Drożdże Turbo - eksperymenty
Myślałem o pomidorach, przecierze itp, ale stosowane są od dawna i raczej nie przyspieszały fermentacji tylko po prostu ją umożliwiały. Co do skoncentrowanych witamin typu syntetyczna multiwitamina, to faktycznie można spróbować i chyba jutro coś takiego wrzucę. Założyłem (nie wiem czy słusznie), że rozgotowane drożdże piekarnicze dostarczą aktywnym wszystkich niezbędnych związków.
Z tym, że jak zauważył kolega wcześniej, to chyba faktycznie nie wątek do kontynuacji tego tematu Mogłem pomyśleć i założyć nowy temat, a tak to
Z tym, że jak zauważył kolega wcześniej, to chyba faktycznie nie wątek do kontynuacji tego tematu Mogłem pomyśleć i założyć nowy temat, a tak to
@magas
Ty nie podkręcaj kolegi.
No i to BLG jakoś mi nie "leży", może któryś ze światlejszych dzisiaj kolegów je policzy
Ty nie podkręcaj kolegi.
Gdybyś bardziej pomyślał to na pewno znalazłbyś podobny temat w zawartości forum.Trener pisze:Mogłem pomyśleć i założyć nowy temat, a tak to
No i to BLG jakoś mi nie "leży", może któryś ze światlejszych dzisiaj kolegów je policzy
Ostatnio zmieniony 2014-01-02, 01:24 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam
Wykorzystanie rozgotowanych babuniowych jest pomysłem starym, a są nawet wykresy- niestety na konkurencyjnym forum: http://alkohole-domowe.com/forum/nowy-p ... -t997.html
Skoro Fermentis pisze, żeby ich drożdże uwadniać, to ja tak robię. Z kolei BrewFerm pisze, żeby rozsypywać- to ich rozsypuję. Chyba jedyny miarodajny test byłby ze sprawdzeniem w jakimś laboratorium próbek nastawu.
Skoro Fermentis pisze, żeby ich drożdże uwadniać, to ja tak robię. Z kolei BrewFerm pisze, żeby rozsypywać- to ich rozsypuję. Chyba jedyny miarodajny test byłby ze sprawdzeniem w jakimś laboratorium próbek nastawu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Przebijam, mam starsze wykresy:
www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1 ... sc&start=0
Ps. A dlaczego niestety? Tak mnie to zastanawia...
www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1 ... sc&start=0
Ps. A dlaczego niestety? Tak mnie to zastanawia...
BLG początkowe nie ma tu właściwie jakiegoś krytycznego znaczenia. Większe czy mniejsze - cała paczka drożdży Turbo i tak przerobiłaby nastaw w najgorszym razie pewnie maksymalnie w 4 dni. W tym doświadczeniu tak naprawdę liczy się czas potrzebny na zakończenie fermentacji. Jeśli przekroczy 4-5 dni - pożywka nie spełnia standardów.zbyszko pisze:BLG jakoś mi nie "leży", może któryś ze światlejszych dzisiaj kolegów je policzy
Czyli Zygmunt zrobił już taki test... Z wykresu który zamieścił wynika, że pomimo przyspieszenia fermentacji, Bayanusy nawet nie zbliżyły się wydajnością do Turbo.jurii pisze:Wykorzystanie rozgotowanych babuniowych jest pomysłem starym, a są nawet wykresy- niestety na konkurencyjnym forum: http://alkohole-domowe.com/forum/nowy-p ... -t997.html
Z kolei wykres kolegi moonjava jest już bardziej obiecujący, z tym że pracował z innym szczepem. Do 0Blg w 7 dni, to generalnie świetny wynik, jednak dla mnie to za mało
W kwestii uwadniania Turbo myślę, że miarodajna byłaby też metoda statystyczna. Oczywiście im więcej prób tym lepiej. Niestety sam nie jestem w stanie przeprowadzić większej ich liczby.jurii pisze:Chyba jedyny miarodajny test byłby ze sprawdzeniem w jakimś laboratorium próbek nastawu.
Parę tygodni temu robiłem nastaw cukrowy i z braku drożdży turbo wykorzystałem zwykłe drożdże. Chciałem im zrobić możliwie jak najlepsze warunki i liczyłem na dość szybką pracę, jednak nastaw w 15 dni zszedł do BLG 0. Myślałem, że szybciej trochę się uwiną.
Nastaw wyglądał tak:
7 kg cukru
woda do 28L
paczka drożdzy Fermiol z Bio Win
10g Bayanus IOC
15g fosforanu di-amonu
20g pożywki Activit
trochę gęstwy drożdżowej z poprzedniego nastawu na burbon - Alcotec Whisky
rozgotowana kostka drożdży babuni
do tego wrzucone kilka pokrojonych gruszek
Sama praca na początku wyglądała obiecująco, zaczęło trochę szumieć z lekką pianą. Jednak po tygodniu gdy wróciłem do domu skontrolować nastaw pracował już słabo.
Nastaw wyglądał tak:
7 kg cukru
woda do 28L
paczka drożdzy Fermiol z Bio Win
10g Bayanus IOC
15g fosforanu di-amonu
20g pożywki Activit
trochę gęstwy drożdżowej z poprzedniego nastawu na burbon - Alcotec Whisky
rozgotowana kostka drożdży babuni
do tego wrzucone kilka pokrojonych gruszek
Sama praca na początku wyglądała obiecująco, zaczęło trochę szumieć z lekką pianą. Jednak po tygodniu gdy wróciłem do domu skontrolować nastaw pracował już słabo.
To kolejna interesująca perełka Robiliśmy ostatnio na czarnym forum nastawy z melasy na rum dodając dwa, trzy szczepy np. G995 i BC S103 plus ewentualnie Fermiole. Pytałem o to, jak różne szczepy na siebie reagują i nikt nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi.
Masz może jakieś linki do publikacji, lub tematów które o tym traktują?
Masz może jakieś linki do publikacji, lub tematów które o tym traktują?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Ostatnio zmieniony 2014-01-02, 12:48 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli dobrze zrozumiałem informacje z linków, jest to rywalizacja pokojowa o zasoby. Żyją obok siebie dopóki jeden ze szczepów nie padnie od stężenia alkoholu. Co do killer factora, to zastanawia mnie, czy używają toksyn do uśmiercania również przedstawicieli własnego gatunku, czy tylko do zabijania innego typu mikroorganizmów, a drożdże bez względu na szczep są na nie odporne?
Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Porównaj czasy fermentacji obecnego nastawu z identycznymi nastawami na pojedynczych szczepach. Drożdży do każdego, dodaj mniej więcej w tej samej ilości.
Co do eksperymentu z pożywką turbo, chyba faktycznie coś z tym Blg początkowym było nie tak. Przed chwilą sprawdzałem i Blg wynosi 22 mimo, iż drożdże bardzo ładnie pracują. No nic, tak to jest jak kobieta zawraca głowę bzdurami typu sylwester. Kupiłem w Żabce jakąś pomarańczową musującą multiwitaminę Level Up Vital w pastylkach do rozpuszczania o masie 4,2g. Ma w składzie m.in. witaminę B1, B2, B6 oraz B12. Rozpuszczę ze dwie w szklance wody i wlewam do baniaka.
Co do eksperymentu z pożywką turbo, chyba faktycznie coś z tym Blg początkowym było nie tak. Przed chwilą sprawdzałem i Blg wynosi 22 mimo, iż drożdże bardzo ładnie pracują. No nic, tak to jest jak kobieta zawraca głowę bzdurami typu sylwester. Kupiłem w Żabce jakąś pomarańczową musującą multiwitaminę Level Up Vital w pastylkach do rozpuszczania o masie 4,2g. Ma w składzie m.in. witaminę B1, B2, B6 oraz B12. Rozpuszczę ze dwie w szklance wody i wlewam do baniaka.
Tak na szybko to wychodzi 30 Blg. Chyba trochę za dużo na testy?Trener pisze:............
Na początku dajmy szansę naturze. Do eksperymentu (w wersji ekonomicznej) wykorzystałem
- 3 kg cukru Słodka Łyżeczka
- 7 litrów wody (plus minus)
..............
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości