Polecane drożdże.
Przetestowałem ostatnio całkiem świeże na rynku drożdże marki Puriferm – Mockba i UK48. Producent Hambleton Bard, czyli ten sam który stoi za Alcotekiem, Double Snake i brewkitami Bulldog. Kupiłem je w zasadzie przypadkiem, razem z płatkami dębowymi na których mi zależało. Za PF Mockba i 100 g płatków mocno palonych zapłaciłem coś koło 11 zł, za UK48 i płatki średnio palone dałem ok. 10 zł (Malinowy Nos na Allegro). W moim odczuciu PF Mockba miały być tańszym substytutem Spiritfermu Moskvy, jednak na razie im nie dorównały. Fermentacja nastawu 9 kg/25 l trwała 14 dni, smak produktu finalnego trochę mnie rozczarował, pod tym względem stare SF wydają mi się lepsze. Natomiast o UK-48 miło mnie zaskoczyły – 7 kg cukru przefermentowały w 5 dni, bez smrodu, bez wątpliwej jakości posmaków, urobek bardzo dobry, porównywalny niemal z Alcotec 48 Turbo Pure. Myślę, że są fajną alternatywą dla innych grzybków z tego przedziału cenowego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jamnick, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytałem już o to na czarnym forum, ale może tutaj też ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi http://www.browamator.pl/drozdze-piwowa ... ,4349,4327 drożdżami? Albo nie lepiej zapytam kolegę koalaka na sąsiednim forum, bo w sumie to On wszystko wie i ma w jednym palcu prawa fizyki. Wasze opinię będą tylko skromnym uzupełnieniem .
Ostatnio zmieniony 2017-02-24, 21:12 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Też używam maltów z Fermentisa, a także innych suchych piwowarskich tej firmy i z efektów jestem bardzo zadowolony. Maltów używam do słodów, do zboża mam jeszcze końcówkę Red Ethanoli sprzed cholera już wie ilu lat.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Polecane drożdże.
Ja muszę ponarzekać na Moskva Style. Robiłem na nich od dawna i zawsze był wyczuwalny smak i aromat landrynki w spirytusie. Odkąd przeszedłem na alcoteki 48 turbo pure w końcu uzyskuję neutralny w smaku spiryt.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości