Strona 5 z 9

: 2013-10-21, 16:49
autor: Pirat
U mnie po dwóch tygodniach -4, wczoraj na ilość 52l nastawu w którym jest 18kg glukozy dałem podwójnie turbo klar i dziś już prawie gotowe. Czemu nikt nie opisuje doznań smakowych?

: 2013-10-21, 20:29
autor: DulfLingren
Smak jak najbardziej wporzo;)
Z tym, że ja robiłem na cukrze, powinieneś mieć lepszy od mojego destylat,
jako, że glukoza daje mniej posmaków bimbrowych.
Zakupiłem jeszcze dwie paki tych extremalnych 'potwórków'- co powinno
być najlepszą rekomendacją uzyskanego w efekcie smaku.
Po przerektyfikowaniu daj znać czy też je tak odebrałeś.

: 2013-10-23, 18:25
autor: Spirit
Po 4 dniach 0 blg. Jak po 6-ciu zejdzie do -4 to będę ukontentowany.

: 2013-10-23, 20:21
autor: OLO 69
@Spiryt
Ale jakie proporcje?
Pzdr.

: 2013-10-23, 20:55
autor: Spirit
36 litrów wody, 10 kg cukru. Razem 42 litry nastawu.
Wcześniej robiłem na spiritferm t3 i potrzebowały 8 dni.

: 2013-10-24, 11:16
autor: jones
W jakich warunkach prowadziłeś fermentacje (temperatura otoczenia) ?

: 2013-10-24, 12:07
autor: Spirit
Beczka stoi w budynku bez ogrzewania, postawiłem ją na styropianie 5 cm i zrobiłem obudowę z płyt styropianowych. Tak że stoi w sześcianie ze styropianu. Temperatura nastawu około 25 stopni.

: 2013-10-24, 21:48
autor: Pirat
A więc po wszystkim... Co do drożdży to same plusy, na pewno będę z nich korzystał-zrobiłem dość mocny nastaw tylko po to, żeby sprawdzić czy poradzą sobie. Lecz z takiej ilości glukozy 18kg w nastawie 52L całość,Blg -4 po gotowaniu na dwa razy powinienem otrzymać na finiszu około 7L gotowca i było by pięknie, a otrzymałem raptem 4L..... :nie_wiem Czyżby PEPES chrzcił glukozę? Przyznam, że nigdy czegoś takiego nie przydarzyło mi się. Wszystko robione powtarzalnie-jedyne co zmieniłem to sposób odbioru który opisuje CK http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15 czyżby szybszy odbiór mógłby mieć wpływ na wydajność? smakowanie za tydzień.

: 2013-10-24, 23:46
autor: zbyszko
Haaa!
@ greg0004
Mój post w linkowanym temacie dawno wygasł, ale wiem na pewno że go przeczytałeś :mrgreen: , a tyczył się młodzieży destylacyjnej i odnosił bezpośrednio postu kol. CK.
Czyżby PEPES chrzcił glukozę?
Nie mówię że nie, ale jeżeli napisałby to kol. CK to bym w to wierzył, a tak to proponuję szukać przyczyny gdzie indziej.

: 2013-10-25, 19:17
autor: Pirat
CK i Zbyszko wierzcie mi, że zrobiłem wszystko jak najlepiej potrafię: Za każdym razem było powtarzalnie więc nie ma raczej mowy o błędzie, CK Temp jeśli już skoczyła na 10 półce, to nawet nie o 1/10 st.C -Termometr PAMEL BIG LCD- Następnym razem próba będzie na cukrze. Glukozę mam z firmy w której pracuję, być może do firm gdzie jest przemysł jest inna wysyłka, choć przyznam że pierwszy raz taka moja przypadłość.

: 2013-10-25, 19:33
autor: starowar
greg0004 pisze: Czyżby PEPES chrzcił glukozę?.
Pepees do każdej partii glukozy daje atest na pewno jej nie chrzci, za drogo mogło by to ich kosztować.

: 2013-10-26, 00:51
autor: wawaldek11
Greg - mierzyłeś Blg nastawu i wody odwarowej? Może to pomogłoby wyjaśnić Twój problem.
Nie wiem czym możnaby chrzcić glukozę, ale na pewno niefermentowalny dodatek pozostałby w odwarze.

: 2013-10-26, 18:03
autor: Pirat
Gdzieś wystąpił błąd, nie wiem gdzie. Nastaw miał -4Blg więc woda odwarowa zapewne 0. Myślę, że błąd mój polegał na szybszym odebraniu gonu - być może coś źle zrobiłem, bo taki sposób zastosowałem pierwszy raz.

: 2013-10-27, 17:46
autor: Spirit
7 dni i -2 blg. Niestety piątki im nie postawie, ale 4+ bo spisały się dobrze, wiadomo, że końcówka jest najtrudniejsza. Dziś sprawdziłem ile blg początkowego ma nastaw i wyszło, że 30 blg.

: 2013-10-27, 18:38
autor: OLO 69
Spirit pisze:36 litrów wody, 10 kg cukru. Razem 42 litry nastawu.
BLG 30? A skąd tyle? Mi wychodzi około 22.
Pzdr.