SpiritFerm Moskva Style

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2013-07-30, 19:11

runner2 pisze:[...] Moc destylatu też wysoka.[...]
Ale to już nie jest zasługą drożdży z tematu.
:wink:

pzdr

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2013-07-30, 20:55

Po części właśnie jest to zasługą drożdży w przypadku podstila oczywiście, na innych drożdżach wychodzi mi 5 litrów o mocy 60 volt a z moskvy 5 l 65 i jeszcze 2 litry 50
pozdro
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez runner2, łącznie zmieniany 1 raz.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-08-12, 19:37

Drożdże przerabiają ładnie na Blg- choć końcówka trochę się przeciąga, lecz po dwóch nastawach pierwszy-52 l w tym 18 kg glukozy, i drugi mniejszy-52 l w tym 16 kg glukozy występuje ostrość destylatu i to po dwukrotnej rektyfikacji i rozrobieniu do 45%. Czas wrócić do Turbo48%-Na tych drożdżach było jak dla mnie idealnie.
Ostatnio zmieniony 2013-08-12, 19:54 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.

marmaco
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2012-08-25, 00:28

Post autor: marmaco » 2013-08-12, 23:36

Witam!
Mam wrażenie, że te drożdże lepiej sobie radzą z mniejszym stężeniem. Na 12kg cukru i 43l wody (łącznie balon 50 l.) daję jedną paczkę. Radzą sobie chłopaki super, w siedem dni. Natomiast przy 14 kg cukru i woda do 50l. to się zamulili. Nastaw pracował bardzo długo, z tą samą ilością drożdży i mam wrażenie że wszystkiego nie przerobił, chociaż dałem mu ponad dwa tygodnie. Smak wydaje się być w porządku.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marmaco, łącznie zmieniany 1 raz.

maly74
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2012-11-12, 21:57

Post autor: maly74 » 2013-08-13, 14:13

Potwierdzam przedmówcę. Lepiej nie zbliżać się do maksymalnych 8kg cukru na 25l nataw. Mój nastaw 75l (15kg cukru) z jednej paczki poszedł bez problemu bez problemu. Dodaję do tego 5 startych jabłek i koncentrat pomidorowy. Natomiast przy nastawie 75l (24kg) doszło do zatrzymania fermentacji przy 11BLG (dzieliłem cukier na dwie części). Ale duży plus dla tych drożdży za udany restart na drugiej paczce (trochę zabawy było). Już miałem puszczać zatrzymany nastaw na kolumnę a "dunder" użyć do następnego nastawu. Minus - ostry smak destylatu.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2013-10-10, 16:33

No ja wczoraj zrobiłem swój pierwszy nastaw łącznie 46 litrów wody paczka drożdży i pół słoiczka przecieru pomidorowego i dodałem jeszcze trochę activit. Drożdże szybciutko zaczęły pracę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janus, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-10-10, 18:13

Mi paczka drożdżaków przerabia 25 kg cukru w tydzień. Stężenie 1 kg cukru na 3,7 lita wody
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

marmaco
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2012-08-25, 00:28

Post autor: marmaco » 2013-10-10, 22:32

@zor-ro1970
I to jest chyba dla nich optymalne stężenie cukru. Gdy wziąłem 14kg cukru na 50l balon, czyli jakieś 42l wody i jedna paczka drożdży to mieliły i mieliły, nie mogły sobie poradzić.
Ty zwiększyłeś nastaw ale nie stężenie cukru.

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2013-10-11, 07:21

Robię w beczce 120l, wody nigdy nie mierzę, ale staram się żeby wyszło 22°Blg
Pozdrawiam, Sławomir

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-10-13, 16:44

Nastawy, z których mamy otrzymać powyżej 15% alkoholu bardzo długo pracują, czasem 3 x więcej czasu potrzeba na osiągnięcie 18%. Experymentowałem na różnych drożdżach, do 13-14% alkoholu nie widzę różnicy, a potem czassssssss.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 2 razy.

marmaco
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2012-08-25, 00:28

Post autor: marmaco » 2014-07-07, 21:35

Witam!
Przeciążenie cukrem tym chłopakom szkodzi, to fakt. A co się stanie jak by je rozcieńczyć tzn. dać jedną paczkę nie na 25 litrów a na 100l. :nie_wiem
Pozdrawiam

ciacho750
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2014-11-30, 15:42

Post autor: ciacho750 » 2015-02-04, 18:46

Ja robię 25kg cukru, 75 l wody i jedna paczka drożdży Moskva Style start przy 30 stopniach C. Robiłem kiedyś tak jak pisze na opakowaniu ale fermentacja jest burzliwa i szybka i temperatura skacze ponad 30, ale dostałem wtedy wiecej przedgonu i bardziej śmierdział jak nitro. Te proporcje które przedstawiłem jak dla mnie sa najlepsze. Fermentacja trwa dłużej ale produkt końcowy jest lepszej jakości. Beczka stoi w ciepłym pomieszczeniu około 23 stopnie. Temperatura nastawu nie przekracza 28 oC.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ciacho750, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości