścić na rurę raz, to po co dwa razy, ale skoro fuzli ma być dużo to faktycznie - nie warto.
Wrobello
Ostatnio zmieniony 2013-03-06, 19:55 przez Marcel77, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Moskva Style
Owszem, czy w jednym czy w dwóch - energii na odparowanie kazdego z nich trzeba tyle samo - tylko różnica się pojawia wtedy kiedy nie trzeba dwa razy odparowywać i wystarczy raz, bo na jeden kocioł się wszystko zmieści. I o tą właśnie oszczędność - wcale nie taką małą mi chodzi.Marcel77 pisze:
Czy w jednym wsadzie czy w dwóch energia na odparowanie będzie ta sama.
Re: Moskva Style
Ale jaką Kolega ma na myśli oszczędność - czasu, energii ?
Jeśli czas to OK.
Energia- dochodzę teraz do wniosku że może wyjść na zero- więcej zanieczyszczeń to dłuższe ich odbieranie.
Ogólnie - czy odbierzemy z 10 litrów 20 % - wynik 2 litry, czy z dwukrotnego gotowania 10 litrów 10 % - też 2 litry energia wychodzi na zero.
Do tego dochodzą problemy z wysokim % - długa fermentacja, dużo syfu do pozbycia się.
Ja osobiście staram się trzymać max. 14%
Zresztą polecam koledze spróbować samemu, ewentualnie poszukać na forum- były już tematy w stylu jak uzyskać max. % w nastawie.
Jeśli czas to OK.
Energia- dochodzę teraz do wniosku że może wyjść na zero- więcej zanieczyszczeń to dłuższe ich odbieranie.
Ogólnie - czy odbierzemy z 10 litrów 20 % - wynik 2 litry, czy z dwukrotnego gotowania 10 litrów 10 % - też 2 litry energia wychodzi na zero.
Do tego dochodzą problemy z wysokim % - długa fermentacja, dużo syfu do pozbycia się.
Ja osobiście staram się trzymać max. 14%
Zresztą polecam koledze spróbować samemu, ewentualnie poszukać na forum- były już tematy w stylu jak uzyskać max. % w nastawie.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Ponieważ to Mój pierwszy post na tym forum, pragnę Wszystkich powitać.
Te drożdże używam już kilka tygodni na podwójnym nastawie, gdyż mam keg 60l.
Robię nastaw 45l wody--- w tym w jednym litrze metodą piwowarów rozpuszczam drożdże--- do tego 18kg glukozy i 2 paczki Moskva.
Temperatura nastawu przed zadaniem grzybków około 25oC, temperatura otoczenia około 22oC.
Po 4 dniach -4Blg, wrzucam klar na dobę i po zlaniu znad osadu mam jakieś 51-53l wsadu.
Wyniki destylacji to 8.5-9.5l 96%.
Moskviaki fajnie pracują i są nie wyczuwalne w końcowym produkcie.
Te drożdże używam już kilka tygodni na podwójnym nastawie, gdyż mam keg 60l.
Robię nastaw 45l wody--- w tym w jednym litrze metodą piwowarów rozpuszczam drożdże--- do tego 18kg glukozy i 2 paczki Moskva.
Temperatura nastawu przed zadaniem grzybków około 25oC, temperatura otoczenia około 22oC.
Po 4 dniach -4Blg, wrzucam klar na dobę i po zlaniu znad osadu mam jakieś 51-53l wsadu.
Wyniki destylacji to 8.5-9.5l 96%.
Moskviaki fajnie pracują i są nie wyczuwalne w końcowym produkcie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez JAREK VW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Wrobello temperatura startowa ok 32-35 st, trzeba pamiętać aby wlewać wodę ok 60 st bo glukoza ochładza nastaw. Temperatura otoczenia to ok 16 st (piwnica) Beczkę nakrywam starą kołdrą i trzyma temperaturę a raz się zdarzyło że podskoczyła do 38 st na drożdżach GUIDE, musiałem schładzać.
JAREK VW opowiadasz bajki kolegom z 18 kg glukozy 8.5-9.5 spirta 96%? Chyba w snach! Ja przerabiam 0.5 tony na miesiąc i wiem jaka jest wydajność, z worka 25 kg maxymalnie 10 litów, wiec z 18 kg ok 7 max! Chyba że Ci alkoholomierz źle pokazuje zamiast 96 masz 85%. Robiłem próbę na Alkotec 48, 25 kg glukozy, 4 kg cukru, 89 litrów wody, 2 paczki drożdżaków i po 4 dniach -4 BLG.
JAREK VW opowiadasz bajki kolegom z 18 kg glukozy 8.5-9.5 spirta 96%? Chyba w snach! Ja przerabiam 0.5 tony na miesiąc i wiem jaka jest wydajność, z worka 25 kg maxymalnie 10 litów, wiec z 18 kg ok 7 max! Chyba że Ci alkoholomierz źle pokazuje zamiast 96 masz 85%. Robiłem próbę na Alkotec 48, 25 kg glukozy, 4 kg cukru, 89 litrów wody, 2 paczki drożdżaków i po 4 dniach -4 BLG.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
zor-ro1970 - ostatnio puściłem 1/2 nastawu z 15 kg glukozy (od Ciebie ) i w sumie z przedgonami i pogonami uzyskałem ponad 4 litry 94%. Przegapiłem wzrost temperatury w wypełnieniu i w głowicy no i w sumie moc destylatu wyszła niższa.
Skrupulatnie policzę cały uzysk z 30 kg glukozy (dwa nastawy po ok. 60l) i 2 paczek moskva style po pierwszym gotowaniu. Oczywiście drugie tez będzie.
Skrupulatnie policzę cały uzysk z 30 kg glukozy (dwa nastawy po ok. 60l) i 2 paczek moskva style po pierwszym gotowaniu. Oczywiście drugie tez będzie.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości