Burgund 38 od Zamojskich. 22%? Czy to możliwe?
: 2016-10-10, 23:15
Przeszperałem szukajką forum w poszukiwaniu Waszych doświadczeń z tym szczepem, ale niewiele tego, więc otworzyłem nowy temacik
Nastawiłem wino z ciemnych winogron z domieszkami innych ciemnych owoców (głównie dzikich) i poszczułem je tłustą matką na szczepie Burgund 38 od Zamojskich (Spiryt kiedyś pisał, że dwa razu mu nie ruszyły). U mnie w 15 dni od zadania MD do moszczu zrobiły co najmniej 18% i właśnie kończą robotę produkując już z lekkim mozołem 19-ty volt
Tak wynika z wyliczanek, aczkolwiek mogę się mylić i zastanawiam się, czy ktoś może ma miniaturową destylarkę, aby oznaczyć zaw. alk. metodą przedestylowania próbki wina.
Trochę danych.
3 paczki drożdży na matkę ok. 0,5l
Ilość moszczu: 60l
Fermentacja na owocach (skórki i pestki) 8dni - potem odcedzenie i odciśnięcie. ok 6,5l odpadów.
Po dodaniu kolejnych porcji cukru rozpuszczonych w moszczu objętość wróciła do 60l
Zastosowane pożywki: pół dawki activitu i pół dawki difosforanu na start i pełną dawkę difosforanu po odcedzeniu odpadów.
Cukier z owoców szacuję na ok 6,5 - 7kg. (29kg winogron, których sok miał 21°Blg + inne mniej słodkie owoce).
Sacharozy dodałem łącznie 15kg.
I jeszcze 1kg dodam, bo zaczyna się robić wytrawne Wytrawne, czyli 1°Blg
Miało to być wino do wzmocnienia, aby uzdatniać tym winem beczkę na whisky, ale jak burgundziaki taki voltaż osiągają, to chyba się obędzie bez tego wzmacniania
Nastawiłem wino z ciemnych winogron z domieszkami innych ciemnych owoców (głównie dzikich) i poszczułem je tłustą matką na szczepie Burgund 38 od Zamojskich (Spiryt kiedyś pisał, że dwa razu mu nie ruszyły). U mnie w 15 dni od zadania MD do moszczu zrobiły co najmniej 18% i właśnie kończą robotę produkując już z lekkim mozołem 19-ty volt
Tak wynika z wyliczanek, aczkolwiek mogę się mylić i zastanawiam się, czy ktoś może ma miniaturową destylarkę, aby oznaczyć zaw. alk. metodą przedestylowania próbki wina.
Trochę danych.
3 paczki drożdży na matkę ok. 0,5l
Ilość moszczu: 60l
Fermentacja na owocach (skórki i pestki) 8dni - potem odcedzenie i odciśnięcie. ok 6,5l odpadów.
Po dodaniu kolejnych porcji cukru rozpuszczonych w moszczu objętość wróciła do 60l
Zastosowane pożywki: pół dawki activitu i pół dawki difosforanu na start i pełną dawkę difosforanu po odcedzeniu odpadów.
Cukier z owoców szacuję na ok 6,5 - 7kg. (29kg winogron, których sok miał 21°Blg + inne mniej słodkie owoce).
Sacharozy dodałem łącznie 15kg.
I jeszcze 1kg dodam, bo zaczyna się robić wytrawne Wytrawne, czyli 1°Blg
Miało to być wino do wzmocnienia, aby uzdatniać tym winem beczkę na whisky, ale jak burgundziaki taki voltaż osiągają, to chyba się obędzie bez tego wzmacniania