Re: Jakich drożdży nie polecacie?
: 2020-06-27, 21:34
Witam wszystkich. Pewnie jest gdzieś dział do powitań, ale ten niestety jest mi najbardziej potrzebny
Czarno srebrne drożdże Moskwa - 16 kg na 50 l i pomimo prób pilnowania reżimu temperatur, klarowania, stabilizowania, w smaku rozpuszczalnik, a może i gorzej. Czy to już jest do wyłania? Czy próbować ratować ponowną destylacja? Czy jest możliwe, że drożdże są felerne / lewe i lepiej to wylać niż się otruć?
Pracuję na Prostym aabratku tylko LM z termometrami ds18b20. Procedura: grzanie 3,5kw, Otwarty odbiór do 80c w głowicy, zamknięcie LM, Zmniejszenie grzania do 2kw, godzinna stabilizacja, kropelkowy odbiór do stabilizacji temperatury głowicy z 10 półką, później max 1l/h. Odbiór w osobne butelki. Każda ma dziwny zapach i piekielnie ostry smak.
Na innych drożdżach problem nie wystąpił...
Czarno srebrne drożdże Moskwa - 16 kg na 50 l i pomimo prób pilnowania reżimu temperatur, klarowania, stabilizowania, w smaku rozpuszczalnik, a może i gorzej. Czy to już jest do wyłania? Czy próbować ratować ponowną destylacja? Czy jest możliwe, że drożdże są felerne / lewe i lepiej to wylać niż się otruć?
Pracuję na Prostym aabratku tylko LM z termometrami ds18b20. Procedura: grzanie 3,5kw, Otwarty odbiór do 80c w głowicy, zamknięcie LM, Zmniejszenie grzania do 2kw, godzinna stabilizacja, kropelkowy odbiór do stabilizacji temperatury głowicy z 10 półką, później max 1l/h. Odbiór w osobne butelki. Każda ma dziwny zapach i piekielnie ostry smak.
Na innych drożdżach problem nie wystąpił...