Dziękuję panowie. Cóż, Zygmunt chyba jeszcze o tym nie czytał. Kolejny eksperyment z uwadnianiem Turbo niebawem.
A dziś zaczynamy cykl eksperymentów z serii Pożywka TURBO „Open Source”
Założenia które przyjąłem są następujące:
Jako, że masa netto paczki drożdży Turbo przeważnie nie przekracza 140g, toteż zakładam, że masa wszystkich składników domowej pożywki, nie może przekraczać tej granicznej wartości.
Na początku dajmy szansę naturze. Do eksperymentu (w wersji ekonomicznej) wykorzystałem
- 3 kg cukru Słodka Łyżeczka
- 7 litrów wody (plus minus)
- 100g kostkę drożdży piekarniczych (koszt 0,85gr)
- 5g fosforanu dwuamonowego
- 10g Bayanus G995
Blg startowe nastawu wyniosło 23.
Drożdże na pożywkę gotowałem 10min we wrzącej wodzie, aż zaczęły "pachnieć" jak gorący dunder. Raczej nie mogły tego przeżyć. Resztę składników wlałem w formie syropu do baniaka fermentacyjnego, a następnie po przestygnięciu nastawu poniżej 30*C, wsypałem 10g drożdży aktywnych G995.
Cdn.
[ Dodano: 2014-01-01, 11:17 ]
Po ponad 12-tu godzinach pierwsze rozczarowanie. G995 co prawda ruszyły, ale tempo fermentacji nie przypomina wcale "wściekłego szału" drożdży Turbo
Co najwyżej powolnego żółwia
Temperatura nastawu 21*C, Blg bez zmian.