Strona 7 z 9

: 2013-12-13, 18:53
autor: Pirat
Zbynio Twój cukromierz fiksuje bo nastaw ostro pracuje i gazy go wypychają, to samo zauważyłem u siebie w pierwszych dniach fermentacji-wszystko OK, mierz po kilku dniach...

: 2013-12-13, 21:33
autor: janus
Panowie to jak mierzycie blg to nie odgazowujecie nastawu, bo u mnie też kiedyś się dziwiłem czemu cukromierz ciągle wypływa dopiero jak odgazowałem to co mierzę to się przestał wynurzać :)

: 2013-12-13, 21:33
autor: zbynio
Pomyślałem i o tym, że gazy dają czadu
ale zaraz po wymieszaniu glukozy ich przeciez nie było ..
@janus jak Ty chcesz odgazować nastaw, który drugą dobę szaleje :lol:
Teraz faktycznie w ciasnej menzurce jest normalna burza
spróbuję rano w szerokim słoiku, chcę mieć jakiś podgląd
na to jak łobuzy pożerają słodycz. Zalecana temperatura pracy nastawu
jest od 20 do 25 stopni, u mnie pracują póki co w 26 mam nadzieję, że
to nie namnoży fuzli w nastawie,
chociaz pewnie i tak porządne klarownie jest najlepsze. Zapach wciąż ładniejszy od acoteca ale po dwóch dobach nieco się pogłębił.

: 2013-12-13, 21:52
autor: janus
No ja wlewam go do buteleczki 100ml, następnie mocno wstrząsam kilka razy, potem wlewam do cylindra i wierz mi jest duużo lepiej

: 2013-12-13, 21:58
autor: zbynio
Dzięki za pomysł, jutro z rańca też tak zmierzę. :1st

: 2013-12-16, 19:10
autor: zbynio
Mija piąta doba i szalenizna się zakończyła. Blg -2
jednak jeszcze słychać minimalny szumek w pojemniku,
temperatura nastawu 19* otoczenia 16 fermentator otulony,
zapach bardzo delikatny i zaczyna się klarować.

: 2013-12-17, 15:29
autor: Mr.R
Jak na temperaturę twojego otoczenia to chyba całkiem nieźle.

U mnie już stoją i czekają dwa wiaderka, nastawiłem w piątek rano 2 wiadra a w każdym 8kg glukozy w 27L objętości, temperatura otoczenia 20°C, i dziś mierzyłem o 12:00 -4Blg. Podoba mi się to że nie pienią się tak mocno jak inne potrafią, bo już nie raz zmywałem ścianę i podłogę.

: 2013-12-19, 21:45
autor: zbynio
Temperatura spadła do 17°C, ale blg pozostało na poziomie -2, dlatego wczoraj zlałem znad osadu.
Może mój miernik jest do dupy, a może tak i jest. Nastaw zlany dostał turboklar i poszedł na podwórko się klarować w zimnym.
Jakaś tam piana musiała w pewnym momencie być, ale nieduża bo pokrywa była usmarowana od spodu, a od lustra płynu do dekla było około 3 cm, ale nie wykipiało poza fermentator.
Jak czas pozwoli to we wtorek pójdzie do potstila, a jak nie to dopiero po świętach.

: 2013-12-20, 15:02
autor: Mr.R
To, że napisałem, że musiałem zmywać ścianę i podłogę, to nie chodziło o to, że coś wybuchło :D . Tylko fermentatory moje stoją na stole pod ścianą i piana, która wykipiała rozlała się po ścianie na podłogę. A ostatnio tak mi się zadziało jak fermentowałem przeterminowane niechmielone koncentraty piwowarskie - poleciało aż miło po ścianie na podłogę.

A dziś spokojnie (zdjęcie poniżej): 28Blg na starcie - glukoza.

: 2015-10-20, 14:40
autor: Citizen Kane
Rzadko ostatnio robię jakiekolwiek pomiary, ale coś mnie tym razem naszło... Pierwszy raz nastaw odfermentował mi do takiego poziomu. Jak widać na załączonych zdjęciach wynik to -5°Blg. Musiałem nawet zrobić upgrade mojego spławika, bo ostatnią kreską pomiarową było do tej pory -4.

Dla dociekliwych - pilnowałem temperatury pomiaru, która wynosiła dokładnie 20°C. Ballingomierz był wcześniej kalibrowany na czystej wodzie i na roztworze 10°Blg.

Dla ciekawych - temperatura otoczenie w jakiej fermentował nastaw to około 23°C. W maksymalnej fazie fermentacji, temperatura nie wzrosła powyżej 26°C. Drożdże startowały od 24°Blg. Po siedmiu dniach przerobiły cukier na -3,5°Blg. Pomiar -5 jest po dwóch tygodniach od startu. W kwestii emisji zapachów potwierdziło się tylko, że jest to numer jeden spośród wszystkich drożdży jakich do tej pory używałem.

: 2015-10-20, 21:03
autor: zbynek
Jak sporządziłeś roztwór 10 Blg?

: 2015-10-20, 21:18
autor: Citizen Kane
Tak oto:
  • postawiłem na wagę naczynie, wytarowałem wskazanie;
  • wsypałem 100g cukru;
  • dopełniłem wodą do wagi 1000g
Prawidłowo?

: 2015-10-20, 21:19
autor: zbyszek1281
Myślałem, że to jakiś przypadek. Mój przypadek to 24 kg cukru. Cztery paczki drożdży Turbo 48, całość to 120l nastawu i po 5 dniach -4blg :nie_wiem

: 2015-11-18, 23:16
autor: BBrokers
Wczoraj wrzucone 30kg cukru na 100l wody, dziś po 24 h 13Blg temperatura nastawu caly czas stala 27 stopni w pomieszczeniu 17-18 ładnie jada...

: 2015-11-19, 11:48
autor: OLO 69
A ile paczek drożdży?