-
Fuzel
- 10%
- Posty: 18
- Rejestracja: 2013-08-09, 07:15
Post
autor: Fuzel » 2015-05-25, 12:03
Witam
Wczoraj po południu zrobiłem nastaw z tych drożdży (próbuję różne, teraz kolej na te). Do dzisiaj rana właściwie nic się nie dzieje, nastaw przygotowany zgodnie z instrukcją. Czy rzeczywiście tak wolno pracują czy może coś nie tak. Teraz stoją w temp. 20-22 stopnie.
Jeśli coś jest nie tak to można jeszcze uratować nastaw dodając inne (np. T3 Turbo lub zwykłe T3 niebieskie)?
Pozdrawiam
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2015-05-25, 12:12
Nie przesadziłeś z temperaturą przy zadawaniu drożdży?
-
Fuzel
- 10%
- Posty: 18
- Rejestracja: 2013-08-09, 07:15
Post
autor: Fuzel » 2015-05-25, 13:10
Czy są aż tak wrażliwe?
Było około 34 przy zadawaniu.
Mogę jeszcze uratować nastaw poprzez dodanie innych, czy się nie dogadają? Choć jak tamte ugotowałem to nowe chyba nie będą miały się z kim dogadywać...
-
Benek
- 101%
- Posty: 239
- Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
- Lokalizacja: Mazury
Post
autor: Benek » 2015-05-25, 15:31
34*C to już skraj ryzyka. Drożdże były w 'gwarancji', przechowywane w dobrych warunkach? Spokojnie możesz dodać nowych drożdży, jeśli są OK wystartują bez problemu.
-
Frog
- 80%
- Posty: 450
- Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
- Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)
Post
autor: Frog » 2015-05-25, 15:53
Nie przekraczaj 30°C i spoko wystartują.
-
Fuzel
- 10%
- Posty: 18
- Rejestracja: 2013-08-09, 07:15
Post
autor: Fuzel » 2015-05-25, 21:22
Po powrocie z pracy zajrzałem do pojemnika.
Zaczęły pracować
, wolniutko, ale to chyba ich cecha, wtedy mniej tego co paskudne prawda...
Dzięki za odpowiedzi.
-
Drupi
- 40%
- Posty: 88
- Rejestracja: 2016-09-07, 07:03
Post
autor: Drupi » 2017-02-07, 18:26
Witam. Czy robił ktoś z was na tych drożdżach? Jakie są wyniki w smaku po destylacji?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości