Drożdże Double Snake C48 Extreme
: 2015-11-30, 01:04
Witam
To mój pierwszy nastaw cukrowy i pierwsze użycie tych drożdży.
Na opakowaniu pisze, że chcąc uzyskać wysokie stężenie alkoholu (nawet do 21%) to na 25 litrów nastawu trzeba dać 9 kg cukru (9 kg cukru rozpuścić w 20 litrach wody). Czytając nasze forum dowiedziałem się, że najlepiej gdy początkowe stężenie cukru nie przekracza 22 stopni Ballinga. Tymczasem 9 kg cukru w 20 kg wody daje dużo większe stężenie cukru. Na opakowaniu nic nie pisze żeby dodawać cukier porcjami. I tu moje pytanie:
Czy te drożdże dadzą sobie radę z tak dużym stężeniem cukru czy lepiej dodać go porcjami?
To mój pierwszy nastaw cukrowy i pierwsze użycie tych drożdży.
Na opakowaniu pisze, że chcąc uzyskać wysokie stężenie alkoholu (nawet do 21%) to na 25 litrów nastawu trzeba dać 9 kg cukru (9 kg cukru rozpuścić w 20 litrach wody). Czytając nasze forum dowiedziałem się, że najlepiej gdy początkowe stężenie cukru nie przekracza 22 stopni Ballinga. Tymczasem 9 kg cukru w 20 kg wody daje dużo większe stężenie cukru. Na opakowaniu nic nie pisze żeby dodawać cukier porcjami. I tu moje pytanie:
Czy te drożdże dadzą sobie radę z tak dużym stężeniem cukru czy lepiej dodać go porcjami?