Strona 1 z 1

Drożdże Double Snake C48 Extreme

: 2015-11-30, 01:04
autor: awas
Witam
To mój pierwszy nastaw cukrowy i pierwsze użycie tych drożdży.
Na opakowaniu pisze, że chcąc uzyskać wysokie stężenie alkoholu (nawet do 21%) to na 25 litrów nastawu trzeba dać 9 kg cukru (9 kg cukru rozpuścić w 20 litrach wody). Czytając nasze forum dowiedziałem się, że najlepiej gdy początkowe stężenie cukru nie przekracza 22 stopni Ballinga. Tymczasem 9 kg cukru w 20 kg wody daje dużo większe stężenie cukru. Na opakowaniu nic nie pisze żeby dodawać cukier porcjami. I tu moje pytanie:
Czy te drożdże dadzą sobie radę z tak dużym stężeniem cukru czy lepiej dodać go porcjami?

: 2015-11-30, 01:42
autor: Danniel
Witam

Drożdże mogą sobie poradzić albo nie. Dodawanie porcjami ogólnie pomaga, ale tu nie gwarantuje ono sukcesu. Przy wysokich stężeniach alkoholu fermentacja jest utrudniona tzn. tworzy się więcej "syfu", końcówka trwa długo, drożdże mogą "stanąć" i nie przerobić całego cukru.
Najlepiej wg mnie to dolać wody tyle, by uzyskać około 25 Blg (27l?) lub mniej.

: 2015-11-30, 02:04
autor: Citizen Kane
Danniel pisze:Przy wysokich stężeniach alkoholu fermentacja jest utrudniona tzn. tworzy się więcej "syfu"
I to jest powód, żeby zrezygnować z takich ekstremalnych nastawów.

: 2015-11-30, 09:32
autor: awas
Ok, przekonaliście mnie. Zrobię więc nastaw z 8 kg cukru i 20 l wody - wtedy wg napisu z opakowania uzyskam 19% alkoholu w 5 dni. Ale te 8kg cukru spowoduje, ze nastaw będzie miał ponad 30 stopni Ballinga. Więc ponawiam pytanie: czy cukier dodawać porcjami czy cały jak na opakowaniu?

: 2015-11-30, 09:41
autor: Legion
Ja na Twoim miejscu dał bym 9kg cukru i 27l wody.

: 2015-11-30, 09:42
autor: Pirat
Wstawiaj wszystko na raz, jedna paczka spokojnie to przerobi.

: 2015-12-01, 02:35
autor: awas
Dziękuję wszystkim za wskazówki - już nastawiłem.