Nowe super Drożdże Coobra 48 Extreme
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Znalazłem w lodówce ze 100ml wody przegotowanej, zmieszałem - i miodzio, 50% weszło lekko. Z resztą myślę, że moje doznania zostaną potwierdzone.
Jak drożdże ładnie pachną podczas fermentacji to potem wódeczka jest dobra.
Jak drożdże ładnie pachną podczas fermentacji to potem wódeczka jest dobra.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Musiało mi się wlać ponad 20 L do kotła gdyż wyszło z przedgonem 2,8 L 96,6%, czyli mnożąc to przez dwa wychodzi 5,6 kg cukru, a według wskazań areometru było minus 2, no chyba, że tenże jest wadliwy...Choć w sumie tak się zastanawiam może powinienem to pomnożyć przez 1,6 gdyż z 1,6 kg cukru wychodzi 1L 96%, wychodzi 4,48 kg cukru, uwzględniając to co zostało w kotle- zgadzałoby to się.
Myślę, że jak przepuścicie nastawy przez kolumny potwierdzicie moją opinię o tych
drożdżach- przypominają mi one Vodka Star- jeśli chodzi o zapach podczas fermentacji, z tym, że jest ich dużo więcej w opakowaniu;)
Myślę, że jak przepuścicie nastawy przez kolumny potwierdzicie moją opinię o tych
drożdżach- przypominają mi one Vodka Star- jeśli chodzi o zapach podczas fermentacji, z tym, że jest ich dużo więcej w opakowaniu;)
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
18kg cukru - 24°Blg. Całość około 70 litrów. Drożdże uwodnione przez 30 minut i trzy razy hartowane nastawem. Temperatura 25° (otoczenia 23°C). Jako dodatkową pożywkę zastosowałem 200g wywaru z piekarniczych. Po 12 godzinach fermentacja idzie już dość przyzwoicie, temperatura nastawu wzrosła o niecały °C, piana minimalna.
00h » 24,0°Blg; 25.0°C (temp. otoczenia 23°C)
24h » 19,5°Blg; temp. 27,7°C (23,7°C)
48h » 9,6°Blg; temp. 26,9°C (23,1°C)
72h » 3,5°Blg; temp. 26,5°C (23,8°C)
96h » -0,5°Blg; temp. 25,7°C (23,1°C)
120h » -2,0°Blg; temp. 24,1°C (23,5°C)
144h » -3,6°Blg; temp. 23,7°C (23,6°C)
168h » -4,2°Blg; temp. 23,0°C (23,0°C)
00h » 24,0°Blg; 25.0°C (temp. otoczenia 23°C)
24h » 19,5°Blg; temp. 27,7°C (23,7°C)
48h » 9,6°Blg; temp. 26,9°C (23,1°C)
72h » 3,5°Blg; temp. 26,5°C (23,8°C)
96h » -0,5°Blg; temp. 25,7°C (23,1°C)
120h » -2,0°Blg; temp. 24,1°C (23,5°C)
144h » -3,6°Blg; temp. 23,7°C (23,6°C)
168h » -4,2°Blg; temp. 23,0°C (23,0°C)
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Ja nastawiłem 26 kg cukru, 20Gram Activitu i 82 litry wody, czyli proporcja na 7kg cukru, po 3 dniach 4°Blg pracuje pięknie. Cukier workowany kryształ z Glinojecka, pakowany po 25 kg w worku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
Postanowiłem testować zdolność drożdży do pracy w niskich temperaturach. Nastaw stoi w otwartej zadaszonej altanie osłoniętej od wiatru.
13.10.2013r. Start godzina 20.00 temperatura otoczenia 13°C .
Nastaw - 12 kg cukru (Diamant), 33 litry wody, Blg - 20 (cukromierz biowinowski) temperatura startu nastawu 28,5°C
13.10.2013r. Start godzina 20.00 temperatura otoczenia 13°C .
Nastaw - 12 kg cukru (Diamant), 33 litry wody, Blg - 20 (cukromierz biowinowski) temperatura startu nastawu 28,5°C
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Nie może być 20 blg. Przy 33 l wody na 12 kg cukru.
Przy 42 L na 12 kg cukru powinno wyjść ponad 20.
Albo cukromierz biowinowski zaniża albo kolego dałeś
cukier do chłodnej wody i nie do końca się rozpuścił...
Zakładając, że jest 12kg na 36 L nastawu to byłoby 12/36 czyli 300g cukru
na litr a cukromierz powinien wskazać 30Blg.Wiem, że było więcej nastawu
ale nie drastycznie więcej. Nastawu by musiało być ponad 50 L aby cukromierz wskazał 20Blg.
Więc jeśli cukromierz działa poprawnie, albo mieszaj aż się cały cukier rozpuści, albo będziesz go musiał wykorzystać w następnym nastawie- to z dna.
Przy 42 L na 12 kg cukru powinno wyjść ponad 20.
Albo cukromierz biowinowski zaniża albo kolego dałeś
cukier do chłodnej wody i nie do końca się rozpuścił...
Zakładając, że jest 12kg na 36 L nastawu to byłoby 12/36 czyli 300g cukru
na litr a cukromierz powinien wskazać 30Blg.Wiem, że było więcej nastawu
ale nie drastycznie więcej. Nastawu by musiało być ponad 50 L aby cukromierz wskazał 20Blg.
Więc jeśli cukromierz działa poprawnie, albo mieszaj aż się cały cukier rozpuści, albo będziesz go musiał wykorzystać w następnym nastawie- to z dna.
Ostatnio zmieniony 2013-10-13, 23:17 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Kolego'1'zakładam, że do mnie ta uwaga...?
Policz sobie 12/39 wychodzi blg 30.
Wczoraj byłem po 4 piwach.
Z tym, że i tak czułem, że coś jest nie halo.
Nastawu by musiało być 60L aby przy 12 kg cukru wyszło 20blg.
10kg na 50L nastawu daje 20 blg.
Masz rację, że kg i Litry to dwie różne jednostki,
lecz uprościłem te wyliczenia.
Policz sobie 12/39 wychodzi blg 30.
Wczoraj byłem po 4 piwach.
Z tym, że i tak czułem, że coś jest nie halo.
Nastawu by musiało być 60L aby przy 12 kg cukru wyszło 20blg.
10kg na 50L nastawu daje 20 blg.
Masz rację, że kg i Litry to dwie różne jednostki,
lecz uprościłem te wyliczenia.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
Wskazanie mojego cukromierza może być błędne i również nie wykluczam, że ja popełniłem błąd podczas odczytu... W każdym razie dziś o 7.00 rano temperatura otoczenia 6*C, temperatura nastawu 24,5*C. Myśle że w nocy temperatura mogła spaść nawet do około 3 - 4*C. Pierwsze wnioski i spostrzeżenia są takie jak poprzednich kolegów, czyli duża kultura pracy drożdży (brak piany). O zapachu nie mogę za dużo powiedzieć ponieważ działają na świeżym powietrzu. Za chwilę spróbuje dokonać jeszcze raz pomiaru blg.
Godzina 21.30, temp. powietrza 10*C i cały czas spada, pewnie jeszcze w nocy zejdzie o kilka stopni. Temperatura nastawu 19,1*C.
Tak jak słusznie kolega DulfLingren zauważył blg po 13 godzinach pracy wynosi 25...
Więc zapewniłem grzybkom naprawde EXTREMALNY test.
Godzina 21.30, temp. powietrza 10*C i cały czas spada, pewnie jeszcze w nocy zejdzie o kilka stopni. Temperatura nastawu 19,1*C.
Tak jak słusznie kolega DulfLingren zauważył blg po 13 godzinach pracy wynosi 25...
Więc zapewniłem grzybkom naprawde EXTREMALNY test.
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Kolego, one mogą Ci nie zejść do -4.
Masz za gęsty nastaw.
Podziel go na dwa i dodaj wody tak aby na każde
6kg cukru było 22L albo odrobinę więcej wody.
Swoją drogą zafundowałeś im extremalne warunki.
Turbo 24 Alcoteca pójdą nawet na mrozie ale 6kg cukru
na 21 L wody.
No nie wiem...nie wiem...W każdym razie trzymam kciuki.
Masz za gęsty nastaw.
Podziel go na dwa i dodaj wody tak aby na każde
6kg cukru było 22L albo odrobinę więcej wody.
Swoją drogą zafundowałeś im extremalne warunki.
Turbo 24 Alcoteca pójdą nawet na mrozie ale 6kg cukru
na 21 L wody.
No nie wiem...nie wiem...W każdym razie trzymam kciuki.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Moje grzybki również zostały nastawione tydzień temu. Do nastawu z 14kg. cukru, dopełnionego wodą do 28blg, bo akurat tylko taki fermentator miałem wolny. Temperatura otoczenia około 22°C, dzisiejszy pomiar: 7blg, wczoraj 10 a przedwczoraj 14blg. Dodałem im płaską łyżeczkę activitu przy starcie. Zapach porównywalny z alcotec turbo 48 pure może z lekką przewagą na korzyść coobry.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości