Strona 4 z 5

: 2015-10-08, 23:21
autor: terni
Schodził do minus dwóch. Po tygodniu było zazwyczaj około 3 do 2. Fermentacja startowała natychmiast po wrzuceniu i rozmieszaniu drożdży i to bardzo energicznie i nie zdarzyło mi się by się zatrzymała. I nie było nic innego w beczce jak tylko cukier, woda przegotowana i drożdże piekarnicze. Żadnych tam rurek fermentacyjnych, żadnej waty, napowietrzania, zakwaszania, odkwaszania itp. bajerów. I destylat wychodził znakomity z lekkim tylko aromatem przypominającym grappę po przefiltrowaniu przez węgiel.

: 2015-10-08, 23:36
autor: OLO 69
No i super. Mi wychodziło też super ale dodatkowo dodawałem śliwki kalifornijskie i po min. 3 miesiącach wchodziło bardzo gładziudko, mimo 46%. Dodawałem 200gram śliwek na 2,5 -3 litry bimberku.

: 2015-10-11, 12:09
autor: terni
Ze śliwkami jeszcze nie próbowałem. Myślę spróbować, ale czekać aż 3 miesiące? Toż to wymaga ogromnego samozaparcia tak długie oczekiwanie na ocenę rezultatu naszej pracy.

Re: Drożdże Babuni

: 2018-02-18, 19:13
autor: alvid
Dziś nastawiłem
1. 10kg cukru
2. 500g "Drożdże Babuni do słodkich wypieków"
3. 360g koncentratu Dawtona
4. 35l wody o temp. 28st.C
Czy dodać jeszcze jakąś pożywkę, witaminy...? Nastaw pójdzie na aabratka aby uzyskać czysty spirytus.

Re: Drożdże Babuni

: 2018-02-18, 19:17
autor: Citizen Kane
Przy takiej ilości drożdży wszelakie dodatki możesz pominąć.

Re: Drożdże Babuni

: 2018-02-18, 19:24
autor: alvid
Z przepisu 1410 drożdży powinno być o raz więcej dlatego pytam :)

Re: Drożdże Babuni

: 2018-02-18, 19:27
autor: OLO 69
Na taki przepis 3 paczki babuni spokojnie starcza. A jak kupisz w Kauflandzie "Drożdże babuni do słodkich wypieków" to dwie paczuszki wystarczą.

Re: Drożdże Babuni

: 2018-02-18, 19:29
autor: Citizen Kane
alvid pisze:
2018-02-18, 19:24
Z przepisu 1410 drożdży powinno być o raz więcej
Ten przepis, to moża powiedzieć, zalatuje od dawna anachronizmem.

Re: Drożdże Babuni

: 2018-02-18, 19:39
autor: alvid
Niestety nastaw w w/w proporcjach jest już w beczce. Drożdże z Kauflandu do słodkich wypieków. Nie myślałem, że 200g wystarczy aby przerobić 10kg. Następnym razem sprawdzę. Czyli oprócz podanej ilości przecieru żadnych suplementów nie trzeba?

Re: Drożdże Babuni

: 2018-02-18, 19:49
autor: OLO 69
Nic więcej nie dodawaj. I następnym razem spróbuj 2 paczki.

Re: Drożdże Babuni

: 2018-05-26, 20:28
autor: yacequ
Jest tam kto?
Czytam i czytam, i zastanawiam się jakich drożdży użyć do zacieru z cukru. Babuni, Black Label, Prestige Batch - inne?
Czy warto stosować Turbo Klar Alcotec do cukrówki?
Thank you from the mountain for any answer. :book

Re: Drożdże Babuni

: 2018-05-26, 21:04
autor: magas
Kto tam?

Re: Drożdże Babuni

: 2018-05-26, 22:55
autor: czytam
Inne, Vodka Star.
Nie.

Re: Drożdże Babuni

: 2018-05-27, 15:09
autor: yacequ
Jednak ktoś jest.
Dzięki bardzo, jam neofita.

Re: Drożdże Babuni

: 2019-03-12, 20:10
autor: land75
Witam ja testuję następujący przepis 10 kg cukru 38,5 l wody 10 dag drożdży babuni 40 gram przecieru pomidorowego oraz 1 kg grochu łupanego i to wszystko do beczki temperatura nastawu 25 stopni. Dodam że dzień wcześniej użyłem 1 kg grochu łupanego który zalałem gorącą wodą i odstawiłem na jeden dzień w ciepłe miejsce. Po 6 dniach blg spadło z 22 do 14 drożdże nadal pracuję postaram się opisać co będzie się działo dalej.