Drożdże aktywne IOC BAYANUS

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1561
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-01-14, 01:59

Robiłem winko z zielonych winogron na g 995, po miesiącu w temperaturze ok 14 cukier zawarty w winogronach drożdżaki porzarły i winko skrystalizowało się na kryształ. Byłem pod wrażeniem. Teraz popijam szampana z tego winka.
@ al
A ja myślę, że dwie łyżki stołowe drożdży i jedna mała activitu spokojnie wystarczą, pod warunkiem, ze kol. marpier stanowczo zmniejszy dawkę wody i podzieli cukier, a rodzynki zostawi żonie do sernika.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2011-01-14, 09:32

Koledzy, dziękuję za pomoc :D
Myślałem, że rodzynki są niezbędne do tego tupu nastawu.

Czyli zrobię tak:
- 12 kg cukru (8kg +kompoty na raz do 40 l wody a pozostałe 4 kg po tygodniu)
- 2 łyżki drożdży
- łyżeczkę od herbaty pożywki

Drożdże będą miały dwa miesiące aby przerobiły cukier :D
Myślę że w tym czasie się wyrobią.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marpier, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyjemy nie tak jak chcemy, lecz tak, jak potrafimy.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2011-01-14, 10:51

Witam!
marpier pisze:...łyżeczkę od herbaty pożywki...
Miałem na myśli czubate łyżki i łyżeczki :D
Być może AL ma rację, nie przeliczałem wagi - po prostu pamiętam, ile jest pożywki w torebeczce przeznaczonej dla 30l nastawu (około płaskiej łyżeczki), ponieważ goły zestaw 40l+10kg da w efekcie 46l, uznałem, iż czubata łyżeczka pożywki wystarczy.
Poza tym kompoty które masz dodać, to nie jest czysty cukier, zawierają różne organiczne dodatki, z których drożdże na pewno skorzystają.
Możesz rozpuścić dodatkowo pastylkę witaminy B complex, jesli pożywka to czysty fosforan, a nie Activit. A i dodać koncentrat pomidorowy (niekonserwowany!).
Rodzynki obecnie są siarkowane w celu konserwacji (zapobieżenie fermentacji!) i powlekane olejem - należy je kilkakrotnie przepłukać gorącą wodą przed wrzuceniem do nastawu lub wina rodzynkowego.

A tak w ogóle to wszystko ruszyłoby również bez żadnych dodatków :D
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-01-14, 11:03

Wszystko zależy od proporcji kompotów, wody i cukru. Pamiętaj, aby nie przekraczać 20Blg. Można na przykład najpierw dać tylko same kompoty i wodę (drożdże, pożywka...). Cukier późniejj w 2-3 porcjach. Nie wsypuj go do nastawu (grozi wypłynięciem piany) tylko dodaj w postaci gęstego syropu (trzeba zarezerwować objętość w butli). Nie zapomnij o weżyku i butelce z wodą zamiast rurki fermentacyjnej zwłaszcza jeśli tam często nie zaglądasz.

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-08-19, 01:14

Z mojego doświadczenia wynika ,że do bayanusów na cukrze należy dac owoce np jabłka pokrojone w plastry oraz z 250ml koncentratu pomidorowego,oprócz fosforanu i aktivitu.Ok tydzień 10dni i zjadaja do -3.I conajmniej 5gram drożdży na 25L nastawu,w/g mnie śa one lepsze od turbo bo tańsze,no chyba ,ze komuś się dokądś spieszy...
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

ewaan
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
Lokalizacja: z niw podlasia

Szybkość fermentacji.

Post autor: ewaan » 2013-01-22, 20:13

Witam
Zrobiłem nastaw na glukozie.
Zaszczepiłem drożdżami IOC BAYANUS.
(nastaw ruszył dopiero po ok 15-20h,)
Nastaw ma temperaturę 22-24 stopnie i pracuje.
Przerabiają 1 blg dziennie.
Niepokoi mnie czy przy takiej pracy nie zatrzymają się.
Czy te drożdże są tak wolne nawet na glukozie
i po dodatkach?

Skład:
-24,5kg glukozy
-drożdże j/w 25g
-pożywka akv. 25g
-koncentrat pomidorowy 165g(30%)
-kwas cytrynowy(ph 5)
po 48h dodałem:
-5 jabłek potartych,zaowocowało to szybszą pracą.
przerób glukozy dalej 1blg/24h.
temperatura nastawu 22stC.
po 7 dniach dodałem:
-25g drożdży j/w
-5g pożywki akv.
-0,25l soku domowego
nastaw pracuje prawie tak samo.
temperatura nastawu 24stC.
przerób glukozy dalej 1blg/24h.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4906
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-01-22, 20:22

Moim zdaniem jabłka powinny być dodane na początku fermentacji, kiedy drożdże intensywnie się rozwijają. Teraz masz ich prawdopodobnie za mało, stąd wolna fermentacji.

Awatar użytkownika
szeyker89
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2011-11-29, 19:36

Post autor: szeyker89 » 2013-01-22, 20:30

Bayanusy lubieją dodatek owoców...

Jeśli chcesz zrobić czyściochę to proponuję używać innych drożdzy.

Tak jak kol. Citizen Kane napisał. Drożdże nie zdążyły się rozmnożyć na samym początku i dla tego tak wolno ci pracuje. Jeśli chcesz szybszy przerób to stosuj drożdże np. Alcotec 48 Turbo Pure

Lub:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... turbo+pure
Ostatnio zmieniony 2013-01-22, 20:41 przez szeyker89, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1592
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-01-22, 20:33

Można dodać paczkę rodzynek. Powinno to poprawić szybkość fermentacji.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
szeyker89
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2011-11-29, 19:36

Post autor: szeyker89 » 2013-01-22, 20:39

Rodzynki oczywiście wyparzyć.

ewaan
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
Lokalizacja: z niw podlasia

Post autor: ewaan » 2013-01-22, 20:48

OLO 69 pisze:Można dodać paczkę rodzynek. Powinno to poprawić szybkość fermentacji.
Pzdr.
Nie chcę dodawać rodzynek i jabłka wrzuciłem tak późno bo chciałem uzyskać
nastaw fermentowany prawie bez dodatków.
Chcę sprawdzić czy smak w/w nastawu przypadnie mi do gustu.
Przerabiał będę na sprzęcie prostym i każde dodatki będą wyczuwalne.

Może one tak pracują, co by nie dodać i kiedy?
Komuś na glukozie i podobnej temperaturze szło to szybciej?

Awatar użytkownika
szeyker89
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2011-11-29, 19:36

Post autor: szeyker89 » 2013-01-22, 21:01

Przerabiał będę na sprzęcie prostym i każde dodatki będą wyczuwalne.
Skoro nie chcesz dodatków to mam pytanie po co dodawałeś:
-koncentrat pomidorowy
-kwas cytrynowy
skoro dałeś pożywkę ???

Jabłek w takiej ilości na pewno tam nie będziesz czuł.

ewaan
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
Lokalizacja: z niw podlasia

Post autor: ewaan » 2013-01-22, 21:13

szeyker89 napisałem prawie bez dodatków.
Po to dodawałem żeby w ogóle ruszyły i przefermentowały mi szybciej niż za pół roku.
Nie wiem jak Ty, ja zakwaszam by zrobić odpowiednie środowisko dla pracy drożdży.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ewaan, łącznie zmieniany 1 raz.

Pit22
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2009-10-27, 17:56

Post autor: Pit22 » 2013-10-02, 21:29

Koledzy mam pytanie

Ostatnio robiłem nastaw na ślwowicę, nie miałem swoich drożdży i byłem zmuszony pożyczyć od kolegi. Kolega zapewniał, ze są do wina owocowego, jednak przy uwadnianiu się pieniły zupełnie jak drożdże do zacierów zbożowych, po kilkunastu minutach podwoiły swoja objetość.
Zawsze robiłem na bayanusach, te zupełnie inaczej się zachowywały.

I tutaj moje pytanie, czy to mogły być drożdże winne, czy jednak drożdże do zacierów zbożowych.

P.S. Nastaw ma już prawie 3 tyg, jest już lekko kwaskowy, temp w beczce ok 18 stopni, nastaw jeszcze delikatnie pracuje.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości