Co jedzą drożdże??

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Co jedzą drożdże??

Post autor: Avo » 2007-01-14, 23:56

poszczułem nastaw jabłkowy pektopolem i zauważyłem przyśpieszenie fermatacji.. przy okazji mocno zamieszałem naczyniem i dodałem 2kg cukru.. nastaw pracował już od tygodnia..

i teraz moje pytanie, otóż czy drożdże potrafią przerobić kw. galakturonowy (czyli to co zostało z pektyny po działaniu pektopolu), jest to w końcu pochodna galaktozy, a więc monosacharydu..

zastanawia mnie jescze jedno.. przy działaniu enzymów pektynolitycznych ulegają oderwaniu również grupy metylowe i zachodza równiez inne ciekawe reakcje, zatem czy przy "zagęszczaniu" nie nakapie mi jakiś syf?? w przypadku samych soków, są to znikome ilości, ale w końcu zamierzam zatężyć "produkt bezpośrednio po fermentacji" :)
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-01-15, 00:09

@Avo
Robiłem tak nie tylko z jabłkami, ale również z gruszkami i wszystko było OK.
W efekcie końcowym było dużo mniej osadów niż przy postępowaniu klasycznym (bez pektopolu).
Również nie zaobserwowałem żadnych szkodliwych produktów ubocznych, czego dowodem jest fakt, że piszę te słowa. :wink:
pzdr

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2007-01-15, 10:35

Surowce, które zawierają dużo pektyn, dają w wyniku fermentacji produkt o zwiększonej zawartości metanolu, którym tak de facto przejmować się nie należy, bo odchodzi głównie z przedgonami, a to co zostanie to w towarzystwie etanolu jest mało szkodliwe.
Pozdr

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-01-15, 12:45

no to jak na razie bomba..
czy drożdżyki robią jakiś użytek z tego kw. galakturonowego??
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-02-09, 23:01

według luberta stryera galaktozę można wprowadzić w szlak glikolizy, zatem jest ona przetwarzana (tyle wyczytałem z podrecznika do biochemi).. pytanko tylko czy drożdże są na tyle uzdolnione enzymatycznie i czy faktycznie kw. galakturonowy jest pochodną galaktozy...
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości