SpiritFerm Moskva Style

furman

Post autor: furman » 2013-03-05, 13:22

Poczekajmy na Wrobello, sam jestem ciekaw. Ale szans im nie daję. Jak by to były Turbo to co innego...

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-03-05, 13:25

Flaszkę to i można wypić, ale zakładu zdaje się mario nie było, też musisz uważniej czytać.

No tak w 4-5* nie próbowałem bo niby i po co. Nie mam takiej temperatury w domu, a i w lodówce jest zdaje się 5-6* ale musiałbym to sprawdzić.

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Post autor: Wrobello » 2013-03-05, 21:20

Witam ponownie i dziękuję za zainteresowanie tematem ;)

A wiec sam jestem w szoku - nastawiłem w czwartek 28.02 po południu w proporcjach 85 litrów wody + 25 kg cukru + 4 paczki drożdży. Blg startowe w granicach 22-23. W piątek, czyli dzień później wieczorem było już 6-7 blg i temperatura nastawu 30 stopni, otoczenia 5 stopni. Beczka przez pierwsze 16-18 godzin była otulona kocem, który zdjąłem po tym czasie, żeby nie przegrzać drożdży. Dzisiaj mamy 5 marca i nastaw samoczynnie się sklarował, a -1-1,5 blg było już w niedzielę 3.04. Tak wiec ... Bardzo dobry wynik ;)

Pozdrawiam,

Wrobello.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-03-05, 23:00

Taki nastaw to dwie paczki tych drożdży powinny przerobić.

Próbował ktoś paczkę tych drożdży na podwójnym nastawie?
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Re: Moskva Style

Post autor: Marcel77 » 2013-03-06, 19:46

Citizen Kane pisze: Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?
Wrobello pisze:Oszczędność prądu. Bo skoro mógłbym puścić na rurę raz, to po co dwa razy, ale skoro fuzli ma być dużo to faktycznie - nie warto.

Wrobello
Oszczędność energii jest niewielka- oszczędzamy tylko energie na rozgrzanie, później i tak musimy zużyć energie na odparowanie. Czy w jednym wsadzie czy w dwóch energia na odparowanie będzie ta sama. Jeszcze zaoszczędzimy trochę czasu na przelewaniu. Tylko jak zauważył Citizen Kane - trzeba też pamiętać o jakości.
Ostatnio zmieniony 2013-03-06, 19:55 przez Marcel77, łącznie zmieniany 1 raz.

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Re: Moskva Style

Post autor: Wrobello » 2013-03-06, 20:11

Marcel77 pisze:
Czy w jednym wsadzie czy w dwóch energia na odparowanie będzie ta sama.
Owszem, czy w jednym czy w dwóch - energii na odparowanie kazdego z nich trzeba tyle samo - tylko różnica się pojawia wtedy kiedy nie trzeba dwa razy odparowywać i wystarczy raz, bo na jeden kocioł się wszystko zmieści. I o tą właśnie oszczędność - wcale nie taką małą mi chodzi.

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Re: Moskva Style

Post autor: Marcel77 » 2013-03-08, 12:03

Ale jaką Kolega ma na myśli oszczędność - czasu, energii ?
Jeśli czas to OK.
Energia- dochodzę teraz do wniosku że może wyjść na zero- więcej zanieczyszczeń to dłuższe ich odbieranie.
Ogólnie - czy odbierzemy z 10 litrów 20 % - wynik 2 litry, czy z dwukrotnego gotowania 10 litrów 10 % - też 2 litry energia wychodzi na zero.
Do tego dochodzą problemy z wysokim % - długa fermentacja, dużo syfu do pozbycia się.
Ja osobiście staram się trzymać max. 14%
Zresztą polecam koledze spróbować samemu, ewentualnie poszukać na forum- były już tematy w stylu jak uzyskać max. % w nastawie.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-11, 17:21

Ja próbowałem na poczwórnym nastawie, 25 kg glukozy i 75 litrów wody po 6 dniach -4Blg

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2013-03-11, 17:26

Ile paczek drożdży na tyle kg glukozy ?
I czy z tą glukozą gra warta świeczki ? Jest sporo droższa i chyba mniej wydajna ?

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-11, 18:38

1 paczka drożdży, z 25 kg glukozy 10 litrów 96%

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Post autor: Wrobello » 2013-03-11, 19:30

zor-ro1970 pisze:Ja próbowałem na poczwórnym nastawie, 25 kg glukozy i 75 litrów wody po 6 dniach -4Blg
Zorro w jakiej temperaturze nastawu dodałeś drożdże? Jaka była temperatura otoczenia? Ocieplałeś beczke? Podgrzewałeś?

pozdrawiam,

Wrobello

JAREK VW
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2013-03-07, 13:50
Lokalizacja: CENTRUM POLSKI

Post autor: JAREK VW » 2013-03-12, 09:47

Ponieważ to Mój pierwszy post na tym forum, pragnę Wszystkich powitać.
Te drożdże używam już kilka tygodni na podwójnym nastawie, gdyż mam keg 60l.
Robię nastaw 45l wody--- w tym w jednym litrze metodą piwowarów rozpuszczam drożdże--- do tego 18kg glukozy i 2 paczki Moskva.
Temperatura nastawu przed zadaniem grzybków około 25oC, temperatura otoczenia około 22oC.
Po 4 dniach -4Blg, wrzucam klar na dobę i po zlaniu znad osadu mam jakieś 51-53l wsadu.
Wyniki destylacji to 8.5-9.5l 96%.
Moskviaki fajnie pracują i są nie wyczuwalne w końcowym produkcie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez JAREK VW, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-16, 21:41

Wrobello temperatura startowa ok 32-35 st, trzeba pamiętać aby wlewać wodę ok 60 st bo glukoza ochładza nastaw. Temperatura otoczenia to ok 16 st (piwnica) Beczkę nakrywam starą kołdrą i trzyma temperaturę a raz się zdarzyło że podskoczyła do 38 st na drożdżach GUIDE, musiałem schładzać.
JAREK VW opowiadasz bajki kolegom z 18 kg glukozy 8.5-9.5 spirta 96%? Chyba w snach! Ja przerabiam 0.5 tony na miesiąc i wiem jaka jest wydajność, z worka 25 kg maxymalnie 10 litów, wiec z 18 kg ok 7 max! Chyba że Ci alkoholomierz źle pokazuje zamiast 96 masz 85%. Robiłem próbę na Alkotec 48, 25 kg glukozy, 4 kg cukru, 89 litrów wody, 2 paczki drożdżaków i po 4 dniach -4 BLG.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2013-03-17, 00:55

zor-ro1970 - ostatnio puściłem 1/2 nastawu z 15 kg glukozy (od Ciebie :wink: ) i w sumie z przedgonami i pogonami uzyskałem ponad 4 litry 94%. Przegapiłem wzrost temperatury w wypełnieniu i w głowicy no i w sumie moc destylatu wyszła niższa.
Skrupulatnie policzę cały uzysk z 30 kg glukozy (dwa nastawy po ok. 60l) i 2 paczek moskva style po pierwszym gotowaniu. Oczywiście drugie tez będzie.
Pozdrawiam,
Waldek

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-17, 21:59

Waldek z 15 kg glukozy 4 litry spirta, troszke mało wyszło Ci ile miałes BLg? powinno wyjśc ok 6 litrów. Przelicznik jest taki 2.5 kg glukozy 1 litr 96%

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości