Witam
To mój pierwszy nastaw cukrowy i pierwsze użycie tych drożdży.
Na opakowaniu pisze, że chcąc uzyskać wysokie stężenie alkoholu (nawet do 21%) to na 25 litrów nastawu trzeba dać 9 kg cukru (9 kg cukru rozpuścić w 20 litrach wody). Czytając nasze forum dowiedziałem się, że najlepiej gdy początkowe stężenie cukru nie przekracza 22 stopni Ballinga. Tymczasem 9 kg cukru w 20 kg wody daje dużo większe stężenie cukru. Na opakowaniu nic nie pisze żeby dodawać cukier porcjami. I tu moje pytanie:
Czy te drożdże dadzą sobie radę z tak dużym stężeniem cukru czy lepiej dodać go porcjami?
Drożdże Double Snake C48 Extreme
Drożdże Double Snake C48 Extreme
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez awas, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Drożdże mogą sobie poradzić albo nie. Dodawanie porcjami ogólnie pomaga, ale tu nie gwarantuje ono sukcesu. Przy wysokich stężeniach alkoholu fermentacja jest utrudniona tzn. tworzy się więcej "syfu", końcówka trwa długo, drożdże mogą "stanąć" i nie przerobić całego cukru.
Najlepiej wg mnie to dolać wody tyle, by uzyskać około 25 Blg (27l?) lub mniej.
Drożdże mogą sobie poradzić albo nie. Dodawanie porcjami ogólnie pomaga, ale tu nie gwarantuje ono sukcesu. Przy wysokich stężeniach alkoholu fermentacja jest utrudniona tzn. tworzy się więcej "syfu", końcówka trwa długo, drożdże mogą "stanąć" i nie przerobić całego cukru.
Najlepiej wg mnie to dolać wody tyle, by uzyskać około 25 Blg (27l?) lub mniej.
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości