Drożdże Babuni
Schodził do minus dwóch. Po tygodniu było zazwyczaj około 3 do 2. Fermentacja startowała natychmiast po wrzuceniu i rozmieszaniu drożdży i to bardzo energicznie i nie zdarzyło mi się by się zatrzymała. I nie było nic innego w beczce jak tylko cukier, woda przegotowana i drożdże piekarnicze. Żadnych tam rurek fermentacyjnych, żadnej waty, napowietrzania, zakwaszania, odkwaszania itp. bajerów. I destylat wychodził znakomity z lekkim tylko aromatem przypominającym grappę po przefiltrowaniu przez węgiel.
Róbmy Swoje
Re: Drożdże Babuni
Dziś nastawiłem
1. 10kg cukru
2. 500g "Drożdże Babuni do słodkich wypieków"
3. 360g koncentratu Dawtona
4. 35l wody o temp. 28st.C
Czy dodać jeszcze jakąś pożywkę, witaminy...? Nastaw pójdzie na aabratka aby uzyskać czysty spirytus.
1. 10kg cukru
2. 500g "Drożdże Babuni do słodkich wypieków"
3. 360g koncentratu Dawtona
4. 35l wody o temp. 28st.C
Czy dodać jeszcze jakąś pożywkę, witaminy...? Nastaw pójdzie na aabratka aby uzyskać czysty spirytus.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
Przy takiej ilości drożdży wszelakie dodatki możesz pominąć.
Z przepisu 1410 drożdży powinno być o raz więcej dlatego pytam
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Na taki przepis 3 paczki babuni spokojnie starcza. A jak kupisz w Kauflandzie "Drożdże babuni do słodkich wypieków" to dwie paczuszki wystarczą.
OLO 69
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
Ten przepis, to moża powiedzieć, zalatuje od dawna anachronizmem.
Niestety nastaw w w/w proporcjach jest już w beczce. Drożdże z Kauflandu do słodkich wypieków. Nie myślałem, że 200g wystarczy aby przerobić 10kg. Następnym razem sprawdzę. Czyli oprócz podanej ilości przecieru żadnych suplementów nie trzeba?
Jest tam kto?
Czytam i czytam, i zastanawiam się jakich drożdży użyć do zacieru z cukru. Babuni, Black Label, Prestige Batch - inne?
Czy warto stosować Turbo Klar Alcotec do cukrówki?
Thank you from the mountain for any answer.
Czytam i czytam, i zastanawiam się jakich drożdży użyć do zacieru z cukru. Babuni, Black Label, Prestige Batch - inne?
Czy warto stosować Turbo Klar Alcotec do cukrówki?
Thank you from the mountain for any answer.
Inne, Vodka Star.
Nie.
Nie.
Jednak ktoś jest.
Dzięki bardzo, jam neofita.
Dzięki bardzo, jam neofita.
Witam ja testuję następujący przepis 10 kg cukru 38,5 l wody 10 dag drożdży babuni 40 gram przecieru pomidorowego oraz 1 kg grochu łupanego i to wszystko do beczki temperatura nastawu 25 stopni. Dodam że dzień wcześniej użyłem 1 kg grochu łupanego który zalałem gorącą wodą i odstawiłem na jeden dzień w ciepłe miejsce. Po 6 dniach blg spadło z 22 do 14 drożdże nadal pracuję postaram się opisać co będzie się działo dalej.