Drożdże Turbo - eksperymenty
Nie czarujmy się, dałem ciała. Jak na pierwszy test, są to parametry raczej zbyt ekstremalne. Zwalam to na karb pośpiechu przed sylwestrem. Choć z drugiej strony i tak wyniki mogą być interesujące, jeśli po dwóch dniach z około 30Blg, drożdże winne (plus "szczypta" gorzelniczych) wyczyściły nastaw do 22Blg. Obstawiam, że drożdżakom Turbo wyzerowanie takiego nastawu zajęłoby w najgorszym razie góra tydzień i to niecały. Ciekawe jak szybko te się uwiną.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Raczej nie więcej niż Turbo na ich miejscu. Na razie i tak zależy mi głównie na tempie fermentacji, a doświadczenie i tak trzeba będzie powtórzyć, z tym że już może z bardziej "rozbudowaną" pożywką oraz na niższym Blg.
Czekam na typy nowych związków do dalszych prób. Mogą być egzotyczne i trudno dostępne. Byle potencjalnie skuteczne w przyspieszaniu fermentacji.
Czekam na typy nowych związków do dalszych prób. Mogą być egzotyczne i trudno dostępne. Byle potencjalnie skuteczne w przyspieszaniu fermentacji.
Ręce "opadywują" jak czytam takie brednie.Trener pisze: BLG początkowe nie ma tu właściwie jakiegoś krytycznego znaczenia. Większe czy mniejsze - cała paczka drożdży Turbo i tak przerobiłaby nastaw w najgorszym razie pewnie maksymalnie w 4 dni.
Winę możesz zrzucać na co chcesz, ale żeby robić testy, to musisz przyjąć "jakieś" standardy i ich się trzymać.
czytam nie pytam
Proponuję ograniczyć się do "kupowalnych w PL". (choćby przez net tylko).Trener pisze:...Mogą być egzotyczne i trudno dostępne.
Byle potencjalnie skuteczne w przyspieszaniu fermentacji.
I byle dawały czysty produkt, jako 3ci warunek?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Odczucie jest w pełni odwzajemnione.zbyszko pisze:Ręce "opadywują" jak czytam takie brednie.
Aby raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowałem drugi, identyczny nastaw:
- 3 kg tego samego cukru
- identyczny baniak fermentacyjny
- ten sam poziom lustra wody (co do milimetra)
- cukromierz sprawdzony - na czystej wodzie pokazuje 0.
Nie dodałem tylko rozgotowanych drożdży ani DAF-u.
Wynik badania który otrzymałem to 24 BLG. Innymi słowy nie 30, a 24.
Ponieważ zabrakło drożdży piekarniczych oraz DAF-u, poprzedni pomiar wynoszący 23 BLG uznaję niniejszym za poprawny.
Niech będzie. Możemy przyjąć takie założenie.laurentp pisze:Proponuję ograniczyć się do "kupowalnych w PL". (choćby przez net tylko).
Kwestia wydaje mi się o tyle trudna, że dość ciężko sprawdzić czystość bez rektyfikacji, a przynajmniej destylacji. Ale załóżmy na początek, że można kierować się zapachem nastawu. Jeśli wydziela mniej nieprzyjemnych aromatów niż drożdże Turbo, jest OK.laurentp pisze:I byle dawały czysty produkt, jako 3ci warunek
[ Dodano: 2014-01-03, 11:31 ]
A propos kwestii produkcji syfu w badanym nastawie. Przed chwilą sprawdziłem BLG i wynosi ono 21. Innymi słowy przez 3 dni BLG spadło o 2 (lub 3 jeśli kierować się drugim nastawem sprawdzającym), więc o produkcji szkodliwych związków raczej nie ma mowy. Niestety pokazuje to również, że pożywka z rozgotowanych drożdży i DAF-u (a od wczoraj i multiwitamin) niestety nie sprawdza się w roli pożywki Turbo.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
One już tam są.A propos kwestii produkcji syfu w badanym nastawie. Przed chwilą sprawdziłem BLG i wynosi ono 21. Innymi słowy przez 3 dni BLG spadło o 2 (lub 3 jeśli kierować się drugim nastawem sprawdzającym), więc o produkcji szkodliwych związków raczej nie ma mowy.
Swoją drogą możesz wyjaśnić kwestię produkcji niepożądanych związków w kontekście tempa spadku Blg.
@Olo69
Wodę lałem naprawdę plus-minus. Pozostańmy przy wskazaniach cukromierza. On prawdę Ci powie.
@Citizen Kane
Obawiam się, że nie bardzo wiem jak to zrobić. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to porównywanie ilości przedgonów i pogonów różnych nastawów, ale chyba nie to masz na myśli... Aż tak zaawansowany w temacie niestety nie jestem.
[ Dodano: 2014-01-05, 11:47 ]
Piąty dzień eksperymentu i 19 BLG. Niestety słabo.
Wynik doświadczenia negatywny.
Wodę lałem naprawdę plus-minus. Pozostańmy przy wskazaniach cukromierza. On prawdę Ci powie.
@Citizen Kane
Obawiam się, że nie bardzo wiem jak to zrobić. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to porównywanie ilości przedgonów i pogonów różnych nastawów, ale chyba nie to masz na myśli... Aż tak zaawansowany w temacie niestety nie jestem.
[ Dodano: 2014-01-05, 11:47 ]
Piąty dzień eksperymentu i 19 BLG. Niestety słabo.
Wynik doświadczenia negatywny.
Ja jednak myślę, że pozostanę przy turbo 24 Starowar. Na 45l wody 14 kg cukru temperatura nastawu 28 stopni. Brak ocieplenia. I wrze jak w pralce. Do 35 stopni w piwnicy temperatura 10 stopni. Cena u mnie w sklepiku 13.90 zł.
Ostatnio zmieniony 2014-01-14, 11:51 przez andreas, łącznie zmieniany 2 razy.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości