Jakich drożdży nie polecacie?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5992
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-01-25, 19:29

Widzę, że ciebie też to piwko zaciekawiło, drożdży nie zastąpi, ale może bardzo zmienić smak, jeśli ktoś nie ma kolumny, a nawet na kolumnie może wnieść jakiś posmak, chyba to w tym kierunku.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1988
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-01-25, 19:31

A może Kolega zapomniał napisać, że to piwo żywe. :D
Ostatnio zmieniony 2015-01-25, 19:43 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2015-01-25, 19:35

To piwo w zamierzchłych czasach miało zastąpić drożdże w celu wywołania fermentacji. Autor przytaczanego przepisu zapomnieł jednak dodać, że musi to być piwo niepasteryzowane, a i lepiej niefiltrowane. Drożdże nie mogą być w nim ubite pasteryzacją ani żadnym innym zabiegiem.

W dzisiejszych czasach, powszechnej dostępności dowolnych szczepów drożdży, ten przepis wydaje się bez sensu.

pzdr

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5992
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-01-25, 20:20

Pracownik z Namysłowa mówił, że wszyscy niby chcą takie prawdziwe piwo niepasteryzowane, tak bardzo chcą je kupować, że musieli zrezygnować z piwa prawdziwie niepasteryzowanego, bo zostawało zbyt dużo piw po terminie, twierdzi też, że lagery, które mamy dziś z napisem niepasteryzowane, to nie są prawdziwe niepasteryzowane, wystarczy popatrzeć na datę przydatności. To dziś z dostępnych piw sklepowych, które można nazwać żywym, skoro mają rok terminu jak zielona tatra. https://www.google.pl/search?q=namys%C5 ... filtrowane

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1988
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-01-25, 20:51

Jak pisze niepasteryzowane, to niepasteryzowane. Tyle że bardzo ostro filtrowane, tak ostro, że drożdży tam nie uświadczysz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4852
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-01-25, 20:53

magas37 pisze:lagery, które mamy dziś z napisem niepasteryzowane, to nie są prawdziwe niepasteryzowane, wystarczy popatrzeć na datę przydatności.
Przedłużenie trwałości takiego piwa następuje przez zastąpienie pasteryzacji mikrofiltrowaniem.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5992
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-01-25, 20:56

Czyli to ostrą filtracją przedłużyli czas przydatności do spożycia? i jeszcze jedno, czy piwo z napisem niepasteryzowane, niefiltrowane musi mieć grzybki zdolne do zaszczepienia?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1988
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-01-25, 21:03

Są piwowarzy co "odzyskują" drożdże z takich piw. Tyle że łatwiej, prościej i pewniej, kupić odpowiedni szczep.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

wieslaw-p1
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2015-01-18, 15:23

Post autor: wieslaw-p1 » 2015-01-25, 23:55

przepraszam szacowne grono tego forum za tak brutalne wtargnięcie do dyskusji.
Mój debiut wypadł niefortunnie ale postaram się na przyszłość poprawić.

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2015-01-26, 00:34

A wracając do ,,wątku'' wiesław-1 to w sumie; przecier +groszek+piwo =paczka drożdży to po co kombinować?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez berni, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2015-01-26, 18:58

W sumie to już samo piwo, z którego można mieć żywe drożdże = paczka drożdży,
gdyż takie piwo musi być raczej np belgijskie lub niemieckie, bo w tych polskich
mikrofiltrowanych nie ma osadu drożdżowego, a tak dla śmiechu to podam przepis
z którym się zetknąłem wlać do pralki Frani 22 L wody, 10 paczek drożdży babuni,
6 kg cukru włączyć wirnik pralki na dwie h, po tym czasie destylować... ;-)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

terni
90%
90%
Posty: 770
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-10-26, 19:41

Po nastawieniu drożdży Spirit Ferm XXL otrzymałem GLUTA. Dosłownie. To co wyszło przypomina kisiel, krochmal, a nawet prawie że galaretę. Czy komuś się to przydarzyło? Robiłem wszystko zgodnie z zaleceniami. Jedyny zarzut jaki postawił mi sprzedawca, to taki że termin ważności tych drożdży minął 23 dni wcześniej. Czy da się z tego nastawu coś zrobić? Czy go wylać? Używałem przeterminowanych drożdży i to po terminie przekraczającym dwa lata i coś takiego mi się nie zdarzyło. Ale tamte to były inne drożdże.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1240
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-26, 20:21

Nie tak dawno już ktoś pisał o tym, że w nastawie zrobił się glut ale ni cholery nie mogę sobie przypomnieć na jakich to było drożdżach. Skoro ten problem zaczyna powtarzać się tzn, że coś zaczyna być nie halo, tylko nie wiem z czym :nie_wiem

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 101
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2016-10-26, 20:32

@drgranatt
To byłem Ja, a drożdży używałem Black Label.

A teraz pytanie do kolegi @terni - jakiego używałeś cukru pamiętasz??
Bo Ja u siebie obstawiam winę cukru, bo nic innego nie przychodzi mi myśl.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1240
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-10-26, 20:34

@duureex, teraz przypomniałem sobie. No właśnie, czyli coś do cukru zaczynają dodawać :nie_wiem

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość