Strona 1 z 1

Drożdze vodka Crystal

: 2015-05-25, 12:03
autor: Fuzel
Witam
Wczoraj po południu zrobiłem nastaw z tych drożdży (próbuję różne, teraz kolej na te). Do dzisiaj rana właściwie nic się nie dzieje, nastaw przygotowany zgodnie z instrukcją. Czy rzeczywiście tak wolno pracują czy może coś nie tak. Teraz stoją w temp. 20-22 stopnie.

Jeśli coś jest nie tak to można jeszcze uratować nastaw dodając inne (np. T3 Turbo lub zwykłe T3 niebieskie)?

Pozdrawiam

: 2015-05-25, 12:12
autor: Citizen Kane
Nie przesadziłeś z temperaturą przy zadawaniu drożdży?

: 2015-05-25, 13:10
autor: Fuzel
Czy są aż tak wrażliwe?
Było około 34 przy zadawaniu. :wallangry

Mogę jeszcze uratować nastaw poprzez dodanie innych, czy się nie dogadają? Choć jak tamte ugotowałem to nowe chyba nie będą miały się z kim dogadywać... :cry:

: 2015-05-25, 15:31
autor: Benek
34*C to już skraj ryzyka. Drożdże były w 'gwarancji', przechowywane w dobrych warunkach? Spokojnie możesz dodać nowych drożdży, jeśli są OK wystartują bez problemu.

: 2015-05-25, 15:53
autor: Frog
Nie przekraczaj 30°C i spoko wystartują.

: 2015-05-25, 21:22
autor: Fuzel
Po powrocie z pracy zajrzałem do pojemnika.
Zaczęły pracować :clap , wolniutko, ale to chyba ich cecha, wtedy mniej tego co paskudne prawda...

Dzięki za odpowiedzi.

: 2017-02-07, 18:26
autor: Drupi
Witam. Czy robił ktoś z was na tych drożdżach? Jakie są wyniki w smaku po destylacji?