Nowe super Drożdże Coobra 48 Extreme

BBrokers
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2015-11-11, 17:39

Post autor: BBrokers » 2015-11-19, 11:53

3 szt. dzis po 36h od startu Blg 6.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez BBrokers, łącznie zmieniany 1 raz.

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Czy pół paczki pociągną 9 kg cukru inwertowanego-25 l nastaw

Post autor: DulfLingren » 2015-12-20, 19:27

Czy ktoś może już tak zrobił, inwertowanie 9 kg cukru z 30 g kwasku cytrynowego,
przez godzinę 85-90 st C, po ostygnięciu do 30 st C pół paczki Coobra Extreme 48,
6 kg cukru zwykłego spokojnie dają radę, na opakowaniu jest napisane, że
8 kg cukru dadzą radę i 9 kg glukozy... w 25-30 L nastawie, nie wierzę w to, zwłaszcza w to pierwsze. Czy ktoś próbował z 7- 8-9 kg cukru inwertowanego i jakie wnioski?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2015-12-20, 21:32

Coś się dzieje. Od pewnego czasu nastawiam 50 kg cukru w dwóch beczkach 120 litrowych. Łączna objętość nastawu to 220l. Drożdże Alcotek turbo 48h 9 paczek. Woda 30°C. Po 5 dobach +5blg.
Destylacja to uzysk 20l dobrego spirytusu 95% z drugiej rektyfikacji :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2015-12-21, 08:36

A alcotec to w jakich paczkach używałeś w tych nowych czy w starych?
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=5779

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2015-12-21, 23:33

Teraz używałem w nowym ładniejszym opakowaniu sprzedawcy. W sumie przerobiłem 200kg cukru z podobnym wynikiem blg staje na +4 -5 :roll:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2016-03-08, 01:40

Chcę wypróbować te drożdże przy pierwszym gotowaniu. Kega mam 30L i chce nastawić fermentację już na 2 gotowania na 1 paczce drożdży.

Czy 41L wody i 15kg cukru oraz 0,5 L ugotowanych 200 g drożdży piekarniczych to dobry starter czy coś zmienić?

Z takiego nastawu otrzymam jakieś 50L (?), czyli byłoby jakieś 25L na gotowanie. Może być czy wlać mniej do kega?

Jeśli chodzi o temperature fermentacji to mam możliwość ustawić, 20 stopni C będzie dobra czy lepiej wyższa?

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-03-08, 11:44

Jeśli chodzi o wodę i cukier proporcje są OK. Co do drożdży to radzę Ci się zastanowić. Black Label, czy Alcotec 48 Turbo Pure to wydatek maks. 10zł, a wynik zdecydowanie lepszy smakowo. Kilka razy na początku zrobiłem na babusiach i więcej tego nie powtórzę.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-03-08, 11:50

Frog pisze:Jeśli chodzi o wodę i cukier proporcje są OK...
No nie wiem, zwykle stosuje się proporcje 3-3,5l/1kg
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-03-08, 13:51

Z instrukcji Alcoteca:
6 lub 8 kg cukru rozpuszczamy w 22 litrach gorącej wody
Mam beczki 60l i keg 30l. Od dawna w beczkach robię nastawy około 50 litrowe (na dwa kegi)
w których rozpuszczam 14 kg cukru. Blg zawsze spada do wartości ujemnych.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Frog, łącznie zmieniany 1 raz.

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2016-03-08, 13:59

Legion pisze: No nie wiem, zwykle stosuje się proporcje 3-3,5l/1kg
Ja nawet 4l/kg.
Łatwiej schodzi do minus blg.
Łatwiej się klaruje.
Czystszy destylat wychodzi.
Ale to tylko moim zdaniem. :D
Ostatnio zmieniony 2016-03-13, 20:18 przez jakub2001, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-03-08, 14:18

Kuba, z producentem i własnym doświadczeniem nie dyskutuję :mrgreen:
Przeczytałem natomiast jeszcze raz post Spamika i napisany jest trochę nie jasno.
Najpierw pisze tak:
Chcę wypróbować te drożdże
wątek jest o Coobra 48 Extreme.
Linijkę niżej pisze:
200 g drożdży piekarniczych
.
Troszkę mi zamieszał i nie wiem o jakie drożdże mu w końcu chodzi.
Dla babcinych faktycznie trochę za dużo tego cukru. Od dłuższego czasu robię tylko na tych dwóch drożdżach o których napisałem i kompletnie nie smakuje mi wyrób babaczki.
Na 50l nastawu dodaję tylko jedno opakowanie drożdży. Trochę to trwa, ale w efekcie kolor i mętność jest porównywalna z wodą.
Ostatnio zmieniony 2016-03-08, 14:22 przez Frog, łącznie zmieniany 1 raz.

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2016-03-08, 14:18

Ok, dzięki za propozycje.

To po prostu wyszło z tego, że w instrukcji mają 8-9kg cukru na 26 litrów wody. Może odejmę trochę cukru i dodam więcej wody.

Coobra musi zostać bo jest już w lodówce :)

A temperatura jak? Starać się utrzymywać 20 czy lepiej wyżej?

Pożywka z drożdży piekarniczych (po prostu je ugotować?) jest dobra?

EDYCJA:


FROG, chodzi mi o ten post: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 227#122227

Dokładnie o stosowanie wywaru z drożdży piekarniczych jako dodatkową pożywkę dla coobra.
18kg cukru - 24°Blg. Całość około 70 litrów. Drożdże uwodnione przez 30 minut i trzy razy hartowane nastawem. Temperatura 25° (otoczenia 23°C). Jako dodatkową pożywkę zastosowałem 200g wywaru z piekarniczych. Po 12 godzinach fermentacja idzie już dość przyzwoicie, temperatura nastawu wzrosła o niecały °C, piana minimalna.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-03-08, 14:30

I wszystko jasne :D .
Znowu cytat z instrukcji producenta tych drożdżaków:
Aby fermentacja mogła dojść do 21% z 9kg cukru, temperatura fermentacji musi być cały czas utrzymywana w przedziale 8-24°C.
O babciowych w formie pożywki nie pomyślałem. Ja używam prostszego w stosowaniu (wygląda jak cukier, długi okres przydatności, tani) fosforanu dwuamonowego.

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2016-04-08, 17:49

Fermentacja skoczyła się jeszcze przed świętami, ale nie miałem czasu nic z tym zrobić.

Pomału się będę do tego przygotowywał, ale nie wiem co z klarowaniem.
Trochę czasu minęło, nastaw jest ciągle biały, a na górze troszkę pływa jakby ryż.

Czy w takim czasie nie powinno się to sklarować? Do jakiego stanu?

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2016-07-01, 23:35

Nastawiłem w środę 10l glukozy na 21l wody z drożdzakami Cobra 48 extrem, dziś sprawdziłem nastaw. Cudo! Szkoda to będzie destylować;-) Pachnie jak ruski szampan, buzuje bez piany, kolorek leciutki, prawie klarowny pomimo dalszej pracy, próbka smaku - jebnął bym całą szklanę :P

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości