Strona 1 z 5

SpiritFerm Moskva Style

: 2013-02-27, 22:32
autor: Wrobello
Witam,

nie znalazłem tutaj tematu o drożdżach Moskva Style, które ostatnio mnie zainteresowały ze względu na ich moc i zdolność przerobienia 8kg cukru w 25litrach nastawu. Czyli robiąc tak jak zaleca producent otrzymujemy dość wysokie stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo. (8 kg cukru + 18 litrów wody = ~26 kg = ~25Litrów, ponieważ 1kg cukru = 0,88 Litra). Więc wychodzi 31 blg.

Jakie proporcje Wy używacie z tymi drożdżami? Nie macie problemów ze startem? Dzielicie cukier i najpierw część, później część? Do ilu blg w jakim czasie Wam przerabiają drożdże nastaw?

Pozdrawiam,

Wrobello.

: 2013-02-27, 22:57
autor: jurii
1kg cukru to 0,6l.

Re: Moskva Style

: 2013-02-28, 00:04
autor: Citizen Kane
Wrobello pisze:stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo
Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?

Re: Moskva Style

: 2013-02-28, 06:29
autor: jurek1978
Ja na tych drożdzach - 21 litrów wody + 8 kg cukru + 1 paczka Moskwa Style - po 3 dobach od nastawienia schodzę o 0 BLG. W trakcie pracy mają przyjemny zapach. Jak dla mnie bardzo ciekawa pozycja.

: 2013-02-28, 10:15
autor: Arqss
Ostatnio też je testowałem. Przy 8kg cukru z klarowaniem potrzebują do 7dni. Żebym po skosztowaniu produktu finalnego poczuł jakiś Moska Style... raczej nie, 'Kazaczoka' też nie miałem ochoty tańczyć;)
Charakterystyczny dla mieszanek firmy Spiritferm jest kolor nastawu: mleczno-biały.

Pozdrawiam

Re: Moskva Style

: 2013-02-28, 11:33
autor: Wrobello
Citizen Kane pisze: Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?
Oszczędność prądu. Bo skoro mógłbym puścić na rurę raz, to po co dwa razy, ale skoro fuzli ma być dużo to faktycznie - nie warto.

@ Jurek i Arqss - dzięki za odpowiedzi, a swoją drogą dodawaliście przecier/sok pomidorowy do nastawu?

Pozdrawiam,

Wrobello

: 2013-02-28, 12:27
autor: Arqss
Nie mam zwyczaju dodawać do gotowej mieszanki drożdży z pożywką przecieru. Dlatego nie będę w stanie pomóc.

: 2013-02-28, 13:06
autor: jurek1978
Ja tak samo nic nie dodawałem bo nie widzę potrzeby - drożdże szybciutko pracują i na tych proporcjach które ja robię nie potrzebują "wspomagania".

: 2013-02-28, 13:23
autor: Wrobello
O proszę, czyli gitarka - w takim razie warto spróbować na takich proporcjach faktycznie ;) A robił ktoś powiększone nastawy? Skoro drożdże szybko biorą się za robotę to pewnie i grzeją się trochę. Ja nastawiam w garażu zawsze, tam jest około 4-5 *C teraz. Ogrzewacie bekę?

Pozdrawiam i dziękuję,

Wrobello.

: 2013-02-28, 14:29
autor: jurek1978
Ja mam postawione swój mały nastaw 1 paczki w kuchni - zimą tam mam 18-20 stopni max bez ogrzewania pojemnika mam max 25 stopni w niej tak więc pod koniec fermentacji przykrywam już nawet kocem. Co do powiększonego nastawu to w takich warunkach jak chcesz robić powinien się udać - drożdże same by się grzały :)

: 2013-02-28, 22:15
autor: furman
Przy 4-5 stopniach bez jakiego kolwiek opatulenia będą przerabiac ponad tydzień. O flache destylatu idę. W takich warunkach max 0 blg . Niżej nie zejdą.

: 2013-03-05, 13:10
autor: Mr.R
Nie ma żadnego problemu z tymi drożdżakami. Robiłem już wielokrotnie na nich. Jakiś czas temu z glukozą - 9kg glukozy rozpuszczonej do objętości 25L. Po 4,5 doby było na cukromierzu -4. Po fermentacji sam nastaw ma przyjemny smak.

: 2013-03-05, 13:13
autor: furman
W 4 - 5 stopniach?

: 2013-03-05, 13:18
autor: Mr.R
No nie. W domowej temperaturze 20-21*C.
Sorki nie doczytałem dokładnie. :nie_powiem

: 2013-03-05, 13:20
autor: jurek1978
No tak ale skąd tu 4-5 stopni temperaturę wziąć jak już na zewnątrz jest 10 stopni ?
Może w lodówce nastaw trzymać :)
Hehe
Nie no żarty żartem - ale pewnie a takiej temperaturze nie da rady do końca cukru przerobić na tych drożdżach .... Do specjalnych zadań - specjalne drożdże myślę bo 99 % osób nastawia w temperaturze pokojowej ...