Strona 1 z 1

UNI AKTIVA

: 2016-04-09, 10:05
autor: zbynio
Dostałem paczkę 500g prasowanych drożdży piekarniczych UNI AKTIVA i chciał bym je użytecznie wykorzystać. Poradźcie co z tym zrobić? Zwykłe 1410? czy może coś innego?

: 2016-04-09, 11:01
autor: Citizen Kane
Może choć trochę info z etykiety...

: 2016-04-09, 17:32
autor: Frog
UNIFERM
To renomowany producent drożdży o stabilnej pozycji na rynku polskim. Firma ta oferuje dla piekarzy i cukierników drożdże piekarskie UNI Aktiva - prasowane w kostce oraz w postaci granulatu drożdżowego. Specyfika ich zastosowania wiąże się bezpośrednio z rodzajem i skalą produkcji. Drożdże granulowane to dobre rozwiązanie dedykowane głównie większym zakładom zużywającym minimum 300 kg drożdży tygodniowo.
UNI Aktiva to uniwersalne drożdże o wysokiej sile pędnej przeznaczone do wszelkiego rodzaju pieczywa i wyrobów cukierniczych, a także rożnych metod produkcyjnych, m.in. do produkcji jednofazowej, do wypieku odroczonego, mrożenia kęsów wygarowanych lub niewygarowanych.
Jak powszechnie wiadomo, produkt jakim są drożdże reaguje na rożnego rodzaju zmiany temperaturę otoczenia, wilgotność itd., co może wpływać negatywnie na ich właściwości, a co za tym idzie na jakość pieczywa. Jak zapewnia UNIFERM, w przypadku UNI Aktiva, dzięki standaryzowanej sile pędnej (przy właściwym przechowywaniu drożdży), tego typu czynniki nie mogą zakłócić pracy drożdży.
Osobną grupę stanowią drożdże granulowane, które od prasowanych różnią się nie tylko formą, ale również sposobem zastosowania do produkcji. Wymagają bowiem wytworzenia mleczka drożdżowego, które dodawane jest bezpośrednio do składników pieczywa. Mleczko drożdżowe przygotowuje się rozpuszczając granulat w wodzie w proporcji 1:1. Oprócz dużej wydajności zaletą drożdży granulowanych UNI Activia jest oszczędność miejsca magazynowego – z jednego 25 kg worka otrzymuje się 50 l mleczka drożdżowego - gotowego do użycia. Przy korzystaniu z tego surowca należy jednak zwrócić szczególną m.in. na własny potencjał produkcyjny, gdyż otwarte opakowanie suszonych drożdży należy zużyć jednorazowo.
Drożdże firmy UNIFERM produkowane są w fabryce na terenie Niemiec. Doświadczenie w drożdżowej produkcji niemiecka firma ma ogromne, gdyż szczyci się już ponad 270 latami tradycji.


Źródło:http://www.piekarnie24.pl/aktualnosci/393

: 2016-04-13, 18:52
autor: zbynio
Dzięki Frog za cytat. :D
Na opakowaniu nie ma nic więcej niż adres producenta i dystrybutorów w kilku językach.
Drożdże mam od piekarza http://pl.uniferm.de/files/allgemein/Kostka_1.jpg stosują je do wypieków ciast.

Edit.

Uwodnienie wygląda tak, że kostka rozpuszczona w 3 L wody z dwiema łyżkami cukru oraz szczyptą pożywki po dwóch minutach zaczyna rosnąć i się pienić. Startują w oczach.
Po 5 minutach po wlaniu do balona 30 L rurka nie nadąża plumkać.

czesc

: 2016-08-06, 14:04
autor: zylek234
Strasznie słabe 2 tygodnie fermentowałem 8kg cukru w 40l balonie i nie może przestać pracować.

Re: czesc

: 2016-08-07, 03:44
autor: laurentp
Temperatura?
Pożywka(i)?