Drożdże Babuni

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-10-08, 23:21

Schodził do minus dwóch. Po tygodniu było zazwyczaj około 3 do 2. Fermentacja startowała natychmiast po wrzuceniu i rozmieszaniu drożdży i to bardzo energicznie i nie zdarzyło mi się by się zatrzymała. I nie było nic innego w beczce jak tylko cukier, woda przegotowana i drożdże piekarnicze. Żadnych tam rurek fermentacyjnych, żadnej waty, napowietrzania, zakwaszania, odkwaszania itp. bajerów. I destylat wychodził znakomity z lekkim tylko aromatem przypominającym grappę po przefiltrowaniu przez węgiel.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-10-08, 23:36

No i super. Mi wychodziło też super ale dodatkowo dodawałem śliwki kalifornijskie i po min. 3 miesiącach wchodziło bardzo gładziudko, mimo 46%. Dodawałem 200gram śliwek na 2,5 -3 litry bimberku.
OLO 69

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-10-11, 12:09

Ze śliwkami jeszcze nie próbowałem. Myślę spróbować, ale czekać aż 3 miesiące? Toż to wymaga ogromnego samozaparcia tak długie oczekiwanie na ocenę rezultatu naszej pracy.
Róbmy Swoje

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Re: Drożdże Babuni

Post autor: alvid » 2018-02-18, 19:13

Dziś nastawiłem
1. 10kg cukru
2. 500g "Drożdże Babuni do słodkich wypieków"
3. 360g koncentratu Dawtona
4. 35l wody o temp. 28st.C
Czy dodać jeszcze jakąś pożywkę, witaminy...? Nastaw pójdzie na aabratka aby uzyskać czysty spirytus.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Drożdże Babuni

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-18, 19:17

Przy takiej ilości drożdży wszelakie dodatki możesz pominąć.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Re: Drożdże Babuni

Post autor: alvid » 2018-02-18, 19:24

Z przepisu 1410 drożdży powinno być o raz więcej dlatego pytam :)
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Drożdże Babuni

Post autor: OLO 69 » 2018-02-18, 19:27

Na taki przepis 3 paczki babuni spokojnie starcza. A jak kupisz w Kauflandzie "Drożdże babuni do słodkich wypieków" to dwie paczuszki wystarczą.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Drożdże Babuni

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-18, 19:29

alvid pisze:
2018-02-18, 19:24
Z przepisu 1410 drożdży powinno być o raz więcej
Ten przepis, to moża powiedzieć, zalatuje od dawna anachronizmem.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Re: Drożdże Babuni

Post autor: alvid » 2018-02-18, 19:39

Niestety nastaw w w/w proporcjach jest już w beczce. Drożdże z Kauflandu do słodkich wypieków. Nie myślałem, że 200g wystarczy aby przerobić 10kg. Następnym razem sprawdzę. Czyli oprócz podanej ilości przecieru żadnych suplementów nie trzeba?
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Drożdże Babuni

Post autor: OLO 69 » 2018-02-18, 19:49

Nic więcej nie dodawaj. I następnym razem spróbuj 2 paczki.
OLO 69

Awatar użytkownika
yacequ
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2017-11-24, 14:52

Re: Drożdże Babuni

Post autor: yacequ » 2018-05-26, 20:28

Jest tam kto?
Czytam i czytam, i zastanawiam się jakich drożdży użyć do zacieru z cukru. Babuni, Black Label, Prestige Batch - inne?
Czy warto stosować Turbo Klar Alcotec do cukrówki?
Thank you from the mountain for any answer. :book

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Drożdże Babuni

Post autor: magas » 2018-05-26, 21:04

Kto tam?

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Drożdże Babuni

Post autor: czytam » 2018-05-26, 22:55

Inne, Vodka Star.
Nie.

Awatar użytkownika
yacequ
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2017-11-24, 14:52

Re: Drożdże Babuni

Post autor: yacequ » 2018-05-27, 15:09

Jednak ktoś jest.
Dzięki bardzo, jam neofita.

Awatar użytkownika
land75
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2019-03-12, 09:12

Re: Drożdże Babuni

Post autor: land75 » 2019-03-12, 20:10

Witam ja testuję następujący przepis 10 kg cukru 38,5 l wody 10 dag drożdży babuni 40 gram przecieru pomidorowego oraz 1 kg grochu łupanego i to wszystko do beczki temperatura nastawu 25 stopni. Dodam że dzień wcześniej użyłem 1 kg grochu łupanego który zalałem gorącą wodą i odstawiłem na jeden dzień w ciepłe miejsce. Po 6 dniach blg spadło z 22 do 14 drożdże nadal pracuję postaram się opisać co będzie się działo dalej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości