Nowe super Drożdże Coobra 48 Extreme
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Czy pół paczki pociągną 9 kg cukru inwertowanego-25 l nastaw
Czy ktoś może już tak zrobił, inwertowanie 9 kg cukru z 30 g kwasku cytrynowego,
przez godzinę 85-90 st C, po ostygnięciu do 30 st C pół paczki Coobra Extreme 48,
6 kg cukru zwykłego spokojnie dają radę, na opakowaniu jest napisane, że
8 kg cukru dadzą radę i 9 kg glukozy... w 25-30 L nastawie, nie wierzę w to, zwłaszcza w to pierwsze. Czy ktoś próbował z 7- 8-9 kg cukru inwertowanego i jakie wnioski?
przez godzinę 85-90 st C, po ostygnięciu do 30 st C pół paczki Coobra Extreme 48,
6 kg cukru zwykłego spokojnie dają radę, na opakowaniu jest napisane, że
8 kg cukru dadzą radę i 9 kg glukozy... w 25-30 L nastawie, nie wierzę w to, zwłaszcza w to pierwsze. Czy ktoś próbował z 7- 8-9 kg cukru inwertowanego i jakie wnioski?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Coś się dzieje. Od pewnego czasu nastawiam 50 kg cukru w dwóch beczkach 120 litrowych. Łączna objętość nastawu to 220l. Drożdże Alcotek turbo 48h 9 paczek. Woda 30°C. Po 5 dobach +5blg.
Destylacja to uzysk 20l dobrego spirytusu 95% z drugiej rektyfikacji
Destylacja to uzysk 20l dobrego spirytusu 95% z drugiej rektyfikacji
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
A alcotec to w jakich paczkach używałeś w tych nowych czy w starych?
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=5779
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=5779
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Teraz używałem w nowym ładniejszym opakowaniu sprzedawcy. W sumie przerobiłem 200kg cukru z podobnym wynikiem blg staje na +4 -5
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Chcę wypróbować te drożdże przy pierwszym gotowaniu. Kega mam 30L i chce nastawić fermentację już na 2 gotowania na 1 paczce drożdży.
Czy 41L wody i 15kg cukru oraz 0,5 L ugotowanych 200 g drożdży piekarniczych to dobry starter czy coś zmienić?
Z takiego nastawu otrzymam jakieś 50L (?), czyli byłoby jakieś 25L na gotowanie. Może być czy wlać mniej do kega?
Jeśli chodzi o temperature fermentacji to mam możliwość ustawić, 20 stopni C będzie dobra czy lepiej wyższa?
Czy 41L wody i 15kg cukru oraz 0,5 L ugotowanych 200 g drożdży piekarniczych to dobry starter czy coś zmienić?
Z takiego nastawu otrzymam jakieś 50L (?), czyli byłoby jakieś 25L na gotowanie. Może być czy wlać mniej do kega?
Jeśli chodzi o temperature fermentacji to mam możliwość ustawić, 20 stopni C będzie dobra czy lepiej wyższa?
Z instrukcji Alcoteca:
w których rozpuszczam 14 kg cukru. Blg zawsze spada do wartości ujemnych.
Mam beczki 60l i keg 30l. Od dawna w beczkach robię nastawy około 50 litrowe (na dwa kegi)6 lub 8 kg cukru rozpuszczamy w 22 litrach gorącej wody
w których rozpuszczam 14 kg cukru. Blg zawsze spada do wartości ujemnych.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Frog, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja nawet 4l/kg.Legion pisze: No nie wiem, zwykle stosuje się proporcje 3-3,5l/1kg
Łatwiej schodzi do minus blg.
Łatwiej się klaruje.
Czystszy destylat wychodzi.
Ale to tylko moim zdaniem.
Ostatnio zmieniony 2016-03-13, 20:18 przez jakub2001, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuba, z producentem i własnym doświadczeniem nie dyskutuję
Przeczytałem natomiast jeszcze raz post Spamika i napisany jest trochę nie jasno.
Najpierw pisze tak:
Linijkę niżej pisze:
Troszkę mi zamieszał i nie wiem o jakie drożdże mu w końcu chodzi.
Dla babcinych faktycznie trochę za dużo tego cukru. Od dłuższego czasu robię tylko na tych dwóch drożdżach o których napisałem i kompletnie nie smakuje mi wyrób babaczki.
Na 50l nastawu dodaję tylko jedno opakowanie drożdży. Trochę to trwa, ale w efekcie kolor i mętność jest porównywalna z wodą.
Przeczytałem natomiast jeszcze raz post Spamika i napisany jest trochę nie jasno.
Najpierw pisze tak:
wątek jest o Coobra 48 Extreme.Chcę wypróbować te drożdże
Linijkę niżej pisze:
.200 g drożdży piekarniczych
Troszkę mi zamieszał i nie wiem o jakie drożdże mu w końcu chodzi.
Dla babcinych faktycznie trochę za dużo tego cukru. Od dłuższego czasu robię tylko na tych dwóch drożdżach o których napisałem i kompletnie nie smakuje mi wyrób babaczki.
Na 50l nastawu dodaję tylko jedno opakowanie drożdży. Trochę to trwa, ale w efekcie kolor i mętność jest porównywalna z wodą.
Ostatnio zmieniony 2016-03-08, 14:22 przez Frog, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok, dzięki za propozycje.
To po prostu wyszło z tego, że w instrukcji mają 8-9kg cukru na 26 litrów wody. Może odejmę trochę cukru i dodam więcej wody.
Coobra musi zostać bo jest już w lodówce
A temperatura jak? Starać się utrzymywać 20 czy lepiej wyżej?
Pożywka z drożdży piekarniczych (po prostu je ugotować?) jest dobra?
EDYCJA:
FROG, chodzi mi o ten post: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 227#122227
Dokładnie o stosowanie wywaru z drożdży piekarniczych jako dodatkową pożywkę dla coobra.
To po prostu wyszło z tego, że w instrukcji mają 8-9kg cukru na 26 litrów wody. Może odejmę trochę cukru i dodam więcej wody.
Coobra musi zostać bo jest już w lodówce
A temperatura jak? Starać się utrzymywać 20 czy lepiej wyżej?
Pożywka z drożdży piekarniczych (po prostu je ugotować?) jest dobra?
EDYCJA:
FROG, chodzi mi o ten post: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 227#122227
Dokładnie o stosowanie wywaru z drożdży piekarniczych jako dodatkową pożywkę dla coobra.
18kg cukru - 24°Blg. Całość około 70 litrów. Drożdże uwodnione przez 30 minut i trzy razy hartowane nastawem. Temperatura 25° (otoczenia 23°C). Jako dodatkową pożywkę zastosowałem 200g wywaru z piekarniczych. Po 12 godzinach fermentacja idzie już dość przyzwoicie, temperatura nastawu wzrosła o niecały °C, piana minimalna.
I wszystko jasne .
Znowu cytat z instrukcji producenta tych drożdżaków:
Znowu cytat z instrukcji producenta tych drożdżaków:
O babciowych w formie pożywki nie pomyślałem. Ja używam prostszego w stosowaniu (wygląda jak cukier, długi okres przydatności, tani) fosforanu dwuamonowego.Aby fermentacja mogła dojść do 21% z 9kg cukru, temperatura fermentacji musi być cały czas utrzymywana w przedziale 8-24°C.
Fermentacja skoczyła się jeszcze przed świętami, ale nie miałem czasu nic z tym zrobić.
Pomału się będę do tego przygotowywał, ale nie wiem co z klarowaniem.
Trochę czasu minęło, nastaw jest ciągle biały, a na górze troszkę pływa jakby ryż.
Czy w takim czasie nie powinno się to sklarować? Do jakiego stanu?
Pomału się będę do tego przygotowywał, ale nie wiem co z klarowaniem.
Trochę czasu minęło, nastaw jest ciągle biały, a na górze troszkę pływa jakby ryż.
Czy w takim czasie nie powinno się to sklarować? Do jakiego stanu?
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości