Polecane drożdże.

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Drożdże

Post autor: DulfLingren » 2015-01-13, 20:08

Polecam Alcotec Vodka Star, lub ich bardziej ekonomiczny odpowiednik:
Coobra 48 Extreme - moim zdaniem są podobne.
Mało przedgonów, dobry produkt po pierwszej - już rektyfikacji,
nie trzeba puszczać przez węgiel, z resztą wystarczy się nachylić
nad pojemnikiem fermentacyjnym i sztachnąć...
Te drożdże wymienione nie są tak ekonomiczne jak inne,
ale te drugie są porównywalne do innych cenowo i wydajnościowo.
Jakość końcowego produktu jest istotna a nie ilość i niska cena...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-06-28, 10:58

Witam wszystkich, jako że jestem laikiem w tych dobrodziejstwach mam do was pare pytań. Na początek zacznę od cukrówki i tu moje pierwsze pytanie jakie drożdże na nastaw polecacie. Pytam ponieważ co jakiś czas zapewne wprowadzane są nowe rodzaje. Posiadam gąsior 50l. Na czasie fermentacji mi nie zależy może to trwać nawet miesiąc lub dłużej. Czy zacier na drożdżach ma taki sam zapach co na drożdżach piekarniczych? Chodzi mi o to aby było go jak najmniej, dlatego napisałem, że na czasie mi nie zależy. Jak by ktoś mógł z kolegów coś polecić laikowi byłbym wdzięczny. :oops: :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2015-06-28, 18:27

Cześć
Co to znaczy "polecacie"?. To zawsze będzie sugestywna odpowiedź, która Tobie nie musi odpowiadać. Zrob dwa nastawy, jeden na piekarskich, drugi na jakkolwiek innych. W ów czas, Dasz sobie sam odpowiedź!

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-06-28, 19:42

Ja to myślę, że każde prawie drożdże są dobre, bo nikt nie produkuje z myślą, by zrobić kiepskie, tylko trzeba samemu dobierać do temperatury otoczenia, twoich warunków jakie możesz spełnić i do towaru który ma fermentować. Masz zimno w piwnicy i nie możesz dogrzać to bierzesz do cukrówki DROŻDŻE TURBO 24H PURE i wiesz, że one przerabiają sam cukier nawet gdy beczki wstawisz w śnieg, te same warunki a przerabiasz owoce, to g995 i pracują ci nawet jak masz 9 stopni, masz pomieszczenie ciepłe, to dajesz jak kolega wyżej pisze babuni z dodatkami do cukru, a do owoców szukasz takie które specyfikacją pasują. Przed zakupem trzeba sprawdzić w jakich warunkach i co będzie się fermentowało i tak dobrać drożdże.

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-06-29, 09:21

Dziękuje ślicznie za odpowiedź, temperatura w jakich ma stać nastaw to 19-22 stopnie około.Drożdże mam zamiar kupić na alledrogo, możecie polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawce?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-06-29, 11:18


Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-08-18, 23:51

Ostatnio testowałem drożdże Turbo Star 48 i bardzo polecam.
Nastaw 13 kg cukru plus 40 litrów wody na paczkę. Fermentacja około 6 - 7 dni.
Super winny zapach podczas fermentacji. Dobra wódeczka po destylacji. Jedne z lepszych, jak nie najlepsze jakie do tej pory testowałem.
OLO 69

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-10-11, 12:46

Zainteresowały mnie drożdże turbo 24h pure. Paczka ok. 200 g wystarcza na przerobienie 6 kg cukru (tak piszą na opakowaniu). Czy jednak to możliwe by w 24 h drożdże te zdołały przerobić 6 kg cukru? Nie mogę w to uwierzyć. Drożdże babuni pracują 14 dni i to w ciepłym pomieszczeniu. Czy naprawdę te gorzelniane drożdże są aż tak dobre?
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-10-11, 13:01


terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-10-12, 22:58

Coś niesamowitego. Fermentacja w tak niskich temperaturach na mrozie i nastaw ma pow. 20°C. Teraz już wiem że są to idealne drożdże dla mnie zwłaszcza na zimę. Trudno przecież beczkę nastawu trzymać w pokoju, ze względu choćby na dość charakterystyczny zapach, a w piwnicy czy spiżarni zimową porą ciepło nie jest. Muszę je mieć i jak najszybciej wypraktykować. Dzięki za pomoc.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-10-12, 23:04

Wypróbuj Coobra 48 Extreme. To najmniej "smrodliwe" drożdże jakich używałem.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-10-25, 15:12

A co sądzicie o drożdżach TURBO YEAST 24h? Takie mam w tej chwili pod ręką. Jak się one mają w porównaniu z TURBO PURE 24h? Czy są między nimi jakieś istotne różnice? Też paczka 205 g na 6 kg cukru, też 14% alkoholu i też 24h. No i cena taka sama. Pomieszczenie gdzie ma stać beczka jest chłodne (5 - 8°C). Nadadzą się one do pracy w takich warunkach? Proszę o opinie szanownych kolegów.
Na opakowaniach obu rodzajów drożdży jest podana taka sama temperatura optymalna 25°C i zakres zalecanych temperatur od 20 do 30°C. W tak komfortowych temperaturach to i drożdże piekarnicze będą pracowały intensywnie.
Ostatnio zmieniony 2015-10-25, 20:16 przez terni, łącznie zmieniany 1 raz.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-10-25, 15:17

Trzeba by podnieść temperaturę przynajmniej o 10-15℃.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

dulcis_aurum
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2011-12-05, 22:07

Post autor: dulcis_aurum » 2015-10-25, 21:21

Zaizoluj dobrze fermentator to wystarczy drożdżom turbo. Gdzieś był taki eksperyment z beczką w zaspie śniegu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dulcis_aurum, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-10-25, 23:36

czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości