Nowe super Drożdże Coobra 48 Extreme
Jestem bardzo ciekaw waszych doświadczeń z tymi grzybkami, bo Helica ma je po 10.50 po tyle co ja Alcoteki. Waga ta sama, więc ciekaw jestem jak to z nimi będzie. Coobra ma równie dobre produkty jak Alcotec, ale sporo droższe i o dziwo te grzybki są w normalnej cenie.
Nie załapałem się ale do testów, potrzebowałbym co najmniej 3 paczek jak zwykle robię w beczce 120L rozpuszczone 30kg sacharu.
Dla porównania dla Was do T48-Alco 3/10/2013 ok. 19.00 rozpuściłem 30kg cukru dopełniając do 120L i paczka drożdży na 10 kg cukru i dziś o 8.00 Rano jest już nadal podczas burzliwej już tylko ok 4-5Blg, start był z ok 27-29 blg.
Żeby przeprowadzić miarodajny test porównawczy trzeba byłoby mieć co najmniej 3-4 paczki, ale może jak zapasy mi się skończą, a cena wciąż będzie przystępna.
Nie załapałem się ale do testów, potrzebowałbym co najmniej 3 paczek jak zwykle robię w beczce 120L rozpuszczone 30kg sacharu.
Dla porównania dla Was do T48-Alco 3/10/2013 ok. 19.00 rozpuściłem 30kg cukru dopełniając do 120L i paczka drożdży na 10 kg cukru i dziś o 8.00 Rano jest już nadal podczas burzliwej już tylko ok 4-5Blg, start był z ok 27-29 blg.
Żeby przeprowadzić miarodajny test porównawczy trzeba byłoby mieć co najmniej 3-4 paczki, ale może jak zapasy mi się skończą, a cena wciąż będzie przystępna.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Jesteście lepsi ode mnie- dałem tylko 12 kg cukru na dwa fermentory.
Dziś jest minus 1 blg. Chyba już obcykałem jak jest z tym dzieleniem paczki:
należy odciąć górny szew saszetki, cierpliwie łyżeczką mieszać przez dwie minuty minimum,
aby pożywka, enzymy, i mikroelementy się dobrze ułożyły.
Dodać aktivitu. Zastanawiało mnie dlaczego Vodka Star po podzieleniu na dwa nie zeszła poniżej zera, no i doszedłem do wniosku, że 2 saszetki trzeba rozdzielić na 3 fermentory
25 L. Wyjdzie po jakieś 45 g.
To by się zgadzało z waszymi proporcjami bo jak te Coobry podzielić na 3 to też wyjdzie po 45 g czyli w sumie na jakieś 18kg cukru, może z deczko więcej pociągną.
Potwierdzam fajny zapach jak jeszcze coś czułem gdyż teraz jestem przeziębiony i mi dopiero teraz węch wraca. T3 i T48 w porównaniu do tych Coobr walą jak z gorzelni.
Dziś jest minus 1 blg. Chyba już obcykałem jak jest z tym dzieleniem paczki:
należy odciąć górny szew saszetki, cierpliwie łyżeczką mieszać przez dwie minuty minimum,
aby pożywka, enzymy, i mikroelementy się dobrze ułożyły.
Dodać aktivitu. Zastanawiało mnie dlaczego Vodka Star po podzieleniu na dwa nie zeszła poniżej zera, no i doszedłem do wniosku, że 2 saszetki trzeba rozdzielić na 3 fermentory
25 L. Wyjdzie po jakieś 45 g.
To by się zgadzało z waszymi proporcjami bo jak te Coobry podzielić na 3 to też wyjdzie po 45 g czyli w sumie na jakieś 18kg cukru, może z deczko więcej pociągną.
Potwierdzam fajny zapach jak jeszcze coś czułem gdyż teraz jestem przeziębiony i mi dopiero teraz węch wraca. T3 i T48 w porównaniu do tych Coobr walą jak z gorzelni.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
U mnie przy zwiększonym nastawie i słabej temp. pomieszczenia, bez żadnych dopingów, drożdżaki wypadają na razie bladziutko
Start; 04-10-2013, 30*C, 26blg, pomieszczenie 20*C, całość 80L
dziś; wsad 20*C, 7blg, pomieszczenie 17*C
Pewno zaraz ktoś powie; trza było pożywkę dać itp. Odpowiadam, chcę sprawdzić jak się zachowają w tak ekstremalnych warunkach. O tej porze roku przechodziłem na Bayanus-y, no ale zobaczymy
Start; 04-10-2013, 30*C, 26blg, pomieszczenie 20*C, całość 80L
dziś; wsad 20*C, 7blg, pomieszczenie 17*C
Pewno zaraz ktoś powie; trza było pożywkę dać itp. Odpowiadam, chcę sprawdzić jak się zachowają w tak ekstremalnych warunkach. O tej porze roku przechodziłem na Bayanus-y, no ale zobaczymy
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Czyli kolego Wajzer dałeś około 24 kg cukru...?
Jeśli moja teoria się sprawdzi, że 45g paczki Turbo jest na 6kg cukru/ 10kg glukozy
to nie powinny Tobie zejść do -4. Choć drożdże drożdżom nierówne, zależy ile czego im się sypnie we fabryce.
Jeśli moja teoria się sprawdzi, że 45g paczki Turbo jest na 6kg cukru/ 10kg glukozy
to nie powinny Tobie zejść do -4. Choć drożdże drożdżom nierówne, zależy ile czego im się sypnie we fabryce.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Jestem po degustacji. Nie wytrzymałem i wczoraj mimo, że było tylko minus 2 sklarowałem klarem z Biowinu, z 20 L wyszło mi na razie około 2,7 L 96,6% z przedgonem i jeszcze kapie.
Zmieszałem w kieliszku pół na pół spirytus z napojem miodowo - herbacianym (subtelnym), nie wiem czy to kwestia klaru czy te drożdże są tak dobre - no bo muszę przyznać, żadnych posmaków - mimo, że to surówka.
Także test organoleptyczny wypadł jak najbardziej na plus;)
Zmieszałem w kieliszku pół na pół spirytus z napojem miodowo - herbacianym (subtelnym), nie wiem czy to kwestia klaru czy te drożdże są tak dobre - no bo muszę przyznać, żadnych posmaków - mimo, że to surówka.
Także test organoleptyczny wypadł jak najbardziej na plus;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Tak to prawda, że kieliszki muszą być czyste, z chęcią bym zrobił próbkę z samą woda ale woda stygnie po przegotowaniu a boję się pić nieprzegotowaną, choć niby spiryt powinien wybić wszystkie drobnoustroje...
Dodam, że napój z którym ją mieszałem jest bardzo delikatny, prawie czysta woda.
Pozdrawiam;)
Dodam, że napój z którym ją mieszałem jest bardzo delikatny, prawie czysta woda.
Pozdrawiam;)
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości