Drożdże Turbo - eksperymenty

Awatar użytkownika
Trener
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2013-12-23, 22:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Trener » 2014-01-01, 23:14

Myślałem o pomidorach, przecierze itp, ale stosowane są od dawna i raczej nie przyspieszały fermentacji tylko po prostu ją umożliwiały. Co do skoncentrowanych witamin typu syntetyczna multiwitamina, to faktycznie można spróbować i chyba jutro coś takiego wrzucę. Założyłem (nie wiem czy słusznie), że rozgotowane drożdże piekarnicze dostarczą aktywnym wszystkich niezbędnych związków.
Z tym, że jak zauważył kolega wcześniej, to chyba faktycznie nie wątek do kontynuacji tego tematu :( Mogłem pomyśleć i założyć nowy temat, a tak to :nie_wiem

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-01-01, 23:51

@magas
Ty nie podkręcaj kolegi.
Trener pisze:Mogłem pomyśleć i założyć nowy temat, a tak to :nie_wiem
Gdybyś bardziej pomyślał to na pewno znalazłbyś podobny temat w zawartości forum.
No i to BLG jakoś mi nie "leży", może któryś ze światlejszych dzisiaj kolegów je policzy :?:
Ostatnio zmieniony 2014-01-02, 01:24 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-01-02, 00:03

Jak tam nie podkręcaj, temat się teraz zmienił, już nie ma sypania turbo do słoika celem namnożenia :mrgreen: , a to prawie hit jak mierzenie blg licząc ilość ,,bulgów'' wydobywających się z rurki fermentacyjnej / minutę.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2014-01-02, 10:11

Wykorzystanie rozgotowanych babuniowych jest pomysłem starym, a są nawet wykresy- niestety na konkurencyjnym forum: http://alkohole-domowe.com/forum/nowy-p ... -t997.html

Skoro Fermentis pisze, żeby ich drożdże uwadniać, to ja tak robię. Z kolei BrewFerm pisze, żeby rozsypywać- to ich rozsypuję. Chyba jedyny miarodajny test byłby ze sprawdzeniem w jakimś laboratorium próbek nastawu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-01-02, 10:35

Przebijam, mam starsze wykresy:
www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1 ... sc&start=0

Ps. A dlaczego niestety? Tak mnie to zastanawia...

Awatar użytkownika
Trener
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2013-12-23, 22:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Trener » 2014-01-02, 10:39

zbyszko pisze:BLG jakoś mi nie "leży", może któryś ze światlejszych dzisiaj kolegów je policzy :?:
BLG początkowe nie ma tu właściwie jakiegoś krytycznego znaczenia. Większe czy mniejsze - cała paczka drożdży Turbo i tak przerobiłaby nastaw w najgorszym razie pewnie maksymalnie w 4 dni. W tym doświadczeniu tak naprawdę liczy się czas potrzebny na zakończenie fermentacji. Jeśli przekroczy 4-5 dni - pożywka nie spełnia standardów.
jurii pisze:Wykorzystanie rozgotowanych babuniowych jest pomysłem starym, a są nawet wykresy- niestety na konkurencyjnym forum: http://alkohole-domowe.com/forum/nowy-p ... -t997.html
Czyli Zygmunt zrobił już taki test... Z wykresu który zamieścił wynika, że pomimo przyspieszenia fermentacji, Bayanusy nawet nie zbliżyły się wydajnością do Turbo.
Z kolei wykres kolegi moonjava jest już bardziej obiecujący, z tym że pracował z innym szczepem. Do 0Blg w 7 dni, to generalnie świetny wynik, jednak dla mnie to za mało ;)
jurii pisze:Chyba jedyny miarodajny test byłby ze sprawdzeniem w jakimś laboratorium próbek nastawu.
W kwestii uwadniania Turbo myślę, że miarodajna byłaby też metoda statystyczna. Oczywiście im więcej prób tym lepiej. Niestety sam nie jestem w stanie przeprowadzić większej ich liczby.

sokal
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2013-09-27, 00:08

Post autor: sokal » 2014-01-02, 12:19

Parę tygodni temu robiłem nastaw cukrowy i z braku drożdży turbo wykorzystałem zwykłe drożdże. Chciałem im zrobić możliwie jak najlepsze warunki i liczyłem na dość szybką pracę, jednak nastaw w 15 dni zszedł do BLG 0. Myślałem, że szybciej trochę się uwiną.

Nastaw wyglądał tak:
7 kg cukru
woda do 28L
paczka drożdzy Fermiol z Bio Win
10g Bayanus IOC
15g fosforanu di-amonu
20g pożywki Activit
trochę gęstwy drożdżowej z poprzedniego nastawu na burbon - Alcotec Whisky
rozgotowana kostka drożdży babuni
do tego wrzucone kilka pokrojonych gruszek

Sama praca na początku wyglądała obiecująco, zaczęło trochę szumieć z lekką pianą. Jednak po tygodniu gdy wróciłem do domu skontrolować nastaw pracował już słabo.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2014-01-02, 12:26

Nic dziwnego bo namieszałeś rodzaje drożdży. Zamiast się rozmnażać i brać do roboty, rywalizowały między sobą.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Trener
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2013-12-23, 22:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Trener » 2014-01-02, 12:38

To kolejna interesująca perełka :) Robiliśmy ostatnio na czarnym forum nastawy z melasy na rum dodając dwa, trzy szczepy np. G995 i BC S103 plus ewentualnie Fermiole. Pytałem o to, jak różne szczepy na siebie reagują i nikt nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi.
Masz może jakieś linki do publikacji, lub tematów które o tym traktują?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-01-02, 12:43

Ostatnio zmieniony 2014-01-02, 12:48 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2014-01-02, 12:47

Tak na szybko tutaj jest ciekawy temat i fajny link z doświadczeniami.
PS.
Dokładnie ten "killer factor" miałem na myśli.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Trener
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2013-12-23, 22:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Trener » 2014-01-02, 13:27

Jeśli dobrze zrozumiałem informacje z linków, jest to rywalizacja pokojowa o zasoby. Żyją obok siebie dopóki jeden ze szczepów nie padnie od stężenia alkoholu. Co do killer factora, to zastanawia mnie, czy używają toksyn do uśmiercania również przedstawicieli własnego gatunku, czy tylko do zabijania innego typu mikroorganizmów, a drożdże bez względu na szczep są na nie odporne?

sokal
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2013-09-27, 00:08

Post autor: sokal » 2014-01-02, 15:36

Skoro tak piszecie o rywalizacji między szczepami to może dla testów zrobię jeszcze jeden taki nastaw z samymi fermiolami i samymi bayanusami.

Awatar użytkownika
Trener
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2013-12-23, 22:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Trener » 2014-01-02, 17:29

Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Porównaj czasy fermentacji obecnego nastawu z identycznymi nastawami na pojedynczych szczepach. Drożdży do każdego, dodaj mniej więcej w tej samej ilości.

Co do eksperymentu z pożywką turbo, chyba faktycznie coś z tym Blg początkowym było nie tak. Przed chwilą sprawdzałem i Blg wynosi 22 mimo, iż drożdże bardzo ładnie pracują. No nic, tak to jest jak kobieta zawraca głowę bzdurami typu sylwester. Kupiłem w Żabce jakąś pomarańczową musującą multiwitaminę Level Up Vital w pastylkach do rozpuszczania o masie 4,2g. Ma w składzie m.in. witaminę B1, B2, B6 oraz B12. Rozpuszczę ze dwie w szklance wody i wlewam do baniaka.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2014-01-02, 19:24

Trener pisze:............
Na początku dajmy szansę naturze. Do eksperymentu (w wersji ekonomicznej) wykorzystałem
- 3 kg cukru Słodka Łyżeczka
- 7 litrów wody (plus minus)
..............
Tak na szybko to wychodzi 30 Blg. Chyba trochę za dużo na testy?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości