Drożdże Turbo - eksperymenty

Awatar użytkownika
Trener
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2013-12-23, 22:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Trener » 2014-01-02, 19:55

Nie czarujmy się, dałem ciała. Jak na pierwszy test, są to parametry raczej zbyt ekstremalne. Zwalam to na karb pośpiechu przed sylwestrem. Choć z drugiej strony i tak wyniki mogą być interesujące, jeśli po dwóch dniach z około 30Blg, drożdże winne (plus "szczypta" gorzelniczych) wyczyściły nastaw do 22Blg. Obstawiam, że drożdżakom Turbo wyzerowanie takiego nastawu zajęłoby w najgorszym razie góra tydzień i to niecały. Ciekawe jak szybko te się uwiną.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-01-02, 20:28

Trener pisze:z około 30Blg, drożdże winne (plus "szczypta" gorzelniczych) wyczyściły nastaw do 22Blg.
A ile syfu przy tym naprodukowały. :?

Awatar użytkownika
Trener
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2013-12-23, 22:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Trener » 2014-01-02, 20:40

Raczej nie więcej niż Turbo na ich miejscu. Na razie i tak zależy mi głównie na tempie fermentacji, a doświadczenie i tak trzeba będzie powtórzyć, z tym że już może z bardziej "rozbudowaną" pożywką oraz na niższym Blg.
Czekam na typy nowych związków do dalszych prób. Mogą być egzotyczne i trudno dostępne. Byle potencjalnie skuteczne w przyspieszaniu fermentacji.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-01-03, 01:56

Trener pisze: BLG początkowe nie ma tu właściwie jakiegoś krytycznego znaczenia. Większe czy mniejsze - cała paczka drożdży Turbo i tak przerobiłaby nastaw w najgorszym razie pewnie maksymalnie w 4 dni.
Ręce "opadywują" jak czytam takie brednie.
Winę możesz zrzucać na co chcesz, ale żeby robić testy, to musisz przyjąć "jakieś" standardy i ich się trzymać.
czytam nie pytam

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-01-03, 02:19

Trener pisze:...Mogą być egzotyczne i trudno dostępne.
Byle potencjalnie skuteczne w przyspieszaniu fermentacji.
Proponuję ograniczyć się do "kupowalnych w PL". (choćby przez net tylko).
I byle dawały czysty produkt, jako 3ci warunek?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
Trener
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2013-12-23, 22:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Trener » 2014-01-03, 11:30

zbyszko pisze:Ręce "opadywują" jak czytam takie brednie.
Odczucie jest w pełni odwzajemnione.
Aby raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowałem drugi, identyczny nastaw:
- 3 kg tego samego cukru
- identyczny baniak fermentacyjny
- ten sam poziom lustra wody (co do milimetra)
- cukromierz sprawdzony - na czystej wodzie pokazuje 0.
Nie dodałem tylko rozgotowanych drożdży ani DAF-u.
Wynik badania który otrzymałem to 24 BLG. Innymi słowy nie 30, a 24.
Ponieważ zabrakło drożdży piekarniczych oraz DAF-u, poprzedni pomiar wynoszący 23 BLG uznaję niniejszym za poprawny.
laurentp pisze:Proponuję ograniczyć się do "kupowalnych w PL". (choćby przez net tylko).
Niech będzie. Możemy przyjąć takie założenie.
laurentp pisze:I byle dawały czysty produkt, jako 3ci warunek
Kwestia wydaje mi się o tyle trudna, że dość ciężko sprawdzić czystość bez rektyfikacji, a przynajmniej destylacji. Ale załóżmy na początek, że można kierować się zapachem nastawu. Jeśli wydziela mniej nieprzyjemnych aromatów niż drożdże Turbo, jest OK.

[ Dodano: 2014-01-03, 11:31 ]
A propos kwestii produkcji syfu w badanym nastawie. Przed chwilą sprawdziłem BLG i wynosi ono 21. Innymi słowy przez 3 dni BLG spadło o 2 (lub 3 jeśli kierować się drugim nastawem sprawdzającym), więc o produkcji szkodliwych związków raczej nie ma mowy. Niestety pokazuje to również, że pożywka z rozgotowanych drożdży i DAF-u (a od wczoraj i multiwitamin) niestety nie sprawdza się w roli pożywki Turbo.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-01-03, 11:51

Masa roztworu = woda 7 litrów + cukier 3 kg = 10 kg
Masa sacharozy = 3 kg
Balling = 3 / 10 * 100 = 30 Blg
OLO 69

sokal
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2013-09-27, 00:08

Post autor: sokal » 2014-01-03, 12:02

Co ciekawe moja mieszanka drożdży na cukrze pracowała bardzo długo, teraz tą samą gęstwę zalałem starymi kompotami. Przez tydzień czasu zeszła z BLG 20 do 0. Teraz chyba w niej zostały najsilniejsze drożdże tylko, bo inaczej to ciężko wytłumaczyć.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-01-03, 12:13

A propos kwestii produkcji syfu w badanym nastawie. Przed chwilą sprawdziłem BLG i wynosi ono 21. Innymi słowy przez 3 dni BLG spadło o 2 (lub 3 jeśli kierować się drugim nastawem sprawdzającym), więc o produkcji szkodliwych związków raczej nie ma mowy.
One już tam są.

Swoją drogą możesz wyjaśnić kwestię produkcji niepożądanych związków w kontekście tempa spadku Blg.

Awatar użytkownika
Trener
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2013-12-23, 22:48
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Trener » 2014-01-04, 00:08

@Olo69
Wodę lałem naprawdę plus-minus. Pozostańmy przy wskazaniach cukromierza. On prawdę Ci powie.

@Citizen Kane
Obawiam się, że nie bardzo wiem jak to zrobić. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to porównywanie ilości przedgonów i pogonów różnych nastawów, ale chyba nie to masz na myśli... Aż tak zaawansowany w temacie niestety nie jestem.

[ Dodano: 2014-01-05, 11:47 ]
Piąty dzień eksperymentu i 19 BLG. Niestety słabo.
Wynik doświadczenia negatywny.

andreas
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2013-11-10, 10:35

Post autor: andreas » 2014-01-13, 16:54

Ja jednak myślę, że pozostanę przy turbo 24 Starowar. Na 45l wody 14 kg cukru temperatura nastawu 28 stopni. Brak ocieplenia. I wrze jak w pralce. Do 35 stopni w piwnicy temperatura 10 stopni. Cena u mnie w sklepiku 13.90 zł.
Ostatnio zmieniony 2014-01-14, 11:51 przez andreas, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-01-14, 10:36

Tak z ciekawości co to za drożdże turbo 24 Starowina, po 13,90zł?

andreas
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2013-11-10, 10:35

Post autor: andreas » 2014-01-14, 11:51

Starowar turbo star 24 :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości