Drożdże aktywne IOC BAYANUS

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2007-04-15, 06:59

Witam

A więc puściłem to 2 razy. Pierwszy na maxa a drugi z refluksem. Z 24kg cukru plus te jabłka wyszło 14 l spirytusu o mocy jakieś 93-94% - i tu jestem pod wrażeniem :)
Dodałem do surówki sodę i sól o które pytałem
Jest tylko mały problem: pod koniec zauważyłem niewielki skok temperatury z 78°C na 78,2°C
pomyślałem jeszcze coś dobrego leci lecz postanowiłem z ciekawości powąchać co wypływa, okazało sie , że zalatuje jakby acetonem. Cholera i poradźcie czy da się coś z tym zrobić bez ponownego gotowania bo wleciało to dziadostwo (około 0,6l) do 5 litrowej bańki gdzie było już 4l czyściutkiego spirytusu. Po prostu nie przypuszczałem, że przy tak minimalnym skoku temperatury zacznie lecieć syf. czyżby "cudowne" działanie soli?
Proszę o poradę bo ogólny uciąg jak dla mnie jest prawie rewelacyjny.
Reasumując odnośnie tematu - Drożdże zrobiły swoje :)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wieniu26, łącznie zmieniany 1 raz.

bnp

Post autor: bnp » 2007-04-15, 23:32

Powracam do mego nieudanego nastawu na IOC. Po fermentacji na piekarskich zacier mówił, że ma 3 Blg(bez oznak fermentacji). Dałem bentonit (od 98%) z myślą o destylacji, po paru dniach zaglądam i całość w miarę klarowna, następnego dnia chcąc napełnić kadź okazało się, że całość zaczęła dalej fermentować(temp. 18st. C). Mym zdaniem do głosu znowu doszły IOC i teraz całość na - . Mam nadzieje, że to koniec niespodzianek …


Pozdrawiam – bnp

Groszek
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2006-11-05, 18:42
Lokalizacja: Piastów

Post autor: Groszek » 2007-05-06, 12:32

Ja jestem zadowolony :mrgreen: , nastwaiłem 25l cukrówki na IOC BAYANUS z dodatkiem kilku startych jabłek, paczki rodzynek i pół paczki ryżu + pożywka. Wczoraj przedestylowałem jeden szybkowar zacieru który miał około 12% i jestem mile zaskoczony, produkt końcowy ma delikatny zapach. Jest dużo łagodniejszy niż poprzednia moja produkcja nastawiona na zwykłych drożdżach i trzykrotnie przedestylowana.

bnp

Post autor: bnp » 2007-05-08, 12:39

Ciekawy artykuł z naszymi bohaterami w roli głównej:

http://www.food.actapol.net/pub/10_2_2004.pdf
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2007-07-19, 07:22

Mój nastaw 40l z Bayanus-ami w roli głównej dobiega końca... Po 2 tyg. wskaźnik pokazuje 0blg, ale nastaw dalej pracuje z prędkością 1bulgnięcie/s :shock:
Rozumiem, że to jakieś przekłamanie cukromierza, pracuje znaczy jest cukier?
wieniu26 pisze: Dodałem do surówki sodę i sól o które pytałem...
Czy taki manewr ma sens przy przepuszczaniu przez kolumnę?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez MaTyS, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-07-19, 13:55

MaTyS pisze:...wskaźnik pokazuje 0blg, ale nastaw dalej pracuje z prędkością 1bulgnięcie/s :shock:
Rozumiem, że to jakieś przekłamanie cukromierza, pracuje znaczy jest cukier?
Drogi kolego wskaźnik nie uwzględnia zawartego alkoholu, który jak wiadomo rozrzedza zacier/wino, więc cukier kiedy zostanie przefermentowany to wskaźnik zanurzy się jeszcze ok. 4 kresek poniżej zera (przy średniej mocy zacieru).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2007-07-19, 21:30

Jedyny sposób to podgrzać badany zacier i poczekać aż odparuje alkohol, wtedy pomiar będzie w miarę dokładny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez oktogenek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojti2o
40%
40%
Posty: 74
Rejestracja: 2007-12-18, 12:36
Lokalizacja: Krzczonów/Lublin

Post autor: wojti2o » 2008-01-24, 17:48

Czy cukrówkę na Bayanusach + activit + owoce trzeba zakwaszać kwaskiem?
Jakie dawki Bayanusów stosujecie do nastawów z cukru?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojti2o, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdro
Wojtek

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2011-01-13, 12:44

Koledzy :nie_wiem

Mam problem

Planuje zrobić nastaw na drożdżach IOC Bayanus od kol.98

10 kg cukru ok 60 l wody 1 kg rodzynek + drożdże (nie wiem ile, nie mam wagi).

Czy ktoś mógłby powiedzieć ile wsypać np łyżeczek od herbaty lub dużych łyżek?

Ma ktoś taki przelicznik?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marpier, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-01-13, 13:09

Do 10 kg cukru wystarczyło by max 45l wody.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2011-01-13, 13:13

Witam!
To są drożdże winiarskie, zdajesz sobie oczywiście z tego sprawę?
Normalnie nastaw na takich drożdżach musi stać dość długo, pod koniec tempo zwalnia - ale Ty dajesz skąpo cukru na tą ilość wody i czas wobec tego się skróci.
Do takiej ilości "wina" daj minimum łyżkę czubatą do zupy, maksymalnie dwie (w zasadzie więcej też możesz :D , to działa w szerokich granicach).
Aktywne drożdże powinno się uwodnić przed dodaniem do nastawu w ciepłej, osłodzonej trochę wodzie, w czasie od pół do jednej godziny. Na powierzchni powinna pojawić się gęsta piana.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2011-01-13, 22:06

marpier pisze:
10 kg cukru ok 60 l wody 1 kg rodzynek + drożdże (nie wiem ile ,nie mam wagi )
A gdzie pożywka i kwasek?

Czy temperatura nastawu będzie w granicach 20 - 25 stopni?

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2011-01-13, 23:00

Spodziewam się, że będzie długo robiło :shock:
W piwnicy nie jest za ciepło dlatego wybrałem Bayanusy ponieważ według opisu mogą robić od temp 9°C.
W piwnicy przy kominie jest temp 12-16 °C więc powinno chodzić.

Pożywka też będzie kupiłem z drożdżami, planuję wlać stare kompoty i drzemy.

Zastanawiałem się jeszcze nad tym, że kiedy wleję kompoty i inne słodkości objętość płynu będzie znacznie większa.

Czy dobrze zrobię kiedy dam 10 kg cukru i 40 l wody 1 kg rodzynek + kompoty ,nie wiem jeszcze ile znajdę.
Drożdży dam dwie czubate łyżki (oczywiście nawodnione) fosforan dwuamonu jako pożywkę jedną dużą łyżkę.

Czy w takiej temperaturze drożdżaki przerobią cukier i proporcje będą właściwe? :book
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marpier, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2011-01-13, 23:07

"Jedna duża łyżka pożywki" to będzie za dużo na tą ilość nastawu - daj najwyżej jedną od herbaty.
Proporcje już lepsze, możesz dać najpierw 2/3 cukru, a po tygodniu, dwóch pozostałą 1/3 (oczywiście trzeba rozpuścić również drugą porcję).
Powinny przerobić, ale w niskiej temperaturze znacznie wydłuży się czas pracy.
Powinno być ok. 20-22°C.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2011-01-14, 01:52

Zważyłem właśnie:
czubatą łyżeczkę od herbaty DAFu - 8-10 g
czubatą łyżkę od zupy DAFu - 25-30 g
Przy objętości nastawu 51-66 l daje to dawki w granicach:
dla łyżeczki DAFu - 0,12-0,2 g/l - wyraźnie za mało jak na tak ubogi w pożywki nastaw.
dla łyżki DAFu - 0,38-0,59 g/l - dawka jak najbardziej prawidłowa, można nawet ją zwiększyć.
Być może Astemio ma rację, ale pod warunkiem, że ma odpowiednio duuuże łyżki :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości