Strona 5 z 5

Re: Drożdże Babuni

: 2019-03-15, 09:00
autor: terni
Ja bym drożdży babuni dał trzy razy więcej. Jedną kostkę drożdży daję na 3 kg cukru i to się sprawdza.

Re: Drożdże Babuni

: 2019-07-16, 11:05
autor: geoorge
Ostatnio miałem ciekawy przypadek z drożdżami babuni.
8 kostek na około 100 l, blg startowe około 22.
Po około 4 dniach bardzo burzliwej fermentacji sprawdzam zawartość cukru i spadło do około -2.
Zawsze sobie spokojnie pracowały, a tym razem poszły jak jakieś super turbo.

Re: Drożdże Babuni

: 2019-07-21, 12:02
autor: terni
Taka ilość kostek jest właściwa. Na 100 litrów gotowego nastawu daję 25 kg cukru na co 8 kostek przypada kostka na 3 kg cukru. Dziwne że tak szybko skończyły fermentację. U mnie zazwyczaj trwa od 10 do 14 dni.