SpiritFerm Moskva Style
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Kol. zor-ro1970 pewnie i masz rację i u Ciebie wychodzi taka wydajność, ale nie możesz tak generalizować tematu. Na wpływ wydajności nie tylko wpływa stosunek cukrów do wody, przecież ludzie pracują na różnych kolumnach mają różne wypełnienia, inaczej prowadzą sam proces, różne sposoby odbioru przedgonów, pogonów, inaczej prowadzą proces stabilizacji, nastaw może być mniej, lub bardziej wyklarowany---- to wszystko ma wpływ na wydajność
Co do mojej wydajności jest dokładnie taka jak opisałem
Co do drożdży moskva za 2 dni robię podwójny nastaw i dam 1 paczkę zobaczymy jak popracują
Pozdrawiam
Co do mojej wydajności jest dokładnie taka jak opisałem
Co do drożdży moskva za 2 dni robię podwójny nastaw i dam 1 paczkę zobaczymy jak popracują
Pozdrawiam
No to w takim razie podpowiem Ci jeszcze, że sprawdzone u mnie i wielu kolegów stężenie nastawu max 10- 12% daje b.dobre wyniki. I spirytus otrzymany z niego jest b.dobry. Ma mało przed. i pogonów.
P.S. ja robię nastaw 12kg glukozy+45l wody+1 paczka drożdży= 7 dni.
Równa się 21blg początkowe i ok.11% moc nastawu po fermentacji
P.S. ja robię nastaw 12kg glukozy+45l wody+1 paczka drożdży= 7 dni.
Równa się 21blg początkowe i ok.11% moc nastawu po fermentacji
Ostatnio zmieniony 2013-03-18, 15:24 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Dołączę się do tematu, nastawiłem z tych drożdży po raz pierwszy, do tej pory jechałem na ''babcinych'' i jest jak dla mnie gitara. Rozrobiłem w niedziele 9,5kg cukru i 25l wody, na obecną chwilę Blg 3, temperatura przez pierwsze dni 30 a teraz 26. Do poniedziałku postoi i będzie ''lany-zakrapany'' poniedziałek. Wtedy zobaczymy ich ''wydajność''.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Według instrukcji 8kg. cukru na 25l nastawu.
To wychodzi 1kg, cukru na 2.52l wody. Ja dojąc 9.5kg. cukru dałem 25l wody, wiec poniekąd rozcieńczyłem bo dałem o 1l. wody więcej.
To wychodzi 1kg, cukru na 2.52l wody. Ja dojąc 9.5kg. cukru dałem 25l wody, wiec poniekąd rozcieńczyłem bo dałem o 1l. wody więcej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości