DistilaMax DS - stop ...

mega4
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2009-09-02, 01:03

DistilaMax DS - stop ...

Post autor: mega4 » 2014-06-01, 13:59

Ktoś używał tez już używał? Jakieś doświadczenia?

Zrobiłem nastaw cukrowy 8 kg, 25l+ wody, 30 st. C.
Dodałem 10 g-12 g. pożywki (fosforan dwuamonowy), uwodniłem drożdże (temp. wody 32 st. C.) i po ok. 1/2 godzinie dodałem do nastawu intensywnie mieszając.
Wg. zaleceń producenta 10-25 g na hektolitr więc dałem górną dawkę ok. 8-9 gram.
Grzałkę ustawiłem na 26 st. C.
Wystartowało po kilkunastu godzinach, chodziło 2-3 dni i ... zdechło. Nastaw słodki ...

Jakieś sugestie?
.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2014-06-01, 17:14

Za mało pożywki. Pożywka powinna by zbilansowana.
To nie są drożdże Turbo.

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2014-06-01, 21:37

starowar pisze:Za mało pożywki. Pożywka powinna by zbilansowana.
Cieślak podaje max 4g na 10l moszczu winnego. Ile należy dawać do cukrówek?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-06-01, 21:44

Tylko moszczu winnego, który często nie potrzebuje pożywki, do fermentacji wina daje się fosforan amonu, a w przypadku cukrówki używając drożdży takich zwykłych, trzeba użyć kompleksowej pożywki, plus jakieś dodatki w stylu starte jabłko, przecier pomidorowy.

mega4
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2009-09-02, 01:03

Post autor: mega4 » 2014-06-02, 00:08

starowar pisze:Za mało pożywki. Pożywka powinna by zbilansowana.
To nie są drożdże Turbo.
To jak to teraz jeszcze raz wystartować i z czym?

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2014-06-03, 14:37

1-paczka jakichkolwiek drożdży turbo
2- silna matka drożdżowa + np. pół kilo przecieru pomidorowego

mega4
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2009-09-02, 01:03

Post autor: mega4 » 2014-06-03, 23:24

Marcel77 pisze:1-paczka jakichkolwiek drożdży turbo
2- silna matka drożdżowa + np. pół kilo przecieru pomidorowego
A jaka to jest silna matka drożdżowa?

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2014-06-04, 09:45

:)

Wracając do tematu- na taką ilość nastawu to ok. litra, mocno pracującej MD.
Jak ją się robi, czytaj u Cieślaka 'Domowy wyrób win".
Ale jak się pytasz o takie rzeczy to zdecydowanie kup drożdże turbo, wsyp do nastawu zamieszaj dobrze i będzie ok.

mega4
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2009-09-02, 01:03

Post autor: mega4 » 2014-06-04, 14:33

Dzięki za wskazówkę.

Na turbo to ja robię od paru lat i to oczywiście bajka.
Chciałem poeksperymentować, spróbować coś taniej, inaczej, by zawsze były drożdże pod ręką (1/2 kg).
.
Ostatnio zmieniony 2014-06-04, 15:29 przez mega4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2014-06-05, 22:10

To poczytaj sobie ten katalog o drożdżach, to tylko pięć stron a wiele cennych informacji, szczególnie zwróć uwagę na posty traktujące o użyciu drożdży turbo na większych ilościach cukru, ew. na użycie zwykłych piekarskich. Jest też trochę o typowo winnych. Temat rzeka.
Pozdrawiam

Zarkan
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2013-11-11, 21:27

Post autor: Zarkan » 2014-06-06, 09:07

Tak jak koledzy zwrócili uwagę dałeś za mało pożywki. Do cukrówek dedykowany jest kompleksowa pożywka typu DistilaVite. Za jakiś 2 tygodnie będę opisywał właśnie te drożdzę, z tym że z użyciem tej pożywki. Druga sprawa czy zakwasiłeś nastaw?

tomch22
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2006-06-07, 13:14

Post autor: tomch22 » 2014-09-18, 21:28

Ja użyłem tych drożdżaków do zbożówki, troszkę wolniejsze od red ethanol ale robotę zrobiły jak trzeba i aktualnie to co wyszło moczy się z węgierkami, cena troszkę wysoka. Wydaje mi się że w wyższej temperaturze pracowały by szybciej ale nie podgrzewałem zacieru tylko pracowało w temperaturce w dzień 30 a w nocy różnie czasem poniżej 10. Do cukru raczej tylko turbo.
Ostatnio zmieniony 2014-09-18, 21:30 przez tomch22, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości