SpiritFerm Moskva Style

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2013-03-18, 01:45

Może niezbyt jasno to napisłem, ale 1/2 nastawu z 15 kg, to nastaw z 7,5 kg.
Pozdrawiam,
Waldek

JAREK VW
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2013-03-07, 13:50
Lokalizacja: CENTRUM POLSKI

Post autor: JAREK VW » 2013-03-18, 12:25

Kol. zor-ro1970 pewnie i masz rację i u Ciebie wychodzi taka wydajność, ale nie możesz tak generalizować tematu. Na wpływ wydajności nie tylko wpływa stosunek cukrów do wody, przecież ludzie pracują na różnych kolumnach mają różne wypełnienia, inaczej prowadzą sam proces, różne sposoby odbioru przedgonów, pogonów, inaczej prowadzą proces stabilizacji, nastaw może być mniej, lub bardziej wyklarowany---- to wszystko ma wpływ na wydajność
Co do mojej wydajności jest dokładnie taka jak opisałem
Co do drożdży moskva za 2 dni robię podwójny nastaw i dam 1 paczkę zobaczymy jak popracują
Pozdrawiam

JAREK VW
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2013-03-07, 13:50
Lokalizacja: CENTRUM POLSKI

Post autor: JAREK VW » 2013-03-18, 13:40

lesgo58
Dzięki za podpowiedź.
Ja nastawiam się na jakość nie na ilość, więc te 2-3dni, nie robią różnicy a efekt może być ciekawy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-03-18, 13:47

No to w takim razie podpowiem Ci jeszcze, że sprawdzone u mnie i wielu kolegów stężenie nastawu max 10- 12% daje b.dobre wyniki. I spirytus otrzymany z niego jest b.dobry. Ma mało przed. i pogonów.
P.S. ja robię nastaw 12kg glukozy+45l wody+1 paczka drożdży= 7 dni.
Równa się 21blg początkowe i ok.11% moc nastawu po fermentacji
Ostatnio zmieniony 2013-03-18, 15:24 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.

JAREK VW
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2013-03-07, 13:50
Lokalizacja: CENTRUM POLSKI

Post autor: JAREK VW » 2013-03-18, 15:07

Dzięki, na pewno sprawdzę taki słabszy nastaw, mniejsze stężenie to pewnie mniej zanieczyszczeń po fermentacji a co za tym idzie sam proces destylacji będzie bardziej stabilny i wynik jakościowo dużo łagodniejszy.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-21, 21:06

Z glukozy jakościowo będzie o niebo lepszy niż z cukru

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-03-21, 22:02

Tak tak o niebo 8)

JAREK VW
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2013-03-07, 13:50
Lokalizacja: CENTRUM POLSKI

Post autor: JAREK VW » 2013-03-22, 09:38

Źle mnie zrozumiałeś, napisałem stosunek cukrów do wody, nie CUKRU--- ponieważ nie wszyscy jeszcze używają tylko glukozy i Ty sam też mieszasz glukozę z cukrem, ja jadę tylko na glukozie

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-24, 12:02

Do glukozy chyba najlepsze drożdże to Guld Old Grand's wytrzymuja bardzo wysoka temperature sięgającą 38 st C. Szybko pracują, mało fuzli

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2013-03-27, 20:18

Dołączę się do tematu, nastawiłem z tych drożdży po raz pierwszy, do tej pory jechałem na ''babcinych'' i jest jak dla mnie gitara. Rozrobiłem w niedziele 9,5kg cukru i 25l wody, na obecną chwilę Blg 3, temperatura przez pierwsze dni 30 a teraz 26. Do poniedziałku postoi i będzie ''lany-zakrapany'' poniedziałek. Wtedy zobaczymy ich ''wydajność''.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-27, 23:16

duureex na poniedziałek nie da rady zejść na -4

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Post autor: Wrobello » 2013-03-28, 14:24

Ale już na -2 spokojnie da radę, oby tylko temperatura nastawu nie spadła poniżej 24-25*C

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2013-03-28, 18:19

Dzis rano miałem Blg 2 to do poniedziałku to będzie te -2 jak nic, tym bardziej ze trzymam w łazience a tam temp. napewno nie spadnie poniżej 25°C.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-29, 12:52

Bardzo stężony nastaw oby było 0, -1

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2013-03-29, 17:45

Według instrukcji 8kg. cukru na 25l nastawu.
To wychodzi 1kg, cukru na 2.52l wody. Ja dojąc 9.5kg. cukru dałem 25l wody, wiec poniekąd rozcieńczyłem bo dałem o 1l. wody więcej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości