Strona 1 z 1

Drożdże do whisky

: 2015-12-08, 09:56
autor: kosmopolityka
Witam doświadczonych kolegów.
Piszę do was z pytaniem jakie wybrać drożdże do gotowej już
brzeczki.
Proszę również o przewidywany czas fermentacji oraz
najlepsze warunki do pracy tych drożdży.
Oraz końcowy efekt.
Gorąco dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

: 2015-12-08, 11:52
autor: Legion
Tutaj są drożdże do destylatów.
Musisz wybrać odpowiednie do Twojej brzeczki.

: 2015-12-08, 17:59
autor: DulfLingren
Kierując się wagą zakupiłem Coobry do zacierów zbożowych, z glukoamylazą, jak sądzę, bo raczej nie alfaamylazą, tę się daje w wysokich temperaturach, gdzieś czytałem, że
te drożdże z dodatkiem amylazy są beznadziejne... Hmm... Z Bayanusów też nie byłem zadowolony - mały uzysk, ale to może błędy przy zacieraniu...

: 2015-12-08, 20:42
autor: panta_rei
Możesz spróbować Fermioli, albo jakieś dedykowane do whisky.

: 2015-12-08, 20:59
autor: kwik44
Ogólnie, w odróżnieniu od cukrówek, szału nie ma. Są Fermiole, Whisky, Starowar ma DistillaMax (nie używałem) a Centrum Fermentacji z linku Legiona miało (pewnie duże ilości sprowadzą) Safspirit (latem chciałem dokupić ale nie mieli i nie wiedzieli czy będą mieli). Te ostatnie używałem do żyta, ale nie mam porównania z fermiolami. Do whisky można by pomieszać drożdże piwne z Fermiolami czy innymi -- jak mnie Magas kiedyś pisał...

Jeśli chodzi o prace to z safspirit malt byłem zadowolony. Z żytem wyrabiały się w 3 dni, ale wtedy ciepło było (~35+ w sierpniu).

pozdrowienia, kwik44

: 2015-12-10, 21:40
autor: starowar

: 2015-12-10, 22:07
autor: kwik44
@starowar a możesz coś o nich więcej napisać? Jak np. w porównaniu z fermiolami wypadają?

pozdrowienia, kwik44

: 2015-12-11, 22:43
autor: starowar
Fermiole są bardzo dobre i mnie jest bardzo ciężko je porównywać. Nie miałem okazji porównania wyrobów. Mam klientów którzy biorą tylko Distilamax.

Drożdże SafSpirit M-1

: 2018-04-22, 18:05
autor: geoon
Czy znajdzie się osoba chętna do kupienia drożdży SafSpirit M-1 na spółkę? Potrzebuję raptem 250- 300 gram a sprzedają je jedynie w paczkach po 500 gram.
Jeżeli znajdzie się chętny to je zamówię i wyślę do niego potrzebną ilość.
I mam jeszcze jedno pytanie czy próbował ktoś drożdże PROFESSIONAL WHISKY YEAST użyć na 50 litrów zacieru a nie na 25 litrów tak jak jest napisane na opakowaniu? Wolę zapytać zanim się okaże że nie przerobią podwojonej ilości.
Tak czy inaczej jeżeli znajdzie się chętny na M-1 to wolałbym je zakupić.

Re: Drożdże do whisky

: 2018-04-22, 20:18
autor: fuutro
Odnośnie kupna to napisz na PW co i jak.
Te drożdże zrobią podwójna robotę ale bez takiego pośpiechu jak z normalną ilością zacieru.

Re: Drożdże do whisky

: 2018-04-22, 20:59
autor: kwik44
To są chyba te same co Safspirit Malt. A te masz na alledrogo w paczuszkach po 50g.