Nowe super Drożdże Coobra 48 Extreme

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-10-06, 11:40

Jestem bardzo ciekaw waszych doświadczeń z tymi grzybkami, bo Helica ma je po 10.50 po tyle co ja Alcoteki. Waga ta sama, więc ciekaw jestem jak to z nimi będzie. Coobra ma równie dobre produkty jak Alcotec, ale sporo droższe i o dziwo te grzybki są w normalnej cenie.

Nie załapałem się ale do testów, potrzebowałbym co najmniej 3 paczek jak zwykle robię w beczce 120L rozpuszczone 30kg sacharu.

Dla porównania dla Was do T48-Alco 3/10/2013 ok. 19.00 rozpuściłem 30kg cukru dopełniając do 120L i paczka drożdży na 10 kg cukru i dziś o 8.00 Rano jest już nadal podczas burzliwej już tylko ok 4-5Blg, start był z ok 27-29 blg.

Żeby przeprowadzić miarodajny test porównawczy trzeba byłoby mieć co najmniej 3-4 paczki, ale może jak zapasy mi się skończą, a cena wciąż będzie przystępna.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-10-06, 11:51

zwyczajny pisze:Żeby przeprowadzić miarodajny test porównawczy trzeba byłoby mieć co najmniej 3-4 paczki
Eeee tam, no niby tak byłoby najlepiej, ale jeśli każdy opisze jak mu poszło i poda stosowne parametry procesu, to też będziemy mieli jakiś miarodajny podgląd na te drożdże.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-10-06, 23:00

Little Devil pisze:Moja uwaga - nastaw nie śmierdzi, tak jak inne nastawy na innychch turbo drożdżach, i to mi się bardzo podoba
Skłonny jestem potwierdzić.

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2013-10-09, 21:59

Jesteście lepsi ode mnie- dałem tylko 12 kg cukru na dwa fermentory.
Dziś jest minus 1 blg. Chyba już obcykałem jak jest z tym dzieleniem paczki:
należy odciąć górny szew saszetki, cierpliwie łyżeczką mieszać przez dwie minuty minimum,
aby pożywka, enzymy, i mikroelementy się dobrze ułożyły.
Dodać aktivitu. Zastanawiało mnie dlaczego Vodka Star po podzieleniu na dwa nie zeszła poniżej zera, no i doszedłem do wniosku, że 2 saszetki trzeba rozdzielić na 3 fermentory
25 L. Wyjdzie po jakieś 45 g.
To by się zgadzało z waszymi proporcjami bo jak te Coobry podzielić na 3 to też wyjdzie po 45 g czyli w sumie na jakieś 18kg cukru, może z deczko więcej pociągną.
Potwierdzam fajny zapach jak jeszcze coś czułem gdyż teraz jestem przeziębiony i mi dopiero teraz węch wraca. T3 i T48 w porównaniu do tych Coobr walą jak z gorzelni.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2013-10-10, 07:30

Drożdże dostałem, dziękuję ;-)
CK, dałeś na 18kg cukru jedna paczkę? Robię porcje po 25kg glukozy, ale mam obawy czy ta jedna paczka pociągnie, może jakby Activitu dodać...
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-10-10, 12:07

panta_rei pisze:CK, dałeś na 18kg cukru jedna paczkę?
Tak, dałem jedną paczkę.
panta_rei pisze:ale mam obawy czy ta jedna paczka pociągnie, może jakby Activitu dodać...
Zrób pożywkę w wywaru drożdży piekarniczych.

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2013-10-10, 13:41

W sumie to mam trochę gęstwy drożdży piwowarskich do utylizacji, T3 też z poprzedniego nastawu też mogę wziąć i wszystko przegotować, tylko, żeby to im nie popsuło apetytu i test wyszedł miarodajnie ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2013-10-10, 18:16

Jeśli po 4 dobach na 18kg cukru zeszły do minus 0,5 blg, to spokojnie Tobie pociągną 25 kg
glukozy. Activit jak najbardziej dodałbym, z 20 g, no i odpowiednie proporcje wody- tzn tak z 50-60 L/ 25 kg glukozy.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-10-10, 19:29

50 litrów na worek 25 kg glukozy i jedna paczka drożdży to raczej za mało wody. Ja dałbym dla pewności tak 60 a nawet 70 litrów wody na 25 kg glukozy. Przy tak mocno przekroczonych proporcjach trzeba drożdżom trochę ułatwić zadanie :D
Pzdr.
OLO 69

wajzer

Post autor: wajzer » 2013-10-10, 19:44

U mnie przy zwiększonym nastawie i słabej temp. pomieszczenia, bez żadnych dopingów, drożdżaki wypadają na razie bladziutko :roll:
Start; 04-10-2013, 30*C, 26blg, pomieszczenie 20*C, całość 80L
dziś; wsad 20*C, 7blg, pomieszczenie 17*C
Pewno zaraz ktoś powie; trza było pożywkę dać itp. Odpowiadam, chcę sprawdzić jak się zachowają w tak ekstremalnych warunkach. O tej porze roku przechodziłem na Bayanus-y, no ale zobaczymy :roll:

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2013-10-10, 20:38

Czyli kolego Wajzer dałeś około 24 kg cukru...?
Jeśli moja teoria się sprawdzi, że 45g paczki Turbo jest na 6kg cukru/ 10kg glukozy
to nie powinny Tobie zejść do -4. Choć drożdże drożdżom nierówne, zależy ile czego im się sypnie we fabryce.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-10-10, 20:49

wajzer pisze:całość 80L... ...Pewno zaraz ktoś powie; trza było pożywkę dać itp. Odpowiadam, chcę sprawdzić jak się zachowają w tak ekstremalnych warunkach.
No fajnie, ale ja robiąc test, bo tak chyba można to nazwać, robiłbym go na dużo mniejszym nastawie.

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2013-10-11, 23:13

Jestem po degustacji. Nie wytrzymałem i wczoraj mimo, że było tylko minus 2 sklarowałem klarem z Biowinu, z 20 L wyszło mi na razie około 2,7 L 96,6% z przedgonem i jeszcze kapie.
Zmieszałem w kieliszku pół na pół spirytus z napojem miodowo - herbacianym (subtelnym), nie wiem czy to kwestia klaru czy te drożdże są tak dobre - no bo muszę przyznać, żadnych posmaków - mimo, że to surówka.
Także test organoleptyczny wypadł jak najbardziej na plus;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2013-10-11, 23:51

Tak to prawda, że kieliszki muszą być czyste, z chęcią bym zrobił próbkę z samą woda ale woda stygnie po przegotowaniu a boję się pić nieprzegotowaną, choć niby spiryt powinien wybić wszystkie drobnoustroje...
Dodam, że napój z którym ją mieszałem jest bardzo delikatny, prawie czysta woda.
Pozdrawiam;)
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-10-11, 23:55

Prawie robi dużą różnicę 8) BTW nie masz wody z peta?

Obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości